makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:43/58)

Makowiec zawijany 260

Mimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój pierwszy makowiec, jak zwykle szukając przepisu w pierwszej kolejności spojrzałam na stronę "Moje Wypieki" i jak zwykle się nie zawiodłam, przepis jest doskonały! Z podanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można(...)uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Masa makowa: 600 g maku 170 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich posiekanych 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej

Słodka Kraina Wypieków
Pomarańczowy seromakowiec 375

Idealne połączenie makowca i sernika w jednym wypieku. Ciasto jest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce. SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g masła 1 łyżka śmietany MAK: 500g mielonego maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 szklanka cukru trzcinowego 6 białek szczypta soli SERNIK: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka(...)wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko

https:KKuchniaMniam
Seromakowiec bez spodu 303

Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie(...)dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego

Kuchcik gotuje
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 187

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki(...)jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1). 5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia. PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 180* PRZEZ GODZINĘ SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 2150 B107 W173 T125

fitolarun.blogspot.com
makowiec zaplatany 207

składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Tarta makowa 251

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne(...)zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego) 1 szt. jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta

Wypieki i Rumieńce
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 178

dziś wspomina, że tort był pyszny. M. także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też(...)maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić

Pełny talerz
Sernik z makiem. 207

masłem i omączoną foremkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Drugą, mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki(...)przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką o drobnych oczkach. Na patelnię wrzucić masło, miód, skórkę pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego sera (najlepiej sobie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 152

Zawsze myślałam, że drożdżowe, zawijane makowce i rolady kakaowe potrafią bez żadnych problemów zrobić tylko nasze kochane babcie, które całe życie piekły i zaprawione są już w kulinarnych bojach. No cóż, okazało się, że mam rację. Moja rolada makowo-kakaowa ma skazę w postaci dłuuugiego i głębokiego pęknięcia niczym Rów Mariański. Na szczęście kompletnie nie wpłynęło to na smak, który(...)mleka 2 łyżki (24 g) drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 łyżka rumu 1 torebeczka (8 g) suchych drożdży szczypta soli Masa: 6 łyżek (180 g-200 g) gotowej masy makowej z bakaliami 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 2 łyżki (50 g) miodu 2 białka 2 łyżki rumu Lukier: 7 łyżek (70 g) cukru pudru

Fitsweet.me
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 197

składniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości

Mix smaku
Strucla makowo - marcepanowa 178

No i się zaczęło... Nowy Rok wystartował tak intensywnie, że nie wiadomo kiedy, a zrobił się już 3 dzień 2015... Czy tak będzie też przez kolejne

Czary - gary w kuchni
Ciasto makowo - budyniowe 1075

roku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cmCiasto:5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki mąki(...)budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy

Z miłości do słodkości
Makowiec bez jajek i glutenu 195

pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie jak ja, w pieczeniu makowców nie są nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku(...)ręcznym blenderem na masę (nie blendować długo, masa nie musi być całkowicie gładka). Do masy dodać szczyptę soli, cynamon, otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej – wymieszać. Do masy dodać mak, suszone owoce oraz orzechy – ponownie wymieszać. Posmakować masę i jeśli zachodzi taka potrzeba dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Na koniec do masy dodać mąkę

Even Better Food
Ciasto makowe z białek 269

Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania