Pesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem
UgotowaćUwielbiam pesto. To moim zdaniem jeden z najlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie(...)odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan. Przyprawić
Magda KucharzyZmiksowane ze sobą składniki sosu pesto (bazylia, orzechy, parmezan, czosnek oraz oliwa) tworzą niepowtarzalną mieszankę, idealną jako dodatek do makaronu (ale nie tylko). Ogromną zaletą tego gęstego sosu (prócz walorów smakowych) jest to, że można zrobić go szybko i łatwo. Świeżo przygotowany jest o niebo lepszy od gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do wykonania oryginalnego sosu pesto używane(...)orzechów). Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce (najlepiej nie dłużej niż 2-3 dni). Pesto wspaniale smakuje wymieszane i podane z makaronem. Smacznego
MyCookBook.plstopnia zmiksowania brokuła uzyskamy albo pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 świeży brokuł - 1 ząbek czosnku - pół szklanki oliwy z oliwek - szczyptę ostrej papryki - 4 łyżki parmezanu
Bez Cebulizwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki
Mia Cucina SofietaPesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :) Zrobienie pesto zajmuje 5 min- a jest niesamowitym dodatkiem do potraw. Zaczynamy Składniki: Listki bazyli- "jedna doniczka" 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2 łyżki orzechów włoskich 1 łodyżka selera
Smaki EdytyUwielbiam czosnek niedźwiedzi! Kiedy jest sezon kupuję świeże liście i z wielką przyjemnością przygotowuję w swojej kuchni smakołyki z jego dodatkiem. Genialnie smakuje w postaci pesto – można go dodawać do makaronów, mięs, grzanek albo tak jak ja – zapiekanych ziemniaków. Jest to danie proste, ale bardzo smaczne! Gwarantuję, że nawet mięsożercy będą oblizywać się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie
Ostra na SłodkoZnudziło Wam się tradycyjne pesto bazyliowe? Spróbujcie mojej wariacji na temat tego włoskiego klasyka, czyli pasty z pora i cebuli. Smacznego!:) Składniki 1 cały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony(...)następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody lub oliwy. Pastę możemy dodawać do kanapek, makaronu, mięs – co kto lubi;) Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce. Pesto z podanych składników (bez sera) zawiera
Powiedz dietom niemasła ok 600 gr ziemniaków 3 duże cebule ok 500 ml bulionu kurczakowego ok 500 ml śmietany ok 250 ml mleka 100 gr makaronu muszelki-conchigliette natka pietruszki ok 4-5 łyżek pesto sól, pieprz, świeżo starty parmesan Wykonanie: Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy(...)ciagle mieszając. Dodajemy bullion z kurczaka, połowę śmietany. Gotujemy następne 5 min. Po tym czasie wrzucamy makaron. pozostawiamy na ok 10 min. Dodajemy resztę śmietany, natkę pietruszki, pesto , sól I pieprz do smaku. Pozostawiamy na gazie na ok 5 min. Gotowe :) Prawda, że prosto? I do tego smacznie. Możemy podać z pizzettes , ale o tym pózniej :) Pozdrawiam I życze
Smaki EdytyDziś na obiad proponuję Wam filet z kurczaka z zielonym pesto i jogurtem greckim. A do tego pełnoziarnisty makaron penne. Składniki: filet z kurczaka olej do smażenia duża łyżka jogurtu typu greckiego duża łyżka zielonego pesto pół szklanki wody sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj i pokrój z małe kawałki na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią pokrojone(...)mięso, posól, popieprz i smaż do zarumienienia się mięsa w misce wymieszaj jogurt, pesto i wodę, a następnie dodaj do mięsa na patelnię, duś razem pod przykryciem ok 5 minut najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemoże masz ochotę na brokuła w innym wydaniu? Zapraszam na penne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne dni! Składniki: Dla dwóch osób: 300g makaronu pełnoziarnistego penne 2/3 brokuła 6 pomidorków suszonych 3 łyżki bazyliowego pesto 5 dkg sera salami wędzonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Sposób przygotowania: 1. Brokuła dzielimy(...)praskę i smażymy na oliwie z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy posiekane na mniejsze cząstki pomidory i podgotowanego brokuła. 2. Do wcześniejszych składników dodajemy pesto, całość mieszamy. Brokuła delikatnie rozgniatamy. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z naszym brokułowym sosem. Posypujemy startym serem. Smacznego
Kuchnia w czekoladziewłoskich temperatur (możne to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotpniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach – do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: – garść świeżej rukoli – kawałek parmezanu
Szybko Tanio Smaczniejajko 200g serka wiejskiego łyżka suszonego pesto peperoncini Kotanyi Sposób przygotowania: kurczaka i paprykę kroimy w kostkę pomidory kroimy na pół makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jajko, serek wiejski, pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę do naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, mieszamy na wierzch wylewamy mix z serka wiejskiego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłoskich temperatur (moze to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotopniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach - do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: - garść świeżej rukoli - kawałek parmezanu - odrobina płatków migdałów - oliwa
Szybko Tanio Smaczniezabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Wstawiamy makaron. Odcedzamy, dodajemy papryke I pesto. Mieszamy. Smacznego
Smaki Edyty