makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:4/58)

Makowiec 263

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn

kuchcikownia
Makowy kwiatek drożdżowy 183

wizja poczęstowania gości zanikającymi z puszki resztkami ciastek nie docierała jakoś do mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia. Wszystko toczyło się gładko. Ciasto ładnie wyrosło, poskładałam, ponacinałam i uformowałam w pożądany(...)samej wielkości). Pierwszy placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim część masy makowej (około 1-2 łyżek) i przykryć drugim plackiem. Ponownie rozsmarować masę i przykryć trzecim plackiem. Znowu nałożyć masę i na wierzch położyć ostatnią część ciasta. Masę makową należy rozsmarować równomiernie zostawiając przy brzegach około 1cm wolnego miejsca. Ciasto lekko docisnąć, aby poszczególne

My simple kitchen
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1644

zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały(...)Jeśli masa makowa jest za luźna dodajemy odrobinę bułki tartej. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Mąkę pszenną, pokrojone w kostkę masło, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy masę makową. Drugą połowę ciasta skubiemy na masę makową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepszy makowiec domowy 11407

makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły(...)ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się

Smaczna Pyza
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 162

Zauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 248

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)mandarynki) opłatki do wypieków (opcjonalnie)- nie użyłam lukier: utarty z cukru pudru i soku z cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 186

łączy się z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych(...)Ciasto: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki dokładnie zmiksować. Dwie foremki do sufletów wysmarować masłem lub wodą. Wypełnić do połowy ciastem. Dodać po połowie masy makowej i przylać pozostałym ciastem. Piec w mikrofali ok . 3-4 minuty do suchego patyczka. Podawać na ciepło. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Makowiec zawijany 186

Mak, makówki, makowiec to obowiązkowe pozycje na każdym świątecznym stole. Ja od kilku lat robię zawijane makowce, zarówno dla siebie jak i dla najbliższych. Ciągle oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniko babka pod gwiazdami 145

lekko zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego. Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec

wesoła kuchnia
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 263

miodowego, v      posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v      posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v      posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami

Trzeci talerz
Kandyzowana skórka pomarańczowa 181

kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej

Mania Wypiekania
Rogaliki z makiem 171

kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży

Cakes By Kejt
Masa makowa do makowca. 172

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Masa makowa do strucli wg Aleex 227

przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła to słodkie makowe nadzienie pani Stenia, mama Agi. My we dwie siedziałyśmy w maleńkiej kuchni w ich domu i pałaszowałyśmy porcje przepysznego makowca z tą właśnie masą. Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: • 500 g suchego maku mielonego(...)Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać

W mojej kuchni
Makowiec zawijany 268

Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto(...)kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania