Domowe zielone pesto (alla genovese) 237trybuli ogrodowej oraz ogórecznika lekarskiego pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oliwy 100 gram parmezanu lub grana padano 50 gram ziaren słonecznika 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Domowe zielone pesto (alla genovese) Wykonanie: Mrożone zioła, tarty ser, obrany czosnek, łuskany słonecznik, umytą natkę i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego, zielonego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dobrze nam się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese
Pyza i Surówka
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 219grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine(...)roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy , mieszając dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy
SzczyptaSmaQ
Pomysł na Sylwestra - szybkie crostini z pesto z rukoli 252wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów , użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini , czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto
Chilli Czosnek i Oliwa
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 216Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK
W kuchni Karmel-itki
PESTO Z BOBU 168Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować(...)misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLeny
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 261dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam tutaj . Jest to bodaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso) 231Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć
wyzwania kuchenne
PESTO Z SAŁATY. 219trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche. Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych
W kuchni Karmel-itki
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 261cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto. Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy(...)smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła
Moniki Smakołyki
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 206makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy(...)czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni
Maminek kulinarny
Pesto z pieczonej dyni 154orzechy włoskie, stopniowo dolewamy oliwę. Możecie dodać płatki chili, bo pesto w smaku jest dość łagodne, wyczuwalny jest wyraźnie smak czosnku i grana padano. Całość miksujemy na jednolitę masę. Do smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony. Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek
Moja smaczna kuchnia
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 827stronach, około 2 minut po każdej. Łosoś powinien być niedosmażony w środku. Teraz włóż do gorącego sosu. Ugotuj makaron. Ułóż makaron na talerzu, polej sosem, połóż porcję ryby i posyp pietruszką. A może wolicie łososia z pesto, albo tartę? Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzenia
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 226kilka minut. Na koniec dodaj trzy łyżki jogurtu greckiego, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek
Fit&Fast Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 228drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto bazyliowe 168Kolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzech
cucinare