gazetki Odkryj smaki krajów Morza Śródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów(...)włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek. Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę. Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie
Fabryka pomysłówposzukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem.. Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu... Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto. 200g. - jarmuż 100g. - orzeszki nerkowca 100g. - pestki słonecznika 30g. - czosnek ok. 450g. oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać(...)kawałki. Orzeszki rozdrobnić blenderem. Stopniowo łączyć wszystkie składniki (pomijając sok z cytryny i sól) dokładnie bledując. Na koniec dodać sok z cytryny i sól do smaku. Świetnie smakuje z makaronem lub jako marynata np. do szaszłyków czy mięsa
Lubię to gotujęprzygotowanie zajmuje o wiele mniej pracy. Dzisiaj mam dla Was świetną propozycję obiadową na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i jarmużem. Całość zapieczona w sosie beszamelowym z dodatkiem pesto. Danie smakuje przepysznie, szczerze polecam Ja swoją zapiekankę przygotowałam w garnku żeliwnym od Staub w formie dyni. Potrawy wykonane w takim(...)makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min Składniki -400 g makaronu -400 g mięsa z kurczaka, mielonego -150 g jarmużu -2 marchewki -1 duża cebula -sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos beszamelowy: -2 łyżki masła -2 łyżki mąki pszennej -2 szklanki mleka -100 g sera startego mozzarella -sól, pieprz -2 łyżki pesto
Marta Gotujedrobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa i wielu innych wysokowartościowych zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem. Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka
Kuchnia PROzdrowotnamiękka, podsmażcie ją nieco dłużej niż w przepisie. Zobaczcie też inne przepisy na makaron: Makaron z łososiem i cukinią Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Makaron z zielonym pesto z bazylii Przepis na makaron z salami i cukinią Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek średnia cebula ząbek czosnku
Kuchnia Bazylii. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu 50 g piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu
codojedzeniałyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż przed podaniem Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z nasionami słonecznika, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera blenderujemy pozostawiając grudki pesto. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś(...)kurczaka doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz chili w płatkach i grillujemy na patelni po 4-5 minut z każdej strony. Następnie ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i układamy na talerzach. Suszone pomidory kroimy w paski i układamy na makaronie, pierś kurczaka kroimy w plastry i umieszczamy na talerzu. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Mango PapajaSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
Coś bym zjadłaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu spaghetti +3 łyżki wody z gotowania makaronu, 2 piersi z kurczaka, 190 g pesto z pomidorów, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki(...)oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Kiedy kurczak lekko się przyrumieni dodaję pesto i wodę z makaronu, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 5 minut. Przygotowany sos łączę z makaronem
JejKuchniaparmezanu) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 400 g makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Rukolę i migdały (najlepiej w płatkach) wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać czosnek, ser, oliwę i ponownie miksować aż do uzyskania dość gęstej masy. Jeśli pesto wydaje się zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę oliwy, aż do uzyskania pożądanej(...)konsystencji. Sos wymieszać z makaronem i natychmiast podawać. Wyliczenia: makaron 2,30 zł rukola 1,54 zł czosnek 0,3 zł oliwa 1,1 zł ser typu parmezan 2,43 zł migdały 2,1 zł Koszt całego dania: 9,77 zł Porcja: 2,44 zł Dodatkowa wskazówka: do pesto można użyć dowolnego makaronu, mi najbardziej smakuje ze spaghetti
Obiad za dychęOryginalny, a zarazem prosty i zaskakująco smaczny lekki posiłek, szybki lunch lub zdrowa przystawka. Neutralna, dobrze wszystkim znana cukinia to idealne tło dla wyrazistego pesto
Fitsweet.mezamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto" dostępne w Biedronce) - 2 świeże pomidory - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki suszonej(...)limonka - 150g sera długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej potrzebować będziemy dodatkowo: - makaron - rukola - garstkę orzechów włoskich i starty ser długodojrzewający do wykończenia dania Świeże pomidory parzymy (aby skórka szybko schodziła to zanim umieszczę pomidory we wrzątku to nacinam znak krzyża u nasady
upichconapowyższe składniki należy zmiksować. Ja nie dodaję już żadnych przypraw a jedynie ok. 2 łyżek oliwy i czarny pieprz świeżo mielony.Pasta rewelacyjnie smakuję na krakersach jako przystawka,z makaronem jako pesto - chociaż pamiętajcie, że nim nie jest bo nie ma w niej bazowej bazylii. Składniki: słoik suszonych pomidorów w oliwie szklanka ( taka po małej nutelli ) pestek słonecznika(...)Sposób przyrządzenia Pestki słonecznika namoczyć w wodzie na kilka godzin, po tym czasie zblendować z pomidorami i roszponką. Doprawić oliwą i pieprzem do smaku. Polecam do kanapek i makaronu
pieprzny smaczektradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki(...)też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami. W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich
Chilli Czosnek i Oliwa