Włosi z Genui, którzy wymyślili pesto bazyliowe i ci z Sycylii, autorzy czerwonego pesto z suszonymi pomidorami, pewnie daliby ostro po łapach i mi, i Wam… Ale i tak zrobimy to po swojemu. Składniki: makaron tagliatelle 1 pęczek mięty (albo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy(...)wrzucacie do blendera, wlewacie oliwę i mielicie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Możecie też tradycyjnie utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe
GRUBY WAŁEKJednogarnkowe gotowane pesto (Obiad jednoosobowy) Ostatnio bardzo polubiłam dania jednogarnkowe. Szybkie, proste i nie ma później wiele zmywania. Przepisem dzielę się, gdyż moja przyjaciółka stwierdziła, że to jest pyszne i że powinnam wrzucić to na bloga. Składniki: 150ml wody 70g makaronu duża garść listków świeżej bazylii (1/2 krzaczka) pomidor ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek 20g sera cheddar
Moja Michaliście szpinaku można porwać na mniejsze kawałki). Przed jedzeniem słoik kilka razy odwrócić, a po otwarciu składniki delikatnie wymieszać. Smacznego! Zamiast oliwy możesz użyć gotowego pesto bazyliowego (najlepiej jest wymieszać je z makaronem przed przełożeniem do słoika). Dodając je możesz pominąć już orzeszki i bazylię. Jeśli masz ochotę, sałatkę możesz wzbogacić kostkami fety lub mozzarellą. Danie świetnie smakuje również
Even Better FoodJeśli jesteście wyznawcami teorii, że sałatką nie można się najeść, to mam dzisiaj dla Was przepis na taką, która jest tego zaprzeczeniem. Jest prosta w przygotowaniu
PichceniomaniaSkoro pesto może być z bazylii albo z suszonych pomidorów to zapewne można to połączć. Większość moich ulubionych smaków w jednym miejscu ;-) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaprzekąsek, sałatek po dania główne, desery i babeczki. Wydaliśmy setki porcji sałatki ze szpinaku z parmezanem, ciemnego pieczywa z pastą z fasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13. Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese 14. Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto
Qlinarnie i Qlinarnieostry żółty kolor i jest przeepyszny! O wiele zdrowszy od pszennego, a na dodatek zrobiony w domu jest jeszcze lepszy. Uwierzcie. Taki makaron można podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, jogurtowym, z pesto, lub na słodko z owocami i jogurtem. Natomiast dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron z sosem śmietanowym, grzybami i kurczakiem. Po ugotowaniu makaronu połączcie
Jaglusiałyżki pestek słonecznika 1/3 szklanki startego parmezanu 100 ml oleju rzepakowego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy pesto. Oregano, pestki, ser, olej miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy pieprzem. Gorący makaron dokładnie łączymy z sosem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenSkładniki: 8-10 liści jarmużu 4-5 ząbków czosnku łyżka masła orzechowego niesolonego sól, pieprz 1/3 szkl. oliwy z oliwek Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg. Zagotuj
kolorowotorcikowofeta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach(...)cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach
Moja smaczna kuchniaosób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki czerwonego pesto - szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego - Rama Smaż jak szef kuchni - czosnek mielony, papryka słodka, sól - zielona pietruszka ( opcjonalnie) - 200 g makaron spaghetti Wykonanie Oczyszczone, wypłukane i osuszone piersi z kurczaka kroję w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wlewam ok. 3 łyżki Ramy(...)paseczki suszone pomidory. Zawartość patelni zalewam gorącym bulionem rozmieszanym z 3 łyżkami czerwonego pesto. Zmniejszam ogień, dodaję odsączona fasolkę i całość jeszcze delikatnie podgrzewam do odparowania płynu i połączenia smaków. Kosztuję i w razie potrzeby doprawiam solą. W osobnym naczyniu gotuję w osolonej wodzie makaron. Gotowy makaron odcedzam, przekładam na talerze i polewam sosem z mięsem i dodatkami. Dekoruję
Kuchnia z widokiem na ogródfeta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką(...)ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem
Moja smaczna kuchniapesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy z oliwek (u mnie 35g zwykłej i 15g oliwy z bazylią) - można dodać mniej - 65g parmezanu - 50-60g orzeszków piniowych (lub tańszą wersję - orzeszków ziemnych, niesolonych!) - 5 małych ząbków czosnku lub 3 duże - 3g ekstraktu z oregano lub płaska łyżeczka suszonego Dodatkowo: - 200g razowego makaronu(...)parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki na pesto przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Jeżeli podajemy z makaronem, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą, tylko od razu umieszczamy
Be Fit Be Strongoliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać) i posypujemy parmezanem
Be Fit Be Strong