makaronu penne, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 x puszka tuńczyka w oleju, 2 x ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Makaron ugotuj na al dente w osolonej wodzie. Otwórz puszkę z tuńczykiem i na patelnie przelej olej, który znajduję się w puszce. Gdy olej będzie gorący, na patelnie wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj(...)miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut. Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Na koniec sos zmieszaj z makaronem
Fit&Fast Kitchenprzyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka) olej do smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie(...)odrobiną oleju, dodać sól, pieprz, przyprawę i bazylię, Wszystkie składniki dusić pod przykryciem kilka minut, Zetrzeć połowę parmezanu, dusić chwilę, a następnie zdjąć z ognia i dodać śmietankę, Makaron położyć na półmisku (można wyłożyć liśćmi sałaty), polać sosem i posypać parmezanem, Danie udekorować świeżymi listkami bazylii. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze
Kuchnia Beatypiersi z kurczaka 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pory mała śmietana 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż płyn z mięsa wyparuje. Por obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Wrzucić(...)patelnię kiedy mięso będzie już białe. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać na ciepło z makaronem
Simply Foodłyżka płatków czosnku, 2 łyżeczki ziół tajskich, świeże listki bazylii tajskiej, pieprz do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę
Moniki Smakołykiorzechowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki wody 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 2 Rozgrzej patelnię, wysyp na nią orzechy i praż 3-4 aż lekko się przypieką. Ściągnij z patelni, wysyp na ręcznik kuchenny, zawiń orzechy i pocieraj(...)sojowego, oleju sezamowego, wody, łyżkę sosu sriracha, łyżkę miodu, dodaj 3 łyżki masła orzechowego, wymieszaj i wstaw do mikrofali na pół minuty. Wyciągnij i znowu wymieszaj. Krok 4 Połącz makaron z sosem z masła orzechowego, dodaj posiekaną natkę, nasiona sezamu i poruszone orzechy. Wymieszaj. Podawaj z dowolnymi świeżymi warzywami. Artykuł Wtorek: Makron na wynos w sosie z masła orzechowego pochodzi
Niedzielny kucharzczosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i włóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone(...)przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut. Gdy sos stanie się zbyt gęsty dolej trochę mleka, a gdy zbyt rzadki dodaj więcej mozzarelli która go zagęści. Pozdawaj danie posypane parmezanem
karmelowytutaj ) 2 łyżki małych kaparów grana padano sól i pieprz do smaku Wstawiamy wodę na makaron, gdy zacznie się gotować solimy i wrzucamy makaron (gotując zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy(...)zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki (przekrojone na pół), kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Można zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. Na koniec posypujemy startym grana padano. I tyle. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkifilet tuńczyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy
Łycha smakówśmietany -250g szpinaku mrożonego -opakowanie sera lazur (ok 150-200g) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem
Zielona Kuchniałyżki musztardy francuskiej 300 ml bulionu warzywnego 150 – 200 ml wina białego, wytrawnego sól, pieprz olej do smażenia Przepis: Makaron ugotować i odcedzić. Kurczaka pokroić w paski. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę, potem pieczarki. Smażyć około 5 minut. Wlać wino i odparować. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut(...)patelnię dodać śmietanę i bulion. Gotować i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Dodać estragon, tymianek, sól, i trochę pieprzu. Spróbować. Redukować sos aż powstanie delikatny i kremowy. Na talerz wyłożyć makaron i połączyć z sosem. Smacznego
Jaglusialiściach 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny
Łycha smakówboku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą
peggiwkuchnikilka minut. Bakłażana obieramy ze skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy. Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami regio piatto
Moniki Smakołykiporcja powinna wystarczyć dla 6 osób ) Połowę podsmażonej szynki odkładamy ,by udekorować gotowe danie. Do reszty szynki na patelni dodajemy 250 g pokrojone w grube paski -kawałki pieczarki, mieszamy , by tłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie gotowy, odcedzamy i zostawiamy na boku. Do szynki i grzybów dodajemy 200 gramów kwaśnej śmietany, M ieszamy i dusimy
Pysznosci Babci Basiząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente). Szpinak wrzucić na patelnię i pozwolić mu się powoli rozmrozić, dorzucić wybrane przyprawy, wlać sok z cytryny, wsypać mąkę z nerkowców i sprasowany czosnek. Na koniec wrzucić(...)kolejną z jedną, dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła). Makaron wrzucić do „sosu” i dokładnie wymieszać. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem
Przepysznik - BLW i nie tylko