makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:15/58)

Makowiec z wiśniami i galaretką 486

kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną(...)garnka. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy  HELIO . Masa makowa  HELIO  jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec 399

rumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta.Ciasto:- 2.5 szklanki mąki- 120 g mleka ciepłego- 5 jaj- 125 g masła roztopionego ostudzonego(...)część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu.   Luz pozwoli na wyrośnięcię makowca , a zapobiegnie jego pękaniu.Pozostaw na około 30 minut, po czym upiecz przez

Pasje Jolki
Domowa masa makowa 166

Zdarzyło się Wam kupić masę makową w puszce, która nie nadawała się do pieczenia? Czasem zdarza się mi kupować gotowce, ale zawsze czytam skład i wybieram

Obiad gotowy
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 427

Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą

Kawa z mlekiem
Bożonarodzeniowa rolada makowo-żurawinowa 225

Święta bez makowca to nie są prawdziwe święta.  Tak więc i na blogu przed świętami makowiec być musi.  Szybko go zrobicie.  Możecie użyć gotowej masy makowej, lub zrobić ją samemu.  Jest prostsza niż myślisz, szybsza niż Ci się  wydaje Polecam spróbować i zrobić taką jaką lubisz najbardziej z migdałami, lub bez. Z rodzynkami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 394

Przygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań

Kuchnia Prezydentowej
pyszne makowce 216

cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać(...)posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę . Wstawić

w mojej kuchni
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 266

maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam(...)sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta na brzegach

Karo in the Kitchen
Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową 170

Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 130 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 duże jajka żółtko 415 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 315 g tłustego mleka masa makowa - po 1 łyżeczce(...)każdej babeczki Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek

Słodkie inspiracje
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1219

Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej już zmielonego(...)Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec 202

domownicy uwielbiają makowca..i na święta musiał być obowiązkowo. 75 dkg mąki  300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić

Moje domowe kucharzenie
Makowiec drożdżowy 217

niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto:   - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam(...)brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut

mojewypiekiinietylko
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 181

świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej  3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka(...)godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce. Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę. Beza makowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec drożdżowy 175

dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko zwinąć, a końce schować pod makowiec, tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania