grzybami. Makaron ugotować w osolonej jedną łyżką soli wodzie. Kiedy ugotowany, odlać wodę zostawiając 100 ml, które później dodamy do sosu grzybowego. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Kiedy miękkie, posolić jedną łyżeczką soli, dodać pieprz, śmietankę, wodę, pokrojony ser oraz
mecookskostkę. Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, natkę i przyprawy. Krewetki obieramy, kroimy na 3-4 części, również wrzucamy na patelnię. Chwilę wszystko razem przesmażamy, tak aby smaki dobrze się połączyły. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do krewetek, skrapiamy oliwą, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityposypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente. 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać i pokroić w paski. Szpinak opłukać i odsączyć. Ciecierzycę i tuńczyka odsączyć. 3. Na patelni -na oleju rzepakowym- smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka(...)kolejne 1-2 minuty, aby lekko zmiękła. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut. Zdjąć
UgotujmyTo.plMożna podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż cały tłuszcz się wytopi. Boczek musi stać się chrupiący. Jak już jest gotowy zdjąć z patelni i odstawić na później. Mięso – piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną(...)patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na złoty kolor. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i chilli. Chwilkę smażyć co jakiś czas zamieszać. Na patelnię wlać wodę, wrzucić oczyszczoną fasolkę. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Fasolka musi lekko zmięknąć, ale nie powinna być rozgotowana. Szparagi umyć odciąć twarde
Kuchnia Pokoleńwlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy na lekki ogniu ok. 5-7 minut. Dolewamy wino, doprowadzamy(...)krótko odparować płyn na dość dużym ogniu), dodajemy oscypek, przykrywamy i odstawiamy na ciepły palnik na 5 minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia Prezydentowejsię lato, wakacje, morze... Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlać kieliszek białego wina.Odparowujemy. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż powstanie(...)pomidory się całkowicie rozpadną, pod koniec dodać garść posiekanej zielonej pietruszki. Do tak przygotowanego sosu wrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D Mamma
MarciochaKucharzySkładniki: 300 gram schabu 5 dużych pieczarek ½ cebuli Pomidory krojone z puszki Sól Pieprz Czosnek Vegeta olej Natka pietruszki Makaron woda Tarty ser Wykonanie: Schab kroimy w paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy w plasterki. Do naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę, również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory
Smaki EwySoczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym
wyzwania kuchennebardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeża bazylia, garść rukoli, ok. 6 łyżek oliwy z oliwek(...)duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie
Moniki Smakołykiczubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam
JejKuchniamąka pszenna 1 łyżka natka pietruszki 2- 3 łyżki cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku Metoda: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Wrzucić odmrożone grzyby i odcedzone od wody. Dusić na małym ogniu. Filety umyć, osuszyć
Kuchnia Paulettesząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu Przygotowanie: W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw(...)masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione. Na wykałaczki nadziej
karmelowyObiad który powstał w 20 minut a zniknął z patelni jeszcze szybciej. Delikatne polędwiczki dusiłam w bulionie warzywnym Krakus dzięki czemu mają fajny wyczuwalny smak warzyw. Sos zrobiłam z suszonymi pomidorami domowymi i pestkami dyni. Wyszło pyszne połączenie. Obowiązkowo musi być podany z pietruszką. "Obiad na kołach" można by rzec :-) 1 polędwica wieprzowa 330 g 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)plastry 2 cm, rozbijam dłonią, posypuję pieprzem, przyprawą włoską, nie solę bo bulion jest już słony. Na patelni prażę pestki dyni i wykładam na talerz. Wlewam olej, i smażę pokrojoną cebulę i czosnek. Wstawiam w tym czasie wodę na makaron i gotuję go aldente. Do cebuli dodaję polędwiczki i przesmażam z dwóch stron po około minucie, wlewam bulion warzywny, wodę
wesoła kuchniaWykonanie: Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Przelać zimną wodą, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce , a pomidory w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać bób, pomidory oraz bazylię, chwilę razem podsmażyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do makaronu wrzucić bób z pomidorami, doprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy z oliwek wlej tyle, ile uważasz za stosowne. Po wstaniu makaronu zajmij się łososiem. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oliwy. Ugotowany al dente makron odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto
Food Square