makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:41/58)

Babka makowa 238

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej. składniki: 250 mąki pszennej 200 g suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki

Monia miesza i gotuje
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 465

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 239

dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara(...)odstawić w misce przykryte do wyrośnięcia, na jakąś godzinkę, półtorej.Kiedy nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy" Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 733

minut, odcedzamy i miksujemy blenderem. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę.  Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego i masła.  W dużym naczyniu mieszamy (najlepiej ręką lub dużą łyżką) mak, daktyle, kaszę, rodzynki, orzechy i skórę pomarańczową. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha(...)lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka.  Częstujemy gości i mamy niezły ubaw, gdy nie wierzą nam z jakich składników składa się to pyszne ciacho! :) *Jeśli zamiast syropu z agawy dodajecie do ciasta miód, to lepiej dodać go do już lekko przestudzonej masy. Gotując, stracilibyśmy wiele cennych właściwości miodu

Smakuje zdrowo
Wieniec drożdżowy z makiem. 289

     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się

Rozpustne gotowanie
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 189

spód i kratka na wierzchu: 125 gram masła 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa makowa: 300 gram białego maku 1/2 litra mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego(...)makową wylewam na spód. Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę. Składniki lukru mieszam i polewam nim jeszcze ciepłe

Mango Papaja
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 184

Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten.  Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej(...)posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 228

już sama nazwa. Czytając skład nie zauważyłam mąki, więc zastanawiało mnie jak może wyjść ciasto smaczne bez mąki? Zamiast mąki jest kasza manna i jest to najlepszy, pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam(...)pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika

Kuchnia Paulettes
Kruche rogaliki z masa makową i daktylami. 1790

Szczerze mówiąc to nie przepadam za makowcem, dlatego wymyśliłam dla niego tą alternatywę, która jest równie smaczna. Rogaliki z trzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam,  że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj .  Składniki Ciasto: 1 szklanka(...)Wstawić na około pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze

Delusional Trine
Makowiec babuni 267

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Makowiec babuni 476

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach

Anioły w kuchni
Babka marmurkowa makowa. 203

     Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej

Rozpustne gotowanie
Sero - mak 302

Mój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :)  Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka

Zainspirowana w kuchni
Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 271

Składniki: ciasto 1/2 kg mąki 6 żółtek 25 dag cukru pudru 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5

Pychotkaaa
MAKOWA ROLADA 177

Ostatnio będąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania