makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:9/58)

Masa makowa do wypieków 131

Tradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania:  do 30 minut Ilość masy:  500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki

AniaGotuje.pl
Makowiec 188

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych(...)bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką

Bajeczna Kuchnia
Mini tarty makowe 195

Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek wody 1 czubata łyżka cukru Składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru

Przysmaki Karolki
Makowiec zawijany 762

jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej

AniaGotuje.pl
Makowiec z Ejszeryszek 259

chemii”. Pani Celina, jako wykwalifikowany cukiernik (skończyła szkołę cukierniczą w Białymstoku pod okiem Pawła Dreznera), wie jak piec tradycyjne ciasta z naturalnych produktów bez polepszaczy. Makowiec wiejski zawiera ponad 60% maku (nie masy makowej) i jedna z jego tajemnic polega na sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi o dobroci makowca

królestwo garów
Makowiec – prosty przepis 212

prawdziwą wanilią 4 jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie(...)ciasta np. w rogach, jeśli nam go braknie). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. 2 białka jaj ubijamy (nie musi być dokładnie) i mieszamy z masą makową (np. widelcem). Wyciągamy formę z lodówki i nakładamy naszą masę makową na ciasto. Wyciągamy resztę ciasta. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie. Za pomocą

Słodkie okruszki
Makowiec z masą budyniową 230

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna  3 szklanki mąki  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej  3 łyżki(...)kolor. Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń. Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1689

makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy się. Jeśli dorzucicie(...)niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g masła 100g

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 188

Był sernik z masą makową..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo(...)część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku

Moje domowe kucharzenie
FANTAZJA MAKOWA 215

makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 407

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).W tym czasie przygotować masę makową.Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około

kolorowotorcikowo
Makowiec 371

Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na nią masę makową. Zwinąć w podłużny rulon. Przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175°C około 40 minut. Ostudzony makowiec polukrować (cukier puder ucierać z wodą) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Bullio
Menu na Wigilię 4244

japońsku 4.        Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.  Słodkości: 1.        Domowe pierniczki 2.        Sernik na zimno przygotowany

Ugotować
Makowiec z orzechami i rodzynkami 189

napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec świąteczny. 252

którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania