Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym
wyzwania kuchennebardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeża bazylia, garść rukoli, ok. 6 łyżek oliwy z oliwek(...)duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie
Moniki Smakołykiczubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam
JejKuchniamąka pszenna 1 łyżka natka pietruszki 2- 3 łyżki cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku Metoda: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Wrzucić odmrożone grzyby i odcedzone od wody. Dusić na małym ogniu. Filety umyć, osuszyć
Kuchnia Paulettesząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu Przygotowanie: W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw(...)masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione. Na wykałaczki nadziej
karmelowyObiad który powstał w 20 minut a zniknął z patelni jeszcze szybciej. Delikatne polędwiczki dusiłam w bulionie warzywnym Krakus dzięki czemu mają fajny wyczuwalny smak warzyw. Sos zrobiłam z suszonymi pomidorami domowymi i pestkami dyni. Wyszło pyszne połączenie. Obowiązkowo musi być podany z pietruszką. "Obiad na kołach" można by rzec :-) 1 polędwica wieprzowa 330 g 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)plastry 2 cm, rozbijam dłonią, posypuję pieprzem, przyprawą włoską, nie solę bo bulion jest już słony. Na patelni prażę pestki dyni i wykładam na talerz. Wlewam olej, i smażę pokrojoną cebulę i czosnek. Wstawiam w tym czasie wodę na makaron i gotuję go aldente. Do cebuli dodaję polędwiczki i przesmażam z dwóch stron po około minucie, wlewam bulion warzywny, wodę
wesoła kuchniaWykonanie: Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Przelać zimną wodą, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce , a pomidory w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać bób, pomidory oraz bazylię, chwilę razem podsmażyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do makaronu wrzucić bób z pomidorami, doprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy z oliwek wlej tyle, ile uważasz za stosowne. Po wstaniu makaronu zajmij się łososiem. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Ugotowany al dente makron odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto
Food Squareświeżej mięty - 3 suszone papryczki peperoncino - prażona dynia do posypania - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, pieprz ziołowy Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem. Cukinię, pomidora, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, po 3 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj cukinię i podsmażaj kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj pomidora i całość
Corner With Recipesłyżki octu winnego z czerwonego wina oliwa 20 listków świeżej bazylii + bazylia do ozdoby natka pietruszki sól pieprz garść tartego parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg przepisu ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić ją i zalać octem winnym, dusić aż odparuje. Dodać pomidory. Jeżeli używamy świeżych (muszą być dojrzałe
TrufelkowoWodę posólcie dopiero, gdy woda się zagotuje, wcześniejsze dodanie soli sprawi, że woda dłużej będzie osiągała temperaturę wrzenia. Woda spod gotowania makaronu świetnie zagęszcza sosy, warto zostawić jej odrobinę, gdy je przygotowujecie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt
Cooking Monsterłyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso
Codzienne Gotowaniesuszonymi pomidorami , ulubionymi, czarnymi oliwkami i karczochami. W 15 minut postał obiad, którym zajadałam się ze smakiem! Ps. fajnym dodatkiem jest odrobina kremu balsamicznego! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * makaron pappardelle – 1 duża garść * filet z kurczaka – 80 g * marynowane karczochy – 2 szt * suszone pomidory – 4 szt * czarne oliwki – 2 łyżki * oliwa z oliwek dobrej(...)smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w plasterki, nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy sola oraz pieprzem, a następnie grillujemy do miękkości ( na patelni grillowej ). Dodajemy pokrojone karczochy, suszone pomidory i oliwki. Wrzucamy ugotowany al dente makaron i podgrzewamy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku, podajemy gorące ze świeżymi ziołami. Smacznego
Ostra na Słodkooliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego! Pozdrawiam cieplutko! Smacznego
SMYKWKUCHNIcudo wyczarujesz w mgnieniu oka dzięki temperówce do warzyw (spiralnicy, spiralizerowi). Możesz pociętą cukinię zblanszować (obgotować przez kilka minut), podsmażyć na patelni lub podać surową. Tak właśnie zrobiłam, tylko wcześniej posoliłam zielone wstążki, by nieco zmiękły. Do cukiniowego makaronu dodaj ulubiony sos i danie na lato gotowe! Składniki: 3-4 małe cukinie 1/2 łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)jogurt grecki Wykonanie: cukinię umyć, obciąć piętki i przepuścić przez spiralizer. Posolić, wymieszać i odstawić, by puściła wodę cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Zezłocić na patelni, dodać pomidory oraz przyprawy i dusić około 10 minut cukinię odsączyć, ułożyć na talerzu, można przeciąć w kilku miejscach, aby ułatwić jedzenie. Na cukinię wyłożyć sos i kleks jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Gdy będzie już pięknie zezłocona, dodajemy(...)smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się z makaronem fusilli - pełnoziarnystym, al-dente, który po ugotowaniu mieszamy z sosem dyniowo - marchewkowym. Voila! Smacznego!! ;) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!