tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów(...) makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę. W ten sam sposób postępuję z resztą składników. Blachę z makowcami odstawiam
Smaczne ZdroweMakowiec japoński to pyszny, wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka. Samo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek
magiczna kuchnia KasiŚwiąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Apetyczna babeczkawypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej jeśli Wasza masa makowa nie jest bardzo słodka
CiastkozercyŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie
Ostra na Słodkonadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru(...)duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masa Makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotow ujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . Następnie łączy my z rozbełtanymi jajkami, mąką
Słodka Stronateż do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne. Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być(...)wykładamy nim formę o rozmiarze 25/34 cm. Nakłuwamy widelcem i delikatnie podpiekamy w 180 stopniach - ok 10 minut. Do masy makowej dodajemy konfiturę oraz bakalie (opcjonalnie). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Na podpieczony kruchy spód wykładamy mak z dodatkami i ponownie wkładamy do piekarnika na 30 minut. Studzimy. Łączymy ze sobą mąkę
sierotka maRysia w kuchnidzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki:Ciasto:3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki maki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaoMasa makowa:1 puszka masy makowej z bakaliami1 kostka masła (250g)3 budynie śmietankowe (3x60g)1 szklanka bakalii (dowolne)Polewa(...)pół.W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.Smacznego Post Makowiec pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plMoja jedna z córek lubi makowce...więc upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było(...)święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około 60 dkg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl.mleka 1/2 kostki margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka szczypta soli masa makowa Helio dżem wiśniowy, malinowy Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec
Moje domowe kucharzenieMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej(...)Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach *** *** Na ciasto wykładamy masę makową *** *** Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę *** *** Jeśli chcemy wypiek dodatkowo udekorować, z pozostałego ciasta możemy powycinać kształty za pomocą foremek. Możemy je od razu ułożyć na makowcu lub upiec oddzielnie a następnie przykleić do ciasta
Blog z ApetytemTradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku(...)dzielimy na 2 części, formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwijamy w roladę łączeniem do dołu, zlepiamy końce i podwijamy je na spód. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu. Makowce układamy na blaszce z piekarnika
Gotuj z Mąkąmakowym właśnie. Sięgnełam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy(...)limonki 1/2 łyżeczka soli Masa makowa: 40 dkg świeżych moreli 50 ml wody 10 dkg cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową Bonanzę. Biszkopt makowy: Do miski włożyć masło (powinno mieć temperaturę
mecooksDługo zastanawiałam się nad przepisem na makowiec na Boże Narodzenie... Przecież nie może go zabraknąć wśród wypieków :( Wiem, że najlepiej smakują masy makowe przygotowane w domu - jednak już za kilka dni dołączy do nas kolejny członek rodziny, więc z czworgiem małych rączek nie będę miała czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni ... Postanowiłam wypr
cucinareIdealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa
Ze smakiem bez glutenuSernik i makowiec to obowiązkowe ciasta świąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła
Z miłości do słodkościDługo zastanawiałam się nad przepisem na makowiec na Boże Narodzenie... Przecież nie może go zabraknąć wśród wypieków :( Wiem, że najlepiej smakują masy makowe przygotowane w domu - jednak już za kilka dni dołączy do nas kolejny członek rodziny, więc z czworgiem małych rączek nie będę miała czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni ... Postanowiłam wypr
cucinare