pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożone brokuły, które ugotują się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżego brokuła, dodaj go do makaronu na 6-8 minut przed końcem gotowania. Poczekaj aż makaron i brokuły przestygną. Mrożone brokuły występują w dużych(...)różyczkach, dlatego po ugotowaniu podzieliłam je na mniejsze części (można nożem lub ręcznie). Wymieszaj makaron i brokuły z wybranym pesto. Dodaj suszone pomidory pokrojone na paseczki i pokruszony ser feta. Posyp pestkami słonecznika i delikatnie przemieszaj. A w komentarzach dajcie mi znać, czy też robicie sałatki makaronowe do pracy i jakie są Wasze ulubione połączenia! *** Jeżeli spodobał Ci się
Chilli Czosnek i Oliwapestek dyni sól pieprz do podania: plasterki pomidora i cukinii parmezan przygotowanie cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni grillowej grillować kilka plasterków cukinii(...)pomidorów, odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem, przybrać grillowanym plastrami pomidora i cukinii, posypać parmezanem
Stare Garysię o to obawiałam. Na szczęście danie obroniło się samo i przekonywać wcale nie musiałam. Przed nami jeszcze wiele smaków do wypróbowania, ale dziś zapraszam na wyśmienite... Pesto szpinakowe z razowym makaronem oraz grillowaną piersią z kurczaka porcja dla 2 osób Potrzebujemy: ok. 200-250 g świeżego szpinaku garść migdałów (ok. 30 g) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)soczystych jeszcze nigdy nie jadłam z patelni czy piekarnika. Poza tym jest to rozwiązanie zdecydowanie najszybsze i nie wymaga dodatku tłuszczu. Dla mnie rewelacja :) Ugotowany makaron łączymy z 4 czubatymi łyżkami pesto (resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy 2-3 dni w lodówce). Podajemy z pokrojonym na skos kurczakiem. Jeśli zrezygnujecie z mięska, makaron można dodatkowo posypać odrobiną żółtego
Ratunku obiadWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczony łosoś podany na makaronie z domowym pesto z rukoli. Bardzo proste, smaczne danie. Do pesto użyłam rukoli, ze swojego ogródka, którą zasadziłam już jakiś czas temu. W przepisie zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego
Marta GotujeMAKARON Z DOMOWYM PESTO PIETRUSZKOWYM Ten przepis wpadł mi do łowy zupełnie spontanicznie. Miałam w lodówce pęczek pietruszki, do tego prawdziwy włoski parmezan przywieziony przez mojego szwagra z Rzymu i pozostałe składniki, które widzicie poniżej. Tak szybko jak przyszedł mi ten pomysł do głowy, równie szybko go przygotowałam na lunch. Po co przecież kupować gotowce, z różnymi dziwnymi(...)wrzucamy do miski/ malaksera i blendujemy – nie musi to być idealnie gładka masa. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić zachowując kilka łyżek wody, dodać pesto, wymieszać i wyłożyć na talerze. Makaron można posypać jeszcze startym parmezanem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą
Calzonella.comznani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową. Na koniec te trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody(...)zaczynając od czosnku, by wydobyć pełnię aromatu. Moje pesto jest bardziej stałe, nie przepadam za mocno płynnym. Czego nauczyłam się też w Bakery to tego, że pesto je się z makaronem penne lub tagliatelle, smakuje o niebo lepiej niż ze spaghetti. Jakie jest moje pesto? Właśnie takie, jakiego oczekiwałam - każdy kęs to eksplozja smaku. Takie, którego
Gotowanie to kochaniejakże kolorowego :) Pesto można wykorzystać na wiele sposobów (choćby położyć na kanapkę), ale oczywiście najlepiej połączyć je z makaronem. Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i pozostawić w garnku łyżkę wody, w którym makaron się gotował, wrzucić pesto, wrzucić wciąż gorący makaron, wymieszać, posypać świeżo startym parmezanem... i gotowe! Składniki: 3 szklanki posiekanego jarmużu(...)cytryny i sól zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej pasty. Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować. Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce
zadanie-gotowanieTUTAJ mieszamy z utartymi orzechami. Gotujemy makaron penne. Dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek. Starty parmzan można dodać do pesto lub posypać potrawę. Do samego pesto wybornie smakuje grana padano. Kiedy makaron zaczyna być al dente wykładamy go na patelnię z pesto i dodatkami, a następnie mieszamy przez chwilę. Porcje przyozdabiamy bazylią i oregano. Smacznego! PS Jeśli
Bon Ton ItaliaMakaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zostawiając ½ szklanki wody z gotowania. W między czasie w misce blendera umieszczamy bób, bazylię, nasiona słonecznika, 3 łyżki oleju oraz 2 łyżki parmezanu, dorzucamy też natkę pietruszki i czosnek. Całość blenderujemy na gładki mus pod koniec stopniowo dodając wodę z gotowania makaronu. Dodajemy jej tyle, aby pesto osiągnęło pożądaną konsystencję. Odcedzony makaron umieszczamy ponownie w garnku (nie przelewając go zimną wodą). Dodajemy pesto i mieszamy. Umieszczamy porcję na talerzy, skrapiając pozostałą oliwą, dodając bób oraz posypując resztą sera. Smacznego
Kolizje Smakówpory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na moje pesto. Pyszne, aromatyczne i do makaronów znakomite, zapraszam. Pesto z suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemakaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto(...)się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron. Mój makaron potrzebował zaledwie 5 minut, aby być gotowy. Makaron odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił. W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki wyszoruj i pokrój na ćwiartki (młodych ziemniaków nie obieram
Chilli Czosnek i Oliwapesto jest bardzo skomplikowane, a to tylko kilka chwil i można cieszyć się pysznym daniem. Uwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny(...)dyni oraz sokiem z cytryny i olejem. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę i nie będzie to zbytnio apetyczne, uwierzcie
Czerwona Porzeczkaprzypominający kształtem popularne spagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku(...)orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym
Czerwień i błękitzostałem zainspirowany do stworzenia greckiego dania Arakas Latheros , a tym razem opiszę jak przechadzając się pomiędzy lodówkami z gotowymi daniami do odgrzania wpadłem na kolejny pomysł. Znalazłem makaron z pesto. Cena - znacznie przekraczająca faktyczną wartość. Tym bardziej, że składniki na pesto możecie zebrać sobie sami. O właściwościach pokrzywy oraz jej przydatności do użycia w kuchni słyszał(...)dlatego, ze kolega z treningów, powiedział, że ma nadmiar pokrzyw na treningu. Postanowiłem przygotować danie o ładnie brzmiącej nazwie penne al pesto . Nie mylić z pene , bo to drugie to narząd rozrodczy osobnika płci męskiej. Składniki: - makaron penne - pokrzywy - olej Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrzywę parzymy wrzątkiem, miksujemy z olejem, a po wszystkim mieszamy z makaronem
Kryzysowa Książka Kucharskalunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej(...)łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki wyciąć gniazda nasienne i upiec ją w piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pesto wymieszać z oliwą
Cooking for Emily