makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:38/58)

Babka Makowa 234

Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką(...)szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką

Słodkie Przyjemności
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 208

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku

Kuchnia Pokoleń
Sześć makowców Babci Anielki 260

dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz(...)rodzynki należy namoczyć przynajmniej godzinę, u mnie były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż

Kuchenna Kontrrewolucya
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 226

Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła(...)szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej

Gotowanie...to proste !
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 234

Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane) i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta w misce również odstawiamy do schłodzenia. masa makowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru

Smaczne Zdrowe
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 215

Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.  *foremka(...)Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g cukru 20 g drożdży 3 żółtka 80 g masła stopionego szczypta soli na masę makową:  puszka masy makowej 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek kilka kropel aromatu rumowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń skórka z cytryny i pomarańczy na kruszonkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 531

Choć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność(...)hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa:- 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u)- 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu- 3-4 jajka- mały słoik powideł

Smaczne Zdrowe
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 254

może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku. Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna(...)składniki na masę makową: 200 g maku (gotowy mielony) 200 ml mleka 3 łyżki amaretto 2 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki - opcjonalnie 1 białko Wykonanie: mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla z makiem 213

cukru 1/4 letniego mleka 2 jajka 150 g masła 35 g uprażonych, pokrojonych migdałów skórka starta z 1 cytryny  papier pergaminowy do wyłożenia blachy masa makowa 250 g zmielonego raz maku 0,5 l mleka 1 torebka budyniu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła 1 żółtko 100 g cukru lukier 200 g cukru pudru 1 ubite białko(...)pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość

Niezły Młynek
Makowiec gotowany 259

Składniki: biszkopt  0,5kg maku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka olejek migdałowy 3 łyżki mąki 1 szklanka drylowanych wiśni 1/2 szklanki orzechów

A Ty Smakuj Mnie
Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy 189

Makowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo płatki kokosowe  Mak gotowałam pod przykryciem, ok 20 min., należy pamiętać aby często mieszać. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem. Pomarańczę(...)obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Mak dwukrotnie zmieliłam w maszynce.  Do zmielonego maku dodałam rodzynki, żurawinę, pomarańczę, agawę, cukier kokosowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.  Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C. Polewa: Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu

nietadieta
Ciasto Trzy Smaki 177

ciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam(...)też ilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud. Składniki: Ciasto makowe • 1/2 puszki masy makowej – 450 g • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Ciasto serowe • 500 g białego

To co kocham
Kryzysowa wigilia 193

kroimy na pół a ogórki na plasterki wzdłuż. Wkładamy patyk w połówkę jabłka używając go jako podstawkę i nadziewamy na niego plasterki ogórka na przemian, żeby wyglądało jak choinka. Makowiec choinka Przepis, który fruwa po sieci od dłuższego czasu, genialny w swej prostocie. Do tego mak, również ważny symbol świąt spełniający tą samą rolę co grzyby. Co prawda odmiany dostępne(...)opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy w poprzek zostawiając około 2-3 centymetrowy pionowy pasek, który będzie nam robił za pień. Powinno nam powstać coś

Kryzysowa Książka Kucharska
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 277

Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki:Biszkopt5 jaj3/4 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewiiMasa makowa:600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa2 ubite na sztywno białka2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:400 gram twarogu chudego2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania