Idąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli . Smakowo fajnie będzie pasował
gutfutBakłażan przestudzić, włożyć do kubka blendera, dodać pomidory, czosnek, pieprz i trochę oliwy od pomidorków. Wszystko dobrze zmiksować. Przed podaniem 1 łyżkę pesto podgrzać na patelni, dodać 2 łyżeczki śmietany i porcję makaronu. Podawać jako danie gorące
Gotowanie jest łatweZdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypierwszy mam swój własny czosnek niedźwiedzi. Zeszłej wiosny posadziłam małe rozsady i teraz mogłam zebrać małe plony. Zrobiłam z nich pesto z dodatkiem różnych ziaren i orzeszków ziemnych. Wyszło pysznie, własnie zjadłam je z makaronem, odrobiną dobrej oliwy z oliwek i oczywiście świeżo startym parmezanem 😍. I na dodatek ten piękny soczysty zielony wiosenny kolor ! Kto się skusi ? Na blogu
Kulinarne przygody GatityLigurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym
Walijskie Pichceniejuż chyba wiecie wszelakie smarowidła to moje ulubione śniadanie. Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem a nawet kaszą, doskonale sprawdzi się z komosą ryżową zwaną quinoą czy ziarnami amarantusa. Próbujcie i dajcie znać jak smakowało. Czemu podwójnie bazyliowe ? użyłam do niego bazylii zwykłej i tajskiej. Bazylia tajska jest delikatniejsza
Moje Małe Czarowanieznacznie się poszerzyła w ostatnim czasie. Nie musimy już jeść białej mąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami i serem ricotta. Całość jest bardzo kremowa i sycąca. Składniki: 500 g żytniego makaronu świderki np. firmy Lubella 150 g rukoli 500 g ricotty 1 słoiczek pomidorów suszonych + olej z tych pomidorów
Chocolate Muffin BlogPesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie
NiePieprz.plPesto bazyliowe z orzechami włoskimi (2- 3 porcje) Pesto jest jednym z moich ulubionych dań. Przygotowuje się je tyle ile trwa gotowanie makaronu, a danie jest pyszne. Składniki: listki bazylii z połowy dużego krzaczka 6 całych orzechów włoskich garść startego twardego sera (np.: parmezanu) mały ząbek czosnku lub pół dużego 6- 7 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Tutaj
Moja MichaDziś szybka ale smaczna propozycja na obiad. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, pesto co prawda jest ze słoiczka ale danie smakuje dobrze. Obiad dla zabieganych i zapracowanych ale i dla wielbicieli makaronu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninajbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku
Corner With RecipesPodstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią, całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami(...)smaku Sos pomidorowy: 500 g pomidorów w puszce bez skórki 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku świeże oregano Sposób przygotowania Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę. Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry
Wanilia i KardamonPyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek... S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy
Pyry na Gazpuszki odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek, bazylię, oliwę i wszystko razem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pesto z zielonego groszku jest doskonałym dodatkiem np. do pieczywa i makaronu. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie