makaron z pesto - 1189 przepisów (strona:55/80)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 153

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto bazyliowe 89

Kolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy  :) Przepis pochodzi z blogu   Kuchnia na obcasach  Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście)  2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzech

cucinare
Pasta ze słonecznika i rukoli 158

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem

Kraina Miodem Płynąca
Pesto bazyliowe 138

Domowe aromatyczne pesto z bazylii, o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Najlepiej sprawdza się jako sos do ulubionego makaronu, ale może być również dodatkiem do wielu innych potraw. Składniki: 2 szklanki świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 2 łyżki szklanki orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Orzechy pinii podprażyć na suchej

wyzwania kuchenne
Makarony 167

cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK 119

się na tych, co kocham robić najbardziej – na gotowaniu! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne zielone pesto z jarmużu. Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Jest świetnym pomysłem do makaronu , grzanek czy też placków ziemniaczanych . Polecam! SKŁADNIKI: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek(...)sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego! * Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce

Ostra na Słodko
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 181

bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą              autorka: mojamamagotuje z bloga  Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej          autorka: Ela Ma z bloga potrawy półgodzinne Sałata z makrelą i warzywami autorka: Badylarka(...)sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska   DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem

Weekendy w domu i ogrodzie
SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ 91

spaghetti trzeba spróbować i już! Sos podobny jest do pesto plus pomidory. Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech. Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-) Składniki: 500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli 150 g migdałów 2 ząbki czosnku 4 garście listków świeżej bazylii 150 g parmezanu(...)patelni bez tłuszczu. Bazylię umyłam. I kolejno dorzucałam do miksera: Bazylię Uprażone migdały  Czosnek  Parmezan Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy. Wszystko zmieliłam. Ugotowałam al dente makaron. Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory. I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku. Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki. I wszystko razem wymieszałam. Może barwa

potrawyregionalne
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou .  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw(...)kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii Przygotowanie: Selera i marchewki obierz i pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i pora posiekaj.  W dużym garnku rozgrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
16 dań z zielonymi warzywami 176

na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii

Moja smaczna kuchnia
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 169

składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość szybko i dokładnie mieszamy – sos od razu zacznie gęstnieć! Dodajemy pokrojone karczochy, gotujemy całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba dosolić. Szybko – bo dosłownie 2 minuty – gotujemy anielskie włosy. Makaron odcedzamy na sicie i przekładamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy(...)duże lub 3 średnie porcje 200g makaronu Capellini d’angelo (angel hair – anielskie włosy –cienkie długie nitki) 150-200g karczochów marynowanych 8-10 koktajlowych pomidorków 200ml bulionu/rosołu jarzynowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 82% tłuszczu 2 szalotki 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 1 łyżka skórki startej

Karo in the Kitchen
FIT zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem 1143

powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos  - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego(...)zeszklić na oliwie i maśle. Wrzucić szpinak i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu do rozmrożenia. Trzymać jeszcze kilkanaście minut bez przykrycia do czasu aż woda odparuje. Makaron podgotować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odlać i przestudzić. Jogurt rozbełtać z jajkiem.   W dużej misie wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia

Kuchnia Ellie
18 najlepszych dodatków do makaronów 184

lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej

Moja smaczna kuchnia
Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem 124

Orecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi

Moje Małe Czarowanie
A co z kabaczkiem? 132

ogrodzie kabaczka myjemy i wydrążamy  długą łyżką. Mięso mielone podsmażamy z cebulą, solimy i pieprzymy do smaku. Drobny makaron gotujemy i dodajemy do mięsa w proporcjach, które się nam spodobają. Do nadzienia dodajemy mały słoiczek pesto, dobrze mieszamy i wypełniamy wydrążonego kabaczka. Pieczemy w piekarniku, aż kabaczek zmięknie. Podajemy ciepły lub zimny, pokrojony na grube plastry. Powiem szczerze

les mirabelles