Większośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu. Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem. Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje! Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki. Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)180C piekarnika na ok. 35minut. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic. Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów. UWAGA! Śmiało możemy skorzystac z gotowego sosu pesto, które znajduje się m.in. w ofercie marki PROVITUS Aromatyczny , kremowy sos zamknięty w małym słoiczku sprawdzi się tutaj rewelacyjnie! Smacznego
Ostra na Słodkodobre dla mojego organizmu. Dziś mam dla Ciebie proste i przepyszne danie, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Razowy makaron Lubella to źródło cennych składników mineralnych i błonnika, które w połączeniu z lekkim pesto oraz jajkiem w koszulce to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Serdecznie polecam przepis! Składniki (na 2 porcje): 120 gram makaronu pełnoziarnistego tagliatelle marki Lubella(...)minuty. Wyciągam jajko z wody łyżką cedzakową. Analogicznie postępuję z drugim jajkiem. Żółtko jaj powinno być płynne. Posiekane orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ugotowany makaron odcedzam, mieszam z pesto i podaję od razu z jajkiem w koszulce oraz prażonymi orzechami. Posypuję również posiekaną bazylią i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia. „1000 pomysłów, jedna
Mango Papajasałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem. Składniki: - garść szparagów - 2 garści fasolki szparagowej - 300 g makaronu świderki - 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych - 3,4 łyżki zielonego pesto - 3 plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz(...)smaku Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With RecipesNitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy z oliwek tarty parmezan Kurczak: 2 piersi z kurczaka ekologicznego skórka otarta(...)oliwy czosnku, skórce z cytryny, soli, posypać bazylią, wymieszać i zamarynować ok 20 minut. Po tym czasie usmażyć paseczki kurczaka. Przygotować pesto: bazylię umytą i osuszoną przesiekać, dodać pozostałe składniki i zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do gorącego makaronu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze dodać kurczaka i posypać parmezanem
AZgotuj!szybka sałatka w stylu włoskim. Idealna na obiad lub lunch, w domu lub do zabrania do pracy. Składniki: makaron, mix sałat, suszone pomidory, czarne oliwki, mozzarella, pesto zielone, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory, mozzarelle, zielone pesto, posolić i popieprzyć do smaku i wymieszać. Można dodać również trochę
Państwo Wojtczuk gotująmakaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej, 30 g serka śmietankowego, 3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary, 10 pomidorów suszonych, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Pesto(...)olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy. Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone na paski, kapary, a całość
Moniki SmakołykiCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Tagliatelle suszone pomidory sos pesto 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ser tarty grana padano oliwa 100 ml bulionu warzywnego pomidorki koktajlowe sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy(...)pesto i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJaniedźwiedzi, dlatego to właśnie na jego bazie przygotowałam przepis. Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba lub filet z kurczaka marynowane w pesto. A dla poszukujących nieco innych smaków - zielona pizza. Zielone pesto z czosnku niedźwiedziego(...)niedźwiedziego, dodać orzechy nerkowca, sól i oliwę. Całość zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Nie miksować pesto zbyt gładko, mają pozostać drobne kawałki liści i orzechów. Pesto z czosnku niedźwiedziego używać do makaronów, grzanek lub pizzy. Smacznego
kolorowotorcikoworazu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek ;) Lepiej kupić sobie sadzonki(...)smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać pesto do smarowania pieczywa, należy zmniejszyć ilość oleju. Makaron już czeka
Kuchnia w opałachojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki(...)mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny obiad. Kto jeszcze nie zna pesto
mojewypiekiinietylkoPesto, wyśmienity dodatek do makaronu, można przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko z bazylii i orzeszków piniowych. Nadaje się do niego większość zielonych warzyw i ziół, a także warzywa korzeniowe, strączkowe a nawet dynia. Tradycyjnie wytwarzane było w marmurowych moździerzach, ale komu by się dzisiaj tak chciało ucierać. Poza tym od czego mamy malaksery. Przy pomocy tego urządzenia wyczarujemy(...)smak idealnie pasuje do szparagów. Zrezygnowałam też z dodatku oliwy na rzecz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. W efekcie uzyskałam pyszne, delikatne w smaku pesto. Nie wiem jeszcze do czego go użyję (bo makaronu jeść nie mogę) ale na pewno coś wymyślę.” Czytaj więcej
Wiem co jembardzo lubimy makaron to była to uczta 2w1. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu pęczek zielonych szparagów 300-400 g pomidorków koktajlowych 200 g mleka kokosowego z puszki 180 g pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek) puszka 400 g ciecierzycy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Szparagi obierz i pokrój(...)czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe.. Smacznego! Artykuł Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfserem wymieszałam. Szynką foremki wyłożyłam nadzieniem makaronowym je wypełniłam, sera na wierzch dodałam i kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie. Składniki 6 babeczek: 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki, 1 duże jajko, 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo), 15 g startego sera żółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem
Moniki SmakołykiTyle zieleniny kupiłam ostatnio, że została mi prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach. Pesto roszponkowe w naleśnikach pesto: pęczek roszponki ok. 60 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50 g koziego twardego sera sól
Gotuj Sam!Lubicie kolendrę? My bardzo, dlatego PESTO Z KOLENDRY świetnie sprawdzi... Artykuł PESTO Z KOLENDRY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE