Nasza ulubiona potrawa.Doskonale smakuje zarówno na ciepło,jedzone prosto z patelni,jak i na zimno.bardzo często robimy nasz makaron,gdy spotykamy się ze znajomymi i mamy ochotę na coś dobrego. Składniki: zielone pesto(najlepiej własnej roboty:oliwa extra vergine,orzeszki Pini,bazylia(...)czosnek-proporcje wg.uznania) zielone oliwki kapary suszone pomidory makaron wstążki listki bazylii dobra oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini) parmezan sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Na patelnię wrzucamy pokrojone suszone pomidory,pokrojone oliwki i odsączone z wody kapary.Następnie dodajemy słoiczek ulubionego pesto i makaron.Skrapiamy całość oliwą extra vergine.Mieszamy wszystko
Wielki apetytWarto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje
gutfutPowiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła bym się z Wami przepisem😀 Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić(...)łyżki pesto zielonego -2 średnie brokuły -1 łyżka słonecznika łuskanego +40 g sera żółtego po posypania Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone). 3. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z pesto i dodajemy tuńczyka. 4. Brokuły dodajemy od razu na patelnie lub podajemy osobno na talerzu i posypujemy serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzujuż w każdym dobrym markecie. Mi smakowało bardzo. Zapraszam... Skala smaku 10/10 do pesto dodałam oregano, bardzo lubię te zioło, a że mam w doniczce na moim blacie więc jak znalazł. Składniki: proporcje są tak naprawdę na oko na jedną porcję makaron na spaghetti - ja użyłam pełnoziarnistego -ok. 150 gram -na oko duży pęczek świeżej bazylii kilka(...)Następnie odcedzamy. Do blendera wkładamy bazylię, oregano oraz pestki dyni, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem.Gotowe pesto wykładamy na makaron. Można posypać żółtym serem
Kubki smakuWiększośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu. Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem. Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje! Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki. Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)180C piekarnika na ok. 35minut. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic. Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów. UWAGA! Śmiało możemy skorzystac z gotowego sosu pesto, które znajduje się m.in. w ofercie marki PROVITUS Aromatyczny , kremowy sos zamknięty w małym słoiczku sprawdzi się tutaj rewelacyjnie! Smacznego
Ostra na Słodkodobre dla mojego organizmu. Dziś mam dla Ciebie proste i przepyszne danie, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Razowy makaron Lubella to źródło cennych składników mineralnych i błonnika, które w połączeniu z lekkim pesto oraz jajkiem w koszulce to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Serdecznie polecam przepis! Składniki (na 2 porcje): 120 gram makaronu pełnoziarnistego tagliatelle marki Lubella(...)minuty. Wyciągam jajko z wody łyżką cedzakową. Analogicznie postępuję z drugim jajkiem. Żółtko jaj powinno być płynne. Posiekane orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ugotowany makaron odcedzam, mieszam z pesto i podaję od razu z jajkiem w koszulce oraz prażonymi orzechami. Posypuję również posiekaną bazylią i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia. „1000 pomysłów, jedna
Mango Papajasałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem. Składniki: - garść szparagów - 2 garści fasolki szparagowej - 300 g makaronu świderki - 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych - 3,4 łyżki zielonego pesto - 3 plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz(...)smaku Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With RecipesNitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy z oliwek tarty parmezan Kurczak: 2 piersi z kurczaka ekologicznego skórka otarta(...)oliwy czosnku, skórce z cytryny, soli, posypać bazylią, wymieszać i zamarynować ok 20 minut. Po tym czasie usmażyć paseczki kurczaka. Przygotować pesto: bazylię umytą i osuszoną przesiekać, dodać pozostałe składniki i zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do gorącego makaronu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze dodać kurczaka i posypać parmezanem
AZgotuj!szybka sałatka w stylu włoskim. Idealna na obiad lub lunch, w domu lub do zabrania do pracy. Składniki: makaron, mix sałat, suszone pomidory, czarne oliwki, mozzarella, pesto zielone, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory, mozzarelle, zielone pesto, posolić i popieprzyć do smaku i wymieszać. Można dodać również trochę
Państwo Wojtczuk gotująmakaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej, 30 g serka śmietankowego, 3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary, 10 pomidorów suszonych, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Pesto(...)olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy. Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone na paski, kapary, a całość
Moniki SmakołykiCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Tagliatelle suszone pomidory sos pesto 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ser tarty grana padano oliwa 100 ml bulionu warzywnego pomidorki koktajlowe sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy(...)pesto i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJaniedźwiedzi, dlatego to właśnie na jego bazie przygotowałam przepis. Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba lub filet z kurczaka marynowane w pesto. A dla poszukujących nieco innych smaków - zielona pizza. Zielone pesto z czosnku niedźwiedziego(...)niedźwiedziego, dodać orzechy nerkowca, sól i oliwę. Całość zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Nie miksować pesto zbyt gładko, mają pozostać drobne kawałki liści i orzechów. Pesto z czosnku niedźwiedziego używać do makaronów, grzanek lub pizzy. Smacznego
kolorowotorcikoworazu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek ;) Lepiej kupić sobie sadzonki(...)smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać pesto do smarowania pieczywa, należy zmniejszyć ilość oleju. Makaron już czeka
Kuchnia w opałachojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki(...)mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny obiad. Kto jeszcze nie zna pesto
mojewypiekiinietylko