Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe(...)Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.Po
Anioły w kuchnipewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego dodaję migdały zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej.Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam . :-) Proszek do pieczenia i cieście i w farszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku(...)wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę.Można schłodzić w lodówce (po wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję
Smaczne ZdroweTego przepisu byłam bardzo ciekawa. Gdzie się na niego nie natknęłam, wszędzie był mocno chwalony. Ciasta z dodatkiem wiśni bardzo lubię, więc postanowiłam go wypróbować. Ostatecznie
Smaki Na Talerzudrożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(...)sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaSerniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 daktyli bez pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego(...)mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam daktyle pokrojone na małe kawałki (wcześniej zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę
nietadietaSerniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek skórki z pomarańczy 2 łyżki oleju kokosowego agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka(...)dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę
nietadietatrochę bułeczki trochę mini makowce, pieczemy często dla całej rodziny na śniadanie lub na deser do kawy lub herbaty, zwłaszcza dla małego Franka - rodzinnego niejadka. Każda jego wizyta to nie lada wyzwanie kulinarne, często zmienia upodobania i to co smakowało mu kilka dni wcześniej tym razem może zostać negatywnie zaopiniowane. Nie jest łatwo, ale makowe panienki pieczone z czekoladowymi płatkami(...)łyżka miodu płatki czekoladowe Delecta 2 łyżki masła 4 łyżki cukru brązowego drobnego 1 jajko i łyżka mleka Przygotowanie: Przygotuj masę makową: mak opłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla i zalej wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce
SzczyptaSmaQBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego(...)Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy
Domowa Cookierenka Agiszarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci(...)cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę
My Culinary ArtWigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości(...)polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać
Grunt to przepis!Tort zrobiłam mamie na imieniny i okazał się wielką pysznością. Trochę zainspirowałam się własnym makowcem japońskim i moim ulubionym kremem z karpatki . Zresztą kiedyś podobne ciasta widziałam w internecie (ale nie pamiętam stron...). Tort mógł okazać się zbyt mdły i bez charakteru, więc całość przełamałam smakiem kwaskowatej cytryny. Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe(...)wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno! Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem
Di gotujestały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii(...)już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
wcinaj todlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje(...)sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny. Masło utrzeć
Obiad gotowyTradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone żółtka(...)odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej
Kuchnia bezglutenowa Lolimoja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami. A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada(...)puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać
O kuchni z uczuciem