makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:19/58)

Makowiec na kruchym spodzie 188

folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę(...)dodać do masy makowej,dodać również bakalie i aromat,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować,przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 217

niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej 50 g rodzynek(...)składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz

Moja Mama Gotuje
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 162

francuskimi prażynkami, które okazały się być tak delikatne, że wtopiły się w polewę. Co ciekawe, po zastygnięciu polewy, nie straciły na chrupkości! Makowiec i struclę z bakaliami również udekorowałam polewą z masła kakaowego, jednak do masy makowej dodałam drobno pokrojone kaletki czekoladowe w pomarańczowej polewie. Zapach i smak był po prostu nie do opisania, zdecydowanie dużo lepszy niż

Poranek na słodko
Strucla makowa 176

mąki 20 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 2/3 szklanki mleka 100 g masła szczypta soli masa 1 puszka masy makowej 1 szklanka bakalii 2 białka dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru,  rozpuści w letnim mleku. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić(...)dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 250

Uwielbiam domowe makowce i wszelkie makowe drożdżówki :)  Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę?  Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy(...)drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu.   Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego, wystudzonego masła 220 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli aromatu migdałowego

Walijskie Pichcenie
Makowiec klasyczny 280

Makowiec klasyczny (idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany- opakowanie cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób(...)części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm.3.Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej:4.Potem zawijamy jak naleśnika:5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem

Gotuj Z Muzyką
Makowiec na kruchym spodzie 342

cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec(...)czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego

Proste Potrawy
Makowy warkocz drożdżowy 199

pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej   masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam! Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz  tutaj.  Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym(...)mnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant Masa makowa: z przepisu tutaj Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia   do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z Makiem (Makowiec na Biszkopcie) 266

smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym.   Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej(...)małymi partiami dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe części. Masa makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagoto wujemy i odstawi amy do ostygnięcia

Słodka Strona
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 196

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec na cieście ucieranym 310

idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka(...)czym delikatnie   łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca. Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około

Smakowy Raj
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 963

moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

Szefowa kuchni
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 1022

się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Szefowa kuchni
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 345

arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne – około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy wszystkie placki sklejamy ze sobą brzegi (dociskamy warstwy palcami). Przy(...)wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm). Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy wszystkie placki sklejamy ze sobą brzegi (dociskamy warstwy palcami). Przy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania