pekińskiej puszka pędów bambusa 15g suszonych grzybów mun czarny pieprz sos sojowy ciemny ocet ryżowy łyżeczka cukru trzcinowego dymka do posypania Sposób przygotowania : Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić. Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut(...)posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzona kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw. Dodać makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać posiekaną dymką. Czas przygotowania: 30' Trudność: łatwe Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Pyry na Gazkostkę. Potrawa warta spróbowania, nawet jeśli niespecjalnie lubicie brukselkę :) Z resztą... czy jest ktoś, kto nie lubi brukselki???!!! ;) 4 porcje: * pierś z indyka- 200 g * brukselka- 200 g * makaron- 100 g * pomidory koktajlowe- około 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 800 ml (lub gorąca woda+3 łyżki suszonej włoszczyzny) * wino białe półsłodkie- 150 ml * olej ryżowy(...)uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę i doprawić. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło
Kraina Miodem Płynącaedamski 350 g sos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki makaron do lasagne ( z tego przepisu ) Sposób przygotowania: Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu . (Można również wykorzystać gotowy.) Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła(...)dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy. Do rondelka wrzucamy masło - gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę
Słodkie Przyjemnościpapryczki chili 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz świeże oregano opakowanie makaronu razowego, u mnie rurki Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. W międzyczasie szykujemy warzywa. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej wyłuskany bób oraz fasolkę. Dodajemy czosnek, przyprawy, a na koniec dodajemy płatki chili. Przesmażamy wszystko razem przez
Kulinarne przygody Gatitymieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos. Całość posyp orzeszkami nerkowca (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i płatkami parmezanu. Gotowe! Proste i przepyszne danie, jestem pewna, że będziesz do niego wracała bardzo często! ;-))) Więcej pomysłów na MAKARONY znajdziesz TUTAJ
SMYKWKUCHNIzupełnie innych grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego(...)najmniejsze można pozostawić w całości). Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, aby były pod ręką. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem na opakowaniu lub minutę krócej. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy (nie wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej jak na początku smażenia nie będą się dotykać
Poezja smakuzimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Do blendera wrzuć brokuły, orzechy i wlej oliwę - blenduj do uzyskania gładkiej masy. Makaron ugotuj al`dente wg przepisu na opakowaniu - odcedź i przykryj (pokrywką) aby nie wystygł. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelnię przełóż zblendowane warzywa i dodaj kurczaka - dopraw solą, pieprzem i wrzuć czosnek. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut
Alutka-Gotujełyżki szczypiorku Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich Piątnica 3 łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około
Sama słodycz i szczypta chilidrobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką
Mania GotowaniaPierś kroimy w kosteczkę, obsypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i przesmażamy na oliwie/oleju. 3. Na tej samej patelni podgrzewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, posiekane listki bazylij, pokruszoną większą cześć fety oraz śmietankę. Następnie mieszamy makaron z tym sosem oraz wcześniej podsmażonym kurczakiem. 4. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy makaron, na wierzch wykładamy pozostałe kawałeczki fety
Gotowanie...to proste !czosnek 3 duże ząbki masło 1 łyżeczka Dodatkowo: makaron spaghetti pełnoziarnisty 1 op. Metoda: Makaron ugotować al dente. Szpinak odmrozić w mikrofalówce, odlać nadmiar wody. Czosnek zmielić razem z filetami drobiowymi. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Mięso podsmażyć na rumiano. Dodać szpinak, śmietanę i jogurt. Chwilę dusić, aż sos lekko odparuje. Doprawić sola i pieprzem ( ewentualnie naturalnym
Kuchnia Pauletteskrakowskiej Olewnik ze znakiem QAFP 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki masła pieprz i sól do smaku Makaron gotujemy tak aby był al dente. Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy kiełbasę z czosnkiem, gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy bób, mieszamy i razem podsmażamy. Dodajemy mascarpone
Kuchnia na wzgórzuczerwona 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ). W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy pokrojoną w paski paprykę i całość
Miód i pieprzindyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną). Indyka kroimy w paseczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy. Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą. Kapustę odsuwamy na bok, na środek wrzucamy indyka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki