Pizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza „po góralsku”. Zresztą pewnie(...)Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą
Blendmanostatnią sobotę wybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym(...)zapachu wędzonki. Musicie jej spróbować! Marco Ghia swoje warsztaty zaczął od krótkiej części teoretycznej. Opowiedział nam o najważniejszych zasadach dotyczących przygotowania pizzy, wyborze odpowiednich składników i ich proporcjach. Jednak dla mnie najciekawsze było to, co powiedział na temat różnorodności rodzajów pizzy . Zaczynamy, humory dopisują :) fot. Akademia Kulinarna Whirpool Marco Ghia pokazuje nam jak formować pizzę. fot. Akademia Kulinarna Whirpool Włochy
Chilli Czosnek i OliwaPizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie(...)spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami wychodzi. Dodatki jak to w pizzy, rzecz gustu. Możecie dowolnie nimi tutaj żonglować, dostosowując pizze do swoich wymagań. Jedyną wadą jest
Mieszam w GarnkuOdkąd sięgam pamięcią, każde święta na Sycylii , czy to mniejsze, czy to większe, były okraszone pizzą," impanatą "i suto zakrapiane lokalnym winem prosto z drewnianej beczki. Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy(...)się, że talerz z "pastą" lądował na elewacji domu sąsiada. Tak. Sycylijczycy tak mają, wszystko dzieje się na ulicy. Ale jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki. Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym
Z Kuchni Do KuchniStromboli czyli zawijana pizza w formie dekoracyjnego warkocza. Przepyszna, chrupiąca i nie taka trudna, szczególnie że w przepisie zamieściłam instrukcję obrazkową :) Jako mama niemowlaka nauczyłam się już, że tak naprawdę nic nie mogę zaplanować. Dzisiejszą pizzę chciałam przygotować z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który miał miejsce w ostatni wtorek. Jednak mój synek się rozchorował i stało się to nie możliwie(...)które wydają nam się tak mega ważne, tak naprawdę są zupełnie nieistotne, a już na pewno świat się nie zawali, gdy zrobimy je trochę później. Oczywiście chęć przygotowania pizzy wobec choroby dziecka to sprawa niezwykle błaha, ale chciałam po prostu wykorzystać tę historię do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami. Na co dzień żyjemy w dużym pędzie
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W mojej kuchni od jakiegoś czasu gości nowy gadżet, a jest nim kamień do pieczenia pizzy od firmy podstawki.pl. Wykonany z dobrej jakości granitu, który akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy upiec pizzę jak z najlepszych pizzerii. Kamień ma średnicę(...)grubości. Możemy oczywiście zamówić sobie inny kształt lub rozmiar dopasowany do naszego piekarnika. Pieczenie pizzy na kamieniu jest dziecinnie proste, wystarczy wcześniej nagrzać kamień w piekarniku (przez 30 minut) położyć na nim pizzę i piec ją zaledwie 7 minut. Upiekłam na nim kilka razy pizzę oraz chlebki pita i muszę powiedzieć
Marta GotujeChrupiące kości z ciasta na pizzę,nadziewane pomidorami,salami i serem ,chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka ,czy wampira.Propozycja dla tych,którzy obchodzą Halloween i nie tylko,bo wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie(...)podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 kości: 380 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Niedawno stwierdziłam, że dobrym pomysłem było by zrobienie domowej pizzy. Ale który przepis jest najlepszy? Trudno wybrać spośród natłoku propozycji na blogach kulinarnych. Więc najlepszym pomysłem będzie wypróbowanie kilku - najbardziej obiecujących... Zaczynam od prostego przepisu - dzięki, któremu po zaledwie dwóch godzinach(...)domu rozchodzi się zapach domowej pizzy. Ciasto wychodzi średniej grubości, puszyste z ładnie zaokrąglonymi brzegami. Drożdże wsypać do kubka, zalać je letnią wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Przygotować żaroodporną, dużą miskę. Przesiać do niej mąkę. Zrobić zagłębienie. Wlać drożdże (fot.1) , oliwę (najlepiej z oliwek) i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce
Świat CiastaTaką pizzę można zjeść na obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2-3 pomidory 2 kule mozzarelli świeża bazylia, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy(...)się rozpuści. Na cieście układamy pokrojone plasterki mozzarelli, a na nią pomidory w plastrach. Wszystko posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 20 minut. Kiedy ciasto się podpiecze a ser rozpuści można wyciągać pizzę. Najlepiej będzie ona smakować z udekorowaną świeżą bazylią
upichcicJeśli potrzebujemy coś na szybko przygotować do zjedzenia, bez dwóch zdań polecam sięgnąć po gotowe produkty Iglotex-u . Mają w swojej ofercie wiele propozycji obiadowych. Ja dziś sięgnęłam po Pizzę z salami i chorizo. Palce lizać! Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu
Z Majeczką w kuchnidodajemy sambal oelek oraz dwie, trzy łyżki wody i dusimy sos 10-12 minut, aż warzywa się rozpadną a sos będzie gęsty. Odstawiamy by sos pomidorowy ostygł. Ciasto na pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut. Po t6ym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry szynki parmeńskiej oraz(...)pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość pokrywamy pokrojoną mozzarellą. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa
Mango PapajaPizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :) Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano
Mechanik w kuchniLubicie pizzę ? Na pewno ! Ale czy wiecie jak powinna wyglądać i smakować taka prawdziwa, włoska ? Przyznam, że ja długo nie miałam o tym pojęcia. Niestety, w wielu miejscach podaje się placki a'la pizza, które nie maja z nią wiele wspólnego poza nazwą. Żeby zjeść rzeczywiście dobre danie trzeba się nieźle naszukać. Ja mogę Wam już podpowiedzieć gdzie zjecie(...)najlepszą rzymską pizzę. Taką serwują w Cafe D'arte , lokalu mieszczącym się przy ul. Asnyka w Warszawie. To winiarnia, kawiarnia i restauracja w jednym miejscu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzień dobry, Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide , czy hiszpańską coca . Także Grecy mają swoją "pizzę". Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również(...)sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp - upieczcie sobie ladenię!:) P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna . Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki
Chilli Czosnek i OliwaPomysł na taką pizzę widziałam w jednym z wakacyjnych numerów "Palce lizać". Od razu wiedziałam, że ją przygotuję. Nie skorzystałam z przepisu na ciasto, który tam podawali, a użyłam naszego ulubionego przepisu, do jednej z pizz dodałam też pomidora. Polecam, bo pizza ma naprawdę ciekawy smak. Musicie pamiętać tylko o jednym - pesto musi
Sto kolorów kuchni