więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym , szybkie placuszki , ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu . Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe lub sos tuńczykowy . Zazwyczaj obiad przygotowuję od razu na dwa dni, bo prawda jest taka, że ugotowanie 4 porcji zajmuje tyle samo(...)czasu co 2, a większość potraw można spokojnie przechować w pojemniku do dnia następnego. Świetnym przykładem takiego szybkiego obiadu jest makaron z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo. Książkę otrzymałam od wydawnictwa Bruda Książki z prośbą przygotowania recenzji, ale w pierwszej kolejności postanowiłam wypróbować kilka
Chilli Czosnek i Oliwaoliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem. W przeciwieństwie do odmiany standardowej ( pesto alla genovese ) czerwone pesto sycylijskie ( pesto alla siciliana ) zawiera suszone na słońcu pomidory - następnym razem spróbuję. Makaron najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy
potrawyregionalneSłonecznik lekko uprażyłam na patelni ;) Wszystkie składniki wylądowały w misie blendera i zostały zmiksowane na gładką, jednorodną masę. Gotowe! Dzisiaj serwowałam z makaronem. Nadaje się także do kanapek. Albo do... ale o tym pod koniec tygodnia ;) Nadmiar pesto spokojnie można przechowywać w lodówce. Ja przekładam je do słoiczka, dolewam łyżkę oliwy na spód oraz na wierzch i szczelnie zamykam
bastalenakotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana 30% 250 ml 3 łyżki zielonego pesto (ja użyłam Sottile Gusto) 6 łyżek startego sera Grana Padano Galbani (2 do sosu, 4 do posypania każdej porcji(...)praskę czosnek co nie zajmie więcej czasu niż minutę, a następnie wlać śmietanę. Kiedy ta zacznie się gotować dodać pesto pulpeciki. Dokładnie wymieszać. Wrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i 2 łyżeczki startego sera, doprawić solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj na patelni lub w garnku z sosem i pulpecikami. Na koniec posyp liśćmi bazylii i łyżką startego sera
Karola gotujeIdąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli . Smakowo fajnie będzie pasował
gutfutBakłażan przestudzić, włożyć do kubka blendera, dodać pomidory, czosnek, pieprz i trochę oliwy od pomidorków. Wszystko dobrze zmiksować. Przed podaniem 1 łyżkę pesto podgrzać na patelni, dodać 2 łyżeczki śmietany i porcję makaronu. Podawać jako danie gorące
Gotowanie jest łatweZdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypierwszy mam swój własny czosnek niedźwiedzi. Zeszłej wiosny posadziłam małe rozsady i teraz mogłam zebrać małe plony. Zrobiłam z nich pesto z dodatkiem różnych ziaren i orzeszków ziemnych. Wyszło pysznie, własnie zjadłam je z makaronem, odrobiną dobrej oliwy z oliwek i oczywiście świeżo startym parmezanem 😍. I na dodatek ten piękny soczysty zielony wiosenny kolor ! Kto się skusi ? Na blogu
Kulinarne przygody GatityLigurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym
Walijskie Pichceniejuż chyba wiecie wszelakie smarowidła to moje ulubione śniadanie. Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem a nawet kaszą, doskonale sprawdzi się z komosą ryżową zwaną quinoą czy ziarnami amarantusa. Próbujcie i dajcie znać jak smakowało. Czemu podwójnie bazyliowe ? użyłam do niego bazylii zwykłej i tajskiej. Bazylia tajska jest delikatniejsza
Moje Małe Czarowanieznacznie się poszerzyła w ostatnim czasie. Nie musimy już jeść białej mąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami i serem ricotta. Całość jest bardzo kremowa i sycąca. Składniki: 500 g żytniego makaronu świderki np. firmy Lubella 150 g rukoli 500 g ricotty 1 słoiczek pomidorów suszonych + olej z tych pomidorów
Chocolate Muffin BlogPesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie
NiePieprz.plPesto bazyliowe z orzechami włoskimi (2- 3 porcje) Pesto jest jednym z moich ulubionych dań. Przygotowuje się je tyle ile trwa gotowanie makaronu, a danie jest pyszne. Składniki: listki bazylii z połowy dużego krzaczka 6 całych orzechów włoskich garść startego twardego sera (np.: parmezanu) mały ząbek czosnku lub pół dużego 6- 7 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Tutaj
Moja MichaDziś szybka ale smaczna propozycja na obiad. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, pesto co prawda jest ze słoiczka ale danie smakuje dobrze. Obiad dla zabieganych i zapracowanych ale i dla wielbicieli makaronu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni