połączenia się ziół z resztą składników. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto możesz urozmaicać i zmieniać składniki. Pasta idealnie nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek, ryb i mięs. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plMało czasu na przygotowanie obiadu? Wystarczy makaron, dojrzałe awokado, bazylia i czosnek. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado kroimy na pół, wyrzucamy pestkę, miąższ
Kucharzycaszpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, po czym odcedzamy ugotowany makaron podajemy z gotowym pesto, kawałkami pieczonej dyni i kasztanów oraz pokrojonym w kostkę tofu ps. osobiście skusiłam się na dokładkę
healthy dreamsMigdały, sól, chili i płatki drożdżowe miksujemy w blenderze i już:). Przygotowany parmezan przesypujemy do słoiczka szczelnie zamykamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Świetnie nadaje się do makaronów oraz jaglanki z pesto
Łycha smakównajpierw ją odlewamy i dopiero przyprawiamy SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Makaron z fistaszkami i pędami bambusa <klik> Zobacz tez przepis na Makaron z cukinii w pesto z cebulką, chili i czosnkiem <klik
Pora na pora i pomidoraliście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćtego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany , dziękuję. Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy . Z makaronem smakuje wyśmienicie
Proste Potrawywstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki 22% 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazyliowego pesto pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy(...)się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamontakie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych... Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pest o Składniki : 400 g makaronu łazanki 500 g kiszonej kapusty z marchewką 400 g kiełbasy bądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy(...)wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych pomidorów . M ieszamy przesmażając razem 2-3 minuty by smaki się przegryzły
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubi buraczki niech zrobi sobie pyszne pesto buraczkowe. Super smakuje z makaronem chociaż ja sporą cześć zjadłam bezpośrednio po przygotowaniu. A jak wiadomo buraczki to niezła skarbnica witamin i minerałów. Spaghetti z buraczkowym pesto. Składniki: 2 mniejsze ugotowane buraczki* 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka soku z limonki sól pieprz
Ala piecze i gotujeoliwek i parmezanem. Dodamy pomidory, oliwki i anchois. Całość miksujemy na gładko. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ( nie dodajemy oliwy, gdyż wówczas nasze pesto ładnie go nie otuli, bo makaron będzie śliski). Całość podajemy z odrobiną morskiej soli, świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzechami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytz bazylii (przepis poniżej) 80 g ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby nie uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie(...)ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Jeżeli zostało trochę nadzienia, wciskamy je pomiędzy muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut. Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula , posiekana 2 ząbki czosnku , posiekane kawałek papryczki chili 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół tymianku , bazylii, oregano, lubczyku 400 g krojonych pomidorów (1 puszka
Pełny talerzPesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem
UgotowaćUwielbiam pesto. To moim zdaniem jeden z najlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie(...)odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan. Przyprawić
Magda KucharzyZmiksowane ze sobą składniki sosu pesto (bazylia, orzechy, parmezan, czosnek oraz oliwa) tworzą niepowtarzalną mieszankę, idealną jako dodatek do makaronu (ale nie tylko). Ogromną zaletą tego gęstego sosu (prócz walorów smakowych) jest to, że można zrobić go szybko i łatwo. Świeżo przygotowany jest o niebo lepszy od gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do wykonania oryginalnego sosu pesto używane(...)orzechów). Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce (najlepiej nie dłużej niż 2-3 dni). Pesto wspaniale smakuje wymieszane i podane z makaronem. Smacznego
MyCookBook.plstopnia zmiksowania brokuła uzyskamy albo pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 świeży brokuł - 1 ząbek czosnku - pół szklanki oliwy z oliwek - szczyptę ostrej papryki - 4 łyżki parmezanu
Bez Cebulizwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki
Mia Cucina Sofieta