makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:12/58)

Migdałowy makowiec 220

szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie(...)sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Dodajemy połowę do masy makowej – mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie łączymy z masą. Gotową masę makową wykładamy na podpieczony kruchy spód – wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałego ciasta kruchego wykrajamy, do wyboru – paski, kwadraty, czy jak u mnie prostokąty i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez

mojewypiekiinietylko
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 236

czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła! Składniki na 1 duży makowiec(...)upieczeniu nie tworzyły się dziury między ciastem, a masą makową. Rozsmaruj masę makową pozostawiając dookoła 2-3 cm wolny rant. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze luz na 2 palce - miejsce na wyrośnięcie makowca. Dokładnie owiń ciasto, boki zostaw wolne i porządnie zawiń papier pod spód, tak by łaczenie wypadło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa masa makowa 177

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka

Smakołyki Asi
makowe roladki w masie serowej 218

składniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 215

takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec jabłkowy 180

Pyszne, winne połączenie makowca z szarlotką. Pycha! Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę

Tradycyjna Kuchnia
.842. jaglanka w ricottcie 121

już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam

breakfast of dreams
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 213

drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Pozostały cukier ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy(...)rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

chili & sugar
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 211

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić

Moja Delicja
Przekładaniec makowy 181

puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu(...)masła dodatkowo płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie

na moim stole...
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 394

takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak(...)prostokąt o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Posmarować równo masą makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegów. Zwinąć w rulon jak roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez 30 - 35 minut. Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest

Pełny talerz
ciasto makowe 955

minuty.   Następnie garnek zdejmujemy z ognia  dodajemy miód, masło i  rodzynki, po czym zostawimy  makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto  na spód i wierzch naszego makowca.  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy(...)piekarnika. W tym czasie do przestudzonej makowej masy dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystkie składniki dokładnie  ucieramy. Teraz na upieczony spód  wykładamy makową masę.  Z lodówki  wyjmujemy drugą część  ciasta, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i dekorujemy nim wierzch makowca.  Tortownicę wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni

Miód i pieprz
Makowiec z masą orzechową i serową 224

Długo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa.  I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas(...)wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką  w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy

Smakołyki Asi
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi 205

Makowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania