dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo „ Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”. Z miłością podane, zawsze danie jest udane :) Składniki: 200 g makaronu gniazdko, 1 garść rukoli, 1 garść bazylii, sok z cytryny(...)koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. Makron mieszamy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy
Moniki Smakołykikilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki
Poezja smakuZielona pietruszka w naszym menu występuje najczęściej pod postacią pesto (zblendowana z olejem lnianym, nasionami, czosnkiem, sokiem z cytryny i podana z makaronem - np. owsianym). Dziś po raz pierwszy połączyłam ją z owocami i kaszą jaglaną. Spróujcie, naprawdę warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem
Szkrab Je Samfantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym z musem pomidorowym. Były niesamowite desery z sezonowymi owocami. Wszystkie te smakołyki nie zostawiały nam zbytniego pola do popisu na mieście
Plate of Joyżeby zmiksować dobrze rukolę. W przeciwnym razie będziemy mieć sos z ciągnącymi się włóknami. Pod koniec blenderowania dodać sok z cytryny. Moje pesto jest gęste, bo miało być dodatkiem do placków. Jeśli przeznaczamy je do makaronu, trzeba dodać więcej oliwy
Weekendy w domu i ogrodziekosza. Błąd! Nie wiecie co tracicie. Liście rzodkiewki maja bardzo ciekawy i charakterystyczny smak. W kilka minut przemienicie je w pyszne rzodkiewkowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub podstawa sosu do makaronu. Wypróbujcie koniecznie! Więcej
Okolice Palnikatrybuli ogrodowej oraz ogórecznika lekarskiego pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oliwy 100 gram parmezanu lub grana padano 50 gram ziaren słonecznika 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Domowe zielone pesto (alla genovese) Wykonanie: Mrożone zioła, tarty ser, obrany czosnek, łuskany słonecznik, umytą natkę i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego, zielonego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dobrze nam się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese
Pyza i Surówkagrzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine(...)roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy , mieszając dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy
SzczyptaSmaQwiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów , użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini , czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto
Chilli Czosnek i OliwaViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK
W kuchni Karmel-itkiTrwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować(...)misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenysię udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram sera żółtego Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć
Czerwony Gupikdodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam tutaj . Jest to bodaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć
wyzwania kuchenne