spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Di gotujesobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie. Ciasto makowe: 25dag maku 3 jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny
Cynamonowe szczęścieMakowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam
Monia miesza i gotujeMakowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta
Gotuj Z Muzykąprzepisu są spokojnie wystarczające dla kilku łasuchów. 350 g mąki pszennej1 paczka suszonych drożdży (7 g)100 g cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto(...)ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca
Z butelką mleczka w tlemamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie(...)szczypta soli 100 g roztopionego masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lili w kuchnibardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta. SKŁADNIKI 30 dag gotowej masy makowej, 2 jabłka, 4 jajka, 10 dag masła, ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy
słodki bratekmakowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiJest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów(...)łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion SmakówPyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki- 100 g margaryny- 1 żółtko- 140 g cukru pudru Masa makowa- 0,5 kg suchego maku- 1 białko- 180 g cukru- 3 czubate łyżki kaszy manny- kilka kropel olejku migdałowy Masa
Świat Smakuwidelec, maszynkę do zmielenia maku, 2 garnki, nóż. Przygotuj składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika(...)składników masy makowej, tj. z jabłkami, olejkiem i kaszą lub bułką tartą. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę przełóż do maku i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem na powrót wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 70 minut w temperaturze 180°C. Jeśli makowiec zbyt szybko
blog.moje-pasje.infoDzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu!Smacznego!SKŁADNIKI:NA CIASTO KRUCHE:- 3 żółtka- 250 g mąki pełnoziarnistej- 100 g mąki pszennej- 50 g mąki(...)żytniej pełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka bakalii- 100 ml koniaku- 4 krople zapachu pomarańczowego- 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.Białka ubij na sztywno
SMYKWKUCHNISubskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)trochę zgęstnieje. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać ( patrz FILM ). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 10. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Masa orzechowa: 12. Zmielone orzechy zalać gorącym
Mała CukierenkaRóżne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć
To co kocham