swoją intensywnością nie zdominowała reszty. Polecam :) Składniki: makaron farfalle 3 łyżki koncentratu buraczanego (dałam taki, jaki zazwyczaj stosuje się do zabarwienia barszczu) 250 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego boczku (surowego) 100 g ricotty 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki masła (do podsmażenia) Wykonanie: Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć obrany i posiekany(...)drobno czosnek. Następnie dodać pokrojony w paski boczek i smażyć przez ok. 10 minut na małym ogniu. Szpinak umyć. Na drugiej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i poddusić szpinak przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, pod koniec dodając koncentrat buraczany. Wymieszać i odcedzić. Na talerzu ułożyć szpinak, na to makaron i boczek. Posypać
zadanie-gotowanieświeżego szpinaku 150 g sera mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 150 g sera feta 1/2 czerwonej papryki makaron Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paski, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, a po chwili szpinak, lekko solimy i smażymy przez chwilę aż zacznie puszczać sok. Dodajemy mascarpone i mieszamy
Czary - gary w kuchnikurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż
Kulinarna (nie)codziennośćboczku wędzonego - 1 por - 5-6 ząbków czosnku - pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu - pół szklanki parmezanu startego Wstaw wodę na makaron, ugotuj go w/g opisu na opakowaniu. W między czasie : Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na gorącej patelni. Por oczyść, umyj i pociachaj w cienkie krążki. Czosnek posiekaj na drobno. Do podsmażonego boczku dodaj por, podduś chwilę, dołóż
Pasje Jolkipieprzu białego * szczypta soli do smaku * 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki * 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy * 1 łyżka masła * 300 g makaronu penne Sposób przygotowania Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka. Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać
Wanilia i Kardamonspaghetti 1 puszka pomidorów w soku 1 duża cebula suszone pomidory z pestkami dyni szczypiorek pieprz, bazylia, oregano oliwa z oliwek Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę, suszone pomidory kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy cebulę oraz suszone pomidory wraz z pestkami dyni, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory z puszki, najlepiej krojone a jeśli(...)macie całe to posiekajcie je. My robimy to już na patelni drewnianą packą. Wszystko razem dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Teraz dodajemy zioła i pieprz, dusimy razem jeszcze 3-4 min. My już nie solimy ponieważ pomidory w puszkach z reguły są solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko
vegetanieząbki czosnku gałązka rozmarynu łyżka miodu 1 cytryna 1/2 szklanki mleka łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki dodatki dla niej 50 g orzechów włoskich dodatki dla niego 250 g makaronu 15-20 dag wędzonego boczku 1/2 szklanki mleka (lub wody) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do wody. Gotujemy(...)konieczne). Zupę rozdzielamy na dwa garnki. Zupa dla niego: do kremu dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mleka (lub wody). Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dokładamy do zupy. Mieszamy. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem. Z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa dla niej: Orzechy włoskie drobno siekamy. Zupę przed podaniem posypujemy orzechami
Pobite gary Barbaryząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol(...)zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIząbek czosnku 500 ml śmietany 18% w kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron spagetti. Sposób przygotowania: Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można
Agusiowe smakołykioleju przygotowujemy marynatę. Moczymy w niej filet z kurczaka przez około 20-25 minut. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu lekko rozbijamy skorupkę i trzymamy jajka w zimnej wodzie. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Na talerzu układamy mix sałat. Zamiast mixu możemy użyć rzecz jasna swojego ulubionego rodzaju sałaty – rzymskiej, lodowej(...)układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren
Jacob Tastescheddar 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę
Szefowa kuchniząbki i - bez obierania - układamy pomiędzy pomidorami.Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczone pomidory obieramy ze skórki (która bardzo ładnie odchodzi) i przekładamy na patelnię/do garnka - dodajemy czosnek, który wyciskamy z łupinek i rozgniatamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię, łyżkę oliwy
Moje Kuchenne Rewelacjedrugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki
Dziś Ja gotujełyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka zmięknie około 5 minut. Dodajemy czosnek i kurczaka, przesmażamy ze wszystkich(...)alkoholu). Zmniejszamy ogień, dodajemy puree z dyni, doprawiamy bazylią, papryką i kurkumą, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez około 6-7 minut. 2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy
My Culinary Art