Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Na słodko lub wytrawniePołączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie(...)celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód. Ułożyć obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę. Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe. Można
Na słodko lub wytrawniePrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna
Bulliobakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej
Kulinarne InspiracjeBardzo często podczas przygotowań do świąt zostaje trochę masy makowej. Z powodzeniem można upiec wtedy takie muffinki. Będą nie tylko cieszyły oko ale i podniebienia
Smakołyki Asinajlepiej dzień wcześniej bakaliami. Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem Pieczemy w temp 180'C ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny
Luźna Kuchnianaprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży 100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 białko 500g mąki krupczatki 100g rozpuszczonego masła Na masę makową: 550 g masy makowej (u mnie Bakalland) 2 garści(...)składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Makowiec
peggiwkuchnibiałek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.Smacznego
Maminek kulinarnykształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared
Moja Delicjamój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel
Kuchnia domowa Animiłośników makowców przedstawiamy pyszną wersję makowego smakołyku, którym można delektować się cały rok, dzięki dostępnej, gotowej masie makowej. Przez co znacznie ułatwiamy sobie pracę, a proszę nam wierzyć, że efekt jest przepyszny.... są mięciutkie, długo zachowują świeżość, ale niebezpieczne jest to, że bardzo szybko znikają ze stołu, przekonajcie się sami! Składniki: 1 kg mąki krupczatki 5 łyżek cukru(...)jajka 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju pół litra mleka 50 g drożdży 1 jajko zbełtane do smarowania nadzienie: puszka gotowej masy makowej Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, w kruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, dolać pół szklanki letniego mleka i wymieszać w dołeczku z mąką wszystko, tak by rozczyn był konsystencji gęstej śmietany. Odstawić
kgwjanczewoNajłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru(...)wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy
Praktyczna plmiski przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Masa makowa: Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć(...)żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej
KuchniaWeDwoje.plSernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma
Smakołyki Bereniki