makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:173/561)

MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 249

natki pietruszki WYKONANIE: Mrożone krewetki należy najpierw rozmrozić. Włóż je więc do garnka z ciepłą wodą na 15 minut .  W tym czasie makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej drobno posiekaną w kostkę szalotkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodaj(...)Dodaj teraz pokrojone  na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty , aż pomidorki puszcza soki i zaczną lekko się rozpadać.  Na koniec dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie i przełóż na talerze. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Penne rigate z sosem bolognese 144

łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli Przygotowanie: W odę na makaron gotujemy z dodatkiem soli, do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia cebuli. Dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z sosem a'la Caprese 155

extra virgin 1 cebula 1 puszka pomidorów płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 10 dużych listków bazylii 220 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Sos przygotowujemy na dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli. Pomidory z puszki kroimy(...)mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente. Po 15 minutach do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki bazylii

Smak mojego domu
Makaron z boczniakami 156

ulubionego 250 g boczniaków duża cebula 180 g śmietany 30% mały pęczek koperku (niekoniecznie) 2 ząbki czosnku pieprz, sól olej Przygotowanie Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dalej smażymy. Kiedy boczniaki zmiękną dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do momentu

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 302

mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 162

świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych(...)smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym 141

makaronu penne, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 x puszka tuńczyka w oleju, 2 x ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Makaron ugotuj na al dente w osolonej wodzie. Otwórz puszkę z tuńczykiem i na patelnie przelej olej, który znajduję się w puszce. Gdy olej będzie gorący, na patelnie wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj(...)miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut. Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Na koniec sos zmieszaj z makaronem

Fit&Fast Kitchen
Kurczak z suszonymi pomidorami. 105

przyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka) olej do smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie(...)odrobiną oleju, dodać sól, pieprz, przyprawę i bazylię, Wszystkie składniki dusić pod przykryciem kilka minut, Zetrzeć połowę parmezanu, dusić chwilę, a następnie zdjąć z ognia i dodać śmietankę,   Makaron położyć na półmisku (można wyłożyć liśćmi sałaty), polać sosem i posypać parmezanem, Danie udekorować świeżymi listkami bazylii.  Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze

Kuchnia Beaty
Makaron z porem i kurczakiem 109

piersi z kurczaka 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pory mała śmietana 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż płyn z mięsa wyparuje. Por obrać, umyć i pokroić w półtalarki. Wrzucić(...)patelnię kiedy mięso będzie już białe. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać na ciepło z makaronem

Simply Food
Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą 152

łyżka płatków czosnku, 2 łyżeczki ziół tajskich, świeże listki bazylii tajskiej, pieprz do smaku,  sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę

Moniki Smakołyki
Wtorek: Makron na wynos w sosie z masła orzechowego 102

orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki wody 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 2 Rozgrzej patelnię, wysyp na nią orzechy i praż 3-4 aż lekko się przypieką. Ściągnij z patelni, wysyp na ręcznik kuchenny, zawiń orzechy i pocieraj(...)sojowego, oleju sezamowego, wody, łyżkę sosu sriracha, łyżkę miodu, dodaj 3 łyżki masła orzechowego, wymieszaj i wstaw do mikrofali na pół minuty. Wyciągnij i znowu wymieszaj. Krok 4 Połącz makaron z sosem z masła orzechowego, dodaj posiekaną natkę, nasiona sezamu i poruszone orzechy. Wymieszaj. Podawaj z dowolnymi świeżymi warzywami. Artykuł Wtorek: Makron na wynos w sosie z masła orzechowego pochodzi

Niedzielny kucharz
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta 269

czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i włóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone(...)przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut. Gdy sos stanie się zbyt gęsty dolej trochę mleka, a gdy zbyt rzadki dodaj więcej mozzarelli która go zagęści. Pozdawaj danie posypane parmezanem

karmelowy
Putanesca - drugie podejście. 176

tutaj ) 2 łyżki małych kaparów grana padano sól i pieprz do smaku Wstawiamy wodę na makaron, gdy zacznie się gotować solimy i wrzucamy makaron (gotując zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy(...)zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki (przekrojone na pół), kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Można zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. Na koniec posypujemy startym grana padano. I tyle. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowany tuńczyk 172

filet tuńczyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte  2 ząbki czosnku,  gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy

Łycha smaków
Penne zapiekane z cukinią i pomidorami 110

śmietany -250g szpinaku mrożonego -opakowanie sera lazur (ok 150-200g) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem

Zielona Kuchnia
Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i kurczakiem 188

łyżki musztardy francuskiej 300 ml bulionu warzywnego 150 – 200 ml wina białego, wytrawnego sól, pieprz olej do smażenia Przepis: Makaron ugotować i odcedzić. Kurczaka pokroić w paski. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę, potem pieczarki. Smażyć około 5 minut. Wlać wino i odparować. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut(...)patelnię dodać śmietanę i bulion. Gotować i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Dodać estragon, tymianek, sól, i trochę pieprzu. Spróbować. Redukować sos aż powstanie delikatny i kremowy. Na talerz wyłożyć makaron i połączyć z sosem. Smacznego

Jaglusia
Makaron ze szpinakiem 162

liściach 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte  2 ząbki czosnku,  gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny

Łycha smaków
Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą 124

boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą

peggiwkuchni
Szybki Obiad: Zielony makaron 170

łyżek czerwonej fasoli z puszki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki soli, dowolny makaron ( jak dobrać ilość przeczytacie tu ) Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente i odcedzić Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplastry. Przełożyć na patelnię i zalać 1/2 szklanki wody. Dusić, aż por zmięknie, a większość wody odparuje. Dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę oraz tymianek

Pełna Lodówka