makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:16/58)

Przepis na masę makową 146

cukier , ekstrakt waniliowy i cytrynowy . Przyszedł czas na domową masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła(...)odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem dodać posiekane/pokrojone bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i  całość dokładnie wymieszać. Masę makową można użyć od razu lub tak jak ja przygotować ją wcześniej i w zakręconym słoiczku przechowywać w lodówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Makowiec - strucla makowa 317

mleka,1/2 olejku migdałowego,6 białek,ciasto:4 szklanki mąki,50 g drożdży,6 żółtek,1 szklanka mleka,4 łyżki cukru,2 łyżeczki oleju,125 g margaryny,szczypta soli.Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko(...)nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 210

Makowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek

kulinarne odsłony pati
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 201

makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych betlejemskich drożdżowych gwiazd(...)gotowego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, roztopione letnie masło i dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę (można użyć miksera z hakiem). Ciasto zagnieść w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W międzyczasie przygotować masę makową (jeśli uprzecie się na gotową – będzie jej potrzebować ok. 300-400g). Mak zalać mlekiem i doprowadzić

Pociąg Do Kuchni
Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański) 166

pierwszy biszkopt tego typu jest całkiem udany! Aczkolwiek nadal będziemy szukać mieszanki idealnej 😉 Poniższy torcik to taka szalona wersja makowca. Jest sycący, pyszny i według nas dużo zdrowszy! Masa makowa z lnem to nasz sprawdzony standard jeśli chodzi o makowe wypieki, biszkopt jest bardzo wilgotny i zbożowy, pralinki słodkie, marcepanowe oraz chrupiące a pistacje w karmelu to wręcz poezja! Jesteśmy(...)oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego -100g gęstego mleka kokosowego -5 łyżek ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -½ łyżeczki sody oczyszczonej -1 łyżka octu jabłkowego Masa makowa -200g mielonego suchego maku (np. Gardis z Lidla) -300g wody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu

Candy Pandas
Makowiec mojej babci 1228

piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm: Spód: 0,5 kostki masła 3 jajka 100 ml oleju 2,5 szklanki

Ze smakiem i z pasją
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 153

szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem. :) Składniki: Masa makowa 280 g białego maku 4 łyżki miodu 35 g masła 2 łyżki konfitury morelowej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g obranych migdałów , lekko uprażonych(...)płynu, zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem. W rondlu umieścić miód, masło i konfiturę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno

Pełny talerz
Drożdżowa babka makowa 214

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży

Szefowa kuchni
Makowiec w cieście francuskim 203

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki

Kuchnia co dnia
MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 269

maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole.  W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto

Walijskie Pichcenie
19. Makowiec z jabłkiem 215

makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje!  Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej(...)Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Makowiec na cieście drożdżowym 198

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.  Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować

Szefowa kuchni
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 407

Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka

e-PrzepisyKulinarne
Makowiec zawijany 189

rozpuszczonego masła Dodatkowo: duża puszka masy makowej. Suche drożdże mieszamy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki,  a masło na samym końcu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki  o grubości ok. 3 mm.  Masę makową nakładamy  (zaczynając 2cm od brzegów(...)Zwijamy jak roladę,  a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy  na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie,  pozostawiając ok. 1 cm luzu. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania