ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory (składniki na dużą, prostokątną blaszkę) i spokojnie można przygotować go dzień lub dwa przed podaniem.Spód:2 szklanki mąki pszennej (290 g)150 g masła (3/4 kostki)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy)1 łyżka gęstej śmietany 18%szczypta soliMasa makowa(...)rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, bardzo powoli, stopniowo dosypujemy cukier – ciągle ubijając. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści
Poezja smakuproszku do pieczenia 30 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 1 łyżka budyniu waniliowego 3 całe jajka 200 g cukru (można dać ciut mniej) 1 puszka masy makowej podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market Do ozdoby: podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne świąteczne ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie(...)wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy na wierzch (ale najlepiej w taki sposób, aby zostawić widoczne miejsca z ciastem). Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając masę makową. Na koniec w ciasto i masę makową wciskamy kilkanaście wisienek (robimy to w dowolnych odstępach). Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkiwanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 380 g mąki pszennej tortowej 190 ml ciepłego mleka 110 g masła, roztopionego i ostudzonego dwie puszki gotowej masy makowej z bakaliami lub domowa masa makowa (przepis poniżej) Drożdże wrzucamy do miseczki i rozcieramy je z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Oznacza to, że drożdże wstały i zaczynają(...)najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką
ladykitchenświątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc przepisem na drożdżowy wieniec z makiem! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 80 g stopionego masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego maku 5 łyżek płynnego miodu
Smakowity Blog KulinarnyPyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej
Oryginalny smakTrochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim. 200 g mielonego suchego maku 300 ml mleka 120 g masła 160 g cukru 4 łyżki miodu naturalnego 100 g kaszy manny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 400 g startych jabłek 2 łyżki soku(...)masy makowej,dodać również rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C. Składniki polewy roztopić i mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Wys tudzony makowiec wyłożyć
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 250 g masła (margaryny) 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
magiczna kuchnia Kasiadnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 1800C Czas pieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka(...)cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej olejek migdałowy Przygotowanie I etap - masa makowa Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę
słodki bratekjednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka maku z bakaliami 850 g • 5 jajek • 2 łyżki(...)zewnątrz. Masa serowa • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser. • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy. • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie
To co kochamwykonanie potrawy zajęło jak najmniej czasu. Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki drożdżowe wypełnione makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :)200 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży1 jajko2 łyżki cukru2/3 szklanki maślanki1/3 szklanki oleju10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakościDrożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz
Mienta blogTen przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do
Zainspirowana w kuchniPrzepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny. Składniki: 50 dag mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek(...)palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie
Ciasteczkowy Potwórdodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Wymieszać dokładnie. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Taką samą formę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez(...)rozmieszane budynie.Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz
Kuchnia Pokoleńroku tak jak w ubiegłych latach robiąc makowca sięgnęłąm po sprawdzony prepis Ewy Wachowicz z moimi małymi modyfikacjami :) Z podanego przepisu wychodzą 2 rolady SKŁADNIKI 400 g mąki 50 g drożdży 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka śmietany 1cukier waniliowy 1 łyżka cukru MASA MAKOWA 500 g masy makowej 20 g drożdży
Marcepanowa kuchnia