łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę(...)zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchni bez szafekząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość
Mango Papaja450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj szpinak. Smaż do momentu aż brykiet się rozmrozi i odparuje z niego
Fabryka pomysłówbulionu 30 dag makaronu śmietana do zabielenia świeży tymianek- ok. 5 łyżek oliwa z oliwek do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy
Pobite gary BarbarySkładniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem
Kulinarne przygody Gatitypierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić szpinak i smażyć(...)pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami
Monia miesza i gotujeSposób na podanie dziecku szpinaku, u nas sprawdza się rewelacyjnie! opakowanie szpinaku mrożonego ( brykiety ) 2 ząbki czosnku średnia cebula makaron literki sól i pieprz gałka muszkatołowa 3 łyżki śmietany Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę
Atlas Smaków150g serka naturalnego (np. Almette), 300g makaronu (ja użyłam Makaron Międzybrodzki wstążki), sól, pieprz, szczypiorek do posypania. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Odkroić skórę od łososia, rybę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Pora dokładnie umyć, posiekać, dodać do ryby, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać
Z miłości do słodkościcienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchniząbek czosnku sól u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Zagotuj wodę, wrzuć makaron, ugotuj al dente. Szpinak trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku. Ja przelewam go dodatkowo wodą i odciskam. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, podsmaż czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.Wrzuć szpinak, smaż z odrobiną soli i pieprzu. Dosmacz oliwą
Z Kuchni Do Kuchnimieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji Na suchej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż tłuszcz w większości się wytopi a samo chorizo stanie się chrupiące. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Sałatę kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i zioła siekam, mieszam z jogurtem naturalnym i całość
Mango PapajaInne wykorzystanie sera ricotta Składniki 250 g makaronu tagliatelle 8 suszonych pomidorów 150 g ricotty skórka otarta z 1/4 cytryny 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni mały pęczek świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki świeżo mielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki wody z gotującego się makaronu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól , pieprz kolorowy
R'n'G Kitchenwrzątkiem i odsączonych) sambal oelek jajko na twardo, w plasterkach (opcjonalnie) prażona cebula (produkt gotowy) 200-300 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli, ugotowanego jak na opakowaniu Zupa: 1. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na średnim ogniu. 2. Na małej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pastę, liście limonkowe i trawę cytrynową, smażymy na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki(...)zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy zieloną i prażoną cebulką, kolendrą, cząstkami limonki, plasterkami chili. Podajemy z sambal oelek. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejwzględu na wygórowaną cenę, dlatego postanowiłam skomponować własny przepis inspirowany popularnymi na Sycylii składnikami. Z rodziny orzechów wybrałam podprażone migdały, które fajnie chrupią, dodałam też uprawianych na Sycylii kaparów. Makaron wyszedł aromatyczny, pełen różnych tekstur i smaków. Ja jestem bardzo na tak, a Wy co sądzicie? :) Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania(...)Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony na brzegach. W międzyczasie na suchej patelni lekko zrumień migdały. Uważaj, aby się nie przypaliły. Odstaw na bok. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Ja wstawiłam go do wrzątku po ok. 15 min. pieczenia kalafiora. Gdy makaron się ugotuje, odcedź
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron i pokrojone na połówki pomidorki. Teraz przygotuj dressing łącząc
Zdrowie na języku :P