makaron z pesto - 1189 przepisów (strona:54/80)

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 163

Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z BOBU 111

Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować(...)misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Tagliatelle z cukinii 120

się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram sera żółtego Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć

Czerwony Gupik
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 213

dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w  Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam  tutaj . Jest to bodaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso) 177

Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć

wyzwania kuchenne
PESTO Z SAŁATY. 165

trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche.  Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych

W kuchni Karmel-itki
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 192

cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto. Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy(...)smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie groszek i ponownie kuskus. Ściągamy krążek i na wierzch nakładamy pesto z rukoli. Wierzch ozdabiamy, świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła

Moniki Smakołyki
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 150

makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier    Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy(...)czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami.    Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.    W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni

Maminek kulinarny
Pesto z pieczonej dyni 93

orzechy włoskie, stopniowo dolewamy oliwę.  Możecie dodać płatki chili, bo pesto w smaku jest dość łagodne, wyczuwalny jest wyraźnie smak czosnku i grana padano. Całość miksujemy na jednolitę masę. Do smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony. Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek

Moja smaczna kuchnia
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 735

stronach, około 2 minut po każdej. Łosoś powinien być niedosmażony w środku. Teraz włóż do gorącego sosu. Ugotuj makaron. Ułóż makaron na talerzu, polej sosem, połóż porcję ryby i posyp pietruszką. A może wolicie łososia z pesto, albo tartę?   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 163

kilka minut. Na koniec dodaj trzy łyżki jogurtu greckiego, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 162

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto bazyliowe 94

Kolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy  :) Przepis pochodzi z blogu   Kuchnia na obcasach  Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście)  2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzech

cucinare
Pasta ze słonecznika i rukoli 164

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem

Kraina Miodem Płynąca
Pesto bazyliowe 146

Domowe aromatyczne pesto z bazylii, o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Najlepiej sprawdza się jako sos do ulubionego makaronu, ale może być również dodatkiem do wielu innych potraw. Składniki: 2 szklanki świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 2 łyżki szklanki orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Orzechy pinii podprażyć na suchej

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania