cienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchniząbek czosnku sól u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Zagotuj wodę, wrzuć makaron, ugotuj al dente. Szpinak trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku. Ja przelewam go dodatkowo wodą i odciskam. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, podsmaż czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.Wrzuć szpinak, smaż z odrobiną soli i pieprzu. Dosmacz oliwą
Z Kuchni Do Kuchnimieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji Na suchej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż tłuszcz w większości się wytopi a samo chorizo stanie się chrupiące. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Sałatę kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i zioła siekam, mieszam z jogurtem naturalnym i całość
Mango PapajaInne wykorzystanie sera ricotta Składniki 250 g makaronu tagliatelle 8 suszonych pomidorów 150 g ricotty skórka otarta z 1/4 cytryny 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni mały pęczek świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki świeżo mielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki wody z gotującego się makaronu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól , pieprz kolorowy
R'n'G Kitchenwrzątkiem i odsączonych) sambal oelek jajko na twardo, w plasterkach (opcjonalnie) prażona cebula (produkt gotowy) 200-300 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli, ugotowanego jak na opakowaniu Zupa: 1. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na średnim ogniu. 2. Na małej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pastę, liście limonkowe i trawę cytrynową, smażymy na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki(...)zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy zieloną i prażoną cebulką, kolendrą, cząstkami limonki, plasterkami chili. Podajemy z sambal oelek. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejwzględu na wygórowaną cenę, dlatego postanowiłam skomponować własny przepis inspirowany popularnymi na Sycylii składnikami. Z rodziny orzechów wybrałam podprażone migdały, które fajnie chrupią, dodałam też uprawianych na Sycylii kaparów. Makaron wyszedł aromatyczny, pełen różnych tekstur i smaków. Ja jestem bardzo na tak, a Wy co sądzicie? :) Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania(...)Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony na brzegach. W międzyczasie na suchej patelni lekko zrumień migdały. Uważaj, aby się nie przypaliły. Odstaw na bok. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Ja wstawiłam go do wrzątku po ok. 15 min. pieczenia kalafiora. Gdy makaron się ugotuje, odcedź
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron i pokrojone na połówki pomidorki. Teraz przygotuj dressing łącząc
Zdrowie na języku :Pmuszę go użyć. Wyszło coś takiego Składniku na jedna porcję 1jajko garstka makaronu 1/4 papryki ( kolor obojętny) 1/4 pomidora lub 1/2 łyżeczki koncentratu 2 lub 3 listki sałaty 1/4 ogórka 1 łyżeczka szczypiorku ( nie koniecznie) 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Na patelni rozgrzewam oliwę , wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę ,podsmażam ok 2 minut , wkładam pokrojonego w kostkę pomidora(...)wbijam jajko , białko delikatnie rozprowadzam po makaronie . Palnik musi być nastawiony na minimum . Chodzi oto aby białko się ścieło a nie przypaliło. Na talerz rwie kawałki sałaty na to drobno pokrojony obórek i szczypior . Trochę soli i pieprzu ,kilka kropel cytryny.. Na tak przygotowaną pierzynkę z suwam z patelni jajko , doprawiam odrobina soli i pieprzu i śniadanie
Eli Gotowaniesmaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, posól i gotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Na 2 minuty przed sugerowanym czasem, odcedź makaron – powinien być lekko twardy. Dojdzie podczas zapiekania. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebule i smaż 2 minuty, jeśli używasz szalotki, lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć(...)gotowego wrzuć do blendera pomidory z puszek, czosnek, oliwę i mód i zmiksuj na gładki sos. Krok 4 Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z kurczakiem. Polej sosem pomidorowym, wymieszaj dokładnie. Posyp wierzch mozarellą, a później parmezanem. Zapiekaj przez 15 minut, wstawiając naczynie blisko grila. Podawaj z sałatą, np. z rukolą, skropioną delikatnie sokiem
Niedzielny kucharzmoim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie(...)Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem i ewentualnie tartym parmezanem. Partnerem akcji "Włoski
Kulinarne Inspiracjemascarpone 120g jogurtu naturalnego 10 sztuk pomidora suszonego mała cukinia 2 cebulki dymki garść pietruszki makaron pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i dzielimy na cienkie paski obieraczką. Pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy ( używamy do smażenia tylko zalewy z pomidorów) dorzucamy cukinię. Cebule dusimy w osobnym garnku, aż się(...)zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy. W miseczce mieszamy ze sobą serek i jogurt, dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy po raz kolejny. Nakładamy porcje makaronu i oblewamy sosem. Smacznego
Cukier&Puderposłodzić, następnie przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Ser biały osłodziłam i zmiksowałam z malaskerze. Migdały można podprażyć na suchej patelni, ale ja wolałam takie nie podpiekane. Teraz tak, w słoiku ułożyłam kolejno: warstwa makaronu, warstwa całych jeżyn, na nie warstwa sera białego, potem mus i znowu makaron, ser biały, mus z jeżyn i na wierzch całe owoce
Blondynka Gotujepieprz do smaku 1 łyżka oliwy Pokrój bakłażany w dużą kostkę i ułóż na durszlaku. Posól i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i odcedź. Zachowaj 200 ml wody od gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój drobno cebulę, czosnek, suszone pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą
codojedzeniarazowego makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowujemy pesto - miksujemy wszystkie składniki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek (aż będzie miękki - 3-4 minuty na małym ogniu). Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki
Moje Kuchenne Rewelacjetajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso mielone - 2 duże cukinie - 1 zielona papryka - pędy bambusa (mogą być z puszki) - makaron - oliwa - czosnkowy sos chilli Tao Tao Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już
upichcona