Pierwszy raz dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą(...)Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka - sól - pieprz
Życie zamknięte w smakuząbki czosnku - 100 ml oleju słonecznikowego - sól, pieprz Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu któregoś z oryginalnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by ich użyć ;) Samo przygotowanie naszego pesto jest przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy(...)może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie pesto? :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaktóre mogą przeszkadzać w starszych szparagach. Tak też podałam wężymord- z wody, ugotowany z odrobiną soli, z bułką tartą. Do niej była pieczona kiełbaska i orkiszowy makaron z jarmużowym pesto. Swoim obiadem nie nacieszyłam się w stu procentach- kiedy robi się piętnaście rzeczy na raz czasem obiad ląduje na podłodze. A potem wyjmuje się kawałki szkła z makaronu
les mirabellesprzeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenkilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie pastę kanapkową, pesto czy robicie makaron. Jak zrobić domowe suszone pomidory? Składniki: Mięsiste pomidory, dobrze nadaje się odmiana podłużna. Generalnie chodzi o to, aby pomidor miał dużo miąższu, a mało gniazd nasiennych. Najlepsze
Chilli Czosnek i Oliwamakaronu spaghetti Malma 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki pesto bazyliowego pół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie ok 100 ml Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw posiekaną cebulę i czosnek oraz trochę oliwy od pomidorów(...)podsmażamy i dodajemy mięso, smażymy mieszając ok 10 min, następnie dodajemy pomidory z oliwy i resztę oliwy ze słoiczka. Smażymy kolejne 10 min, na koniec dodajemy pesto i mieszamy sos z makaronem podgrzewając, lub makaron gotujemy później by nie wystygł i podajemy w inny sposób, np układając gniazdka z makaronu na sosie
Gotowanie jest łatweMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pesto: Ukolę blendujemy z oliwą, orzechami i serem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony, gorący makaron mieszamy z uprzednio przygotowanym pesto. Podajemy ze świeżo startym parmezanem
R'n'G KitchenŚwieży szpinak kusił mnie wczoraj soczystą zielenią na bazarze :-). A ponieważ lubię mieć w lodówce jakiś sos "na szybko" do makaronu, padło na pesto ! Szpinakowe pesto Składniki: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz Wykonanie: Szpinak
Kulinarne przygody Gatitywzględu na swoją dietę nie jadam tradycyjnych makaronów. Zastanawiałam się czym można je zastąpić bo jednak spaghetti zawsze było moją ulubioną potrawą :-) Na szczęście moda na warzywne makarony zawitała i do nas. Można je kupić gotowe ale oczywiście najlepiej wykonać samemu. Zoodles czyli spaghetti z cukinii Wykonanie samego warzywnego spaghetti jest bardzo proste. Najlepiej i najtaniej wykorzystać(...)cukinii za pomocą obieraczki do julienne Podsmażamy czosnek i cebulę na oliwie ok 3 do 5 minut, mieszając żeby się czosnek nie przypalił, bo nabierze goryczki dokładamy makaron z cukinii, pesto i chili i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy a jeśli cukinia wypuści za dużo wody to można nieco zwiększyć temperaturę, żeby odparować. Całość smażymy ok 5 minut
Marta próbujejest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto(...)czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
kruche babeczkikilku minutach zalej całość śmietanką. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodaj drobno posiekane suszone pomidory. Wszystkie składniki pesto umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i podawaj z sosem i orzechowym pesto. SMACZNEGO
Kredowe MenuKolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju(...)cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo
VioletoweKucharzeniezimno. Czas wykonania: 25 min Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g makaronu 10 sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej Sos: 2 łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości(...)lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Pokroić oliwki oraz suszone pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cukinia zmięknie i zarumieni się dodać do niej sos, pomidory, oliwki i makaron. Wszystko razem wymieszać, dodać ziół i gotowe. Przepis na domowe Pesto pomidorowe: http://kuchniawedwoje.pl/pesto-z-suszonych-pomidorow/ Krok
KuchniaWeDwoje.plsmaku +makaron tagliatelle wg uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy niezbyt dokładnie. Nasze pesto powinno mieć wyczuwalne kawałki orzechów i grudki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy (nie przelewamy zimną wodą!) i bardzo dokładnie mieszamy z naszym pesto. Gotowe
My Culinary Art