makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:24/58)

Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 642

ciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych2 żółtka L1 białko do posmarowania ciastaSkładniki na masę makową:320-350 g maku2 białka40 g masła200-220 g miodu120 g rodzynek50 g smażonej skórki pomarańczowej50 g migdałów2 łyżki amaretto lub rumu100-120 g mlekaWykonanie:°Mleko razem z masłem podgrzać(...)skórkę pomarańczowa i amaretto.Ubić na sztywno pianę z dwóch białek i wymieszać z masą makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 295

miksera ubić jajka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Do masy dolewamy stopione, ciepłe masło, dosypujemy stopniowo, mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki).Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką.Wstawiamy(...)konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż zwykły ale daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami migdałów.Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony), struclę makową (na mące orkiszowej)  oraz makowiec japoński bezglutenowy

Smaczne Zdrowe
Strucla makowa :) 147

jajka -50 g. drożdży -100 g. cukru (1/3 szklanki) -1/2 szklanki ciepłego mleka -500 g. masy makowej Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę(...)smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.
WIGILIJNE MAKIEŁKI CZYLI KLUSKI Z MAKIEM 155

danie wigilijne. U męża kluski z makiem zawsze były podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski z makiem chętniej jem niż makowca. Dziś jednak przepis będzie z żurawiną... bez rodzynek :) Składniki: 200 g makaronu(...)Dwukrotnie zmielić mak w maszynce do mięsa (sitko o drobnych oczkach). Bakalie posiekać. Dodać do maku wraz z masłem cynamonem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników. Masę makową połączyć z makaronem

Kuchnia w oparach
Makowiec japoński 241

inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku(...)sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.  Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.  Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na kruchym cieście 201

bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania ! Składniki: ciasto 300 g mąki 120 g masła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka(...)Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Powstałym lukrem zdobimy makowca. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Gwiazda makowa 359

Gwiazda makowa to typowo świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej. Jest wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Przepis zawiera dokładny opis oraz zdjecia wykonania gwiazdy krok po kroku. - pyszny świąteczny makowiec - ciasto idealne do zabrania w gości - najlepsze ciasto drożdżowe

AniaGotuje.pl
Rumowy makowiec. 147

Ostatni obiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich

DominikaDolci
Bezowy biały "makowiec" 156

godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;) Podałam z owocem pitahaji. RADA: Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika

AZgotuj!
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 509

minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową  .        Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.     Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem(...)wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki z makiem. Ja używam jej nie po raz pierwszy i jeszcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec na drożdżowym :) 194

Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny

Zdrowie na języku :P
Makowiec z kruszonką 159

Święta już jutro więc pora na makowiec :) zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego ,co prawda też zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie(...)czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu , przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo . Odstawiamy na ok 40 minut pod przykryciem,  nagrzewamy piekarnik

Wypieki Rene
Świąteczny makowiec 1475

cukier waniliowy delecta  10 dag drożdży świeżych  4 łyżki cukru  0,25 ml mleka  0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej   masa makowa ( ja użyłam gotową )  1 żółtko  Wykonanie  Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem , kiedy mamy wszystkie składniki dodane , zaczynam(...)części , jedną wykładam na podsypaną stolnicę i rozwałkuję na placka o grubości 1 cm i wykładam połowę masy makowej , następnie zwijam w roladę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , z drugim kawałkiem ciasta tak samo postępuje . Jak mamy przygotowane rolady makowe , odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia , po tym czasie rozbijam żółtko i smaruje nasze ciasto

Mój Smak
Ciasta i wypieki świąteczne 1024

orzechami PRZEPIS TUTAJ Sernik królewski PRZEPIS TUTAJ Wiśniowa pokusa PRZEPIS TUTAJ Snikers bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ Makowa gwiazda świąteczna PRZEPIS TUTAJ Księżniczka – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ Karmelowiec – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Ciasto Michałek PRZEPIS TUTAJ Murzynek PRZEPIS TUTAJ Chałwowiec bez pieczenia

Blog z Apetytem
Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami 193

postach, stąd prezentuję Wam ulubiony makowiec całej mojej rodzinki, który przymusowo musi gościć u mnie w domu na świątecznym stole. Składniki na blachę o wymiarach 25 x40 .   Masa makowa 30 dag maku 1 szkl. mleka 4 jaja 1 szkl. cukru 0,5 kostki margaryny Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Margarynę rozpuścić. Wszystkie produkty masy makowej razem wymieszać, wylać

Kuchenne aromaty
Seromakowiec 369

lecą reklamy świąteczne. Dziś robiłam przymiarkę do jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak  skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania