SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki
Dziś Ja gotujeduża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy ok 10 minut, następnie
e-PrzepisyKulinarneserka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka pieprzu ziołowego; Oliwa/olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z oleju. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażyć (około 3 - 4 minuty). Następnie do podsmażonej cebuli(...)tuńczyka dodać startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty). Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może
Gospodyni MiejskaProste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać potarty ser i odstawić do przestudzenia. Jak już jest chłodniejsze dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Przygotowanie sosu beszamelowego – masło roztopić na patelni dodać mąkę i rozmieszać. Chwilkę smażyć. ale nie dopuścić żeby zbrązowiało. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać przez cały czas. Dodać vegetę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Wrzucić
Kuchnia Pokoleńkremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z połowy cytryny(...)praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Makaron
Gospodyni Miejskaduże garście świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na średnim ogniu posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zrumienienia. Kolejno dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną(...)przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość, ok. 5 minut. Następnie do mieszanki warzywnej dodaj makaron, całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj
Zdrowie na języku :PChwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam
Brzuszki Łakomczuszkiwszystko szykuję w jednej głębokiej, wysokiej patelni/szerokim płaskim rondlu – do takiego naczynia na koniec przekładam makaron i mieszam go z sosem – wygodnie! Na dnie patelni/rondla rozkładamy plasterki bekonu i wysmażamy go na małym ogniu na złoto i chrupko – gorący bekon ściągamy z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy na papierowym ręczniku – ostudzony stwardnieje i będzie się dał drobniutko pokruszyć(...)zapach. Na patelnię wlewamy wino, wszystko ze sobą mieszamy i na małym ogniu odparowujemy 2/3 płynu. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietankę. Dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, pokruszony boczek, mieszamy i zagotowujemy sos – gotujemy 2 minuty aż lekko zgęstnieje, próbujemy – solimy i mocno pieprzymy do smaku. Przekładamy do sosu ugotowany al dente i odcedzony makaron, mieszamy go dokładnie
Karo in the Kitchenmiseczki dorzucamy pokroonego kurczaka i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Brokuł kroimy na różyczki i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Możemy go również ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy(...)dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego
Kolizje Smakówbekonu 2 cebule 1 duża papryczka chili 3-4 ząbki czosnku bazylia, oregano, zioła prowansalskie (do smaku) 1-2 łyżki Philadelphii mleko Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. W tym samym czasie rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, bekon pokroić w kostkę i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gdy się zrumieni dodać cebulę (posiekaną w drobną kosteczkę), czosnek (pokrojony(...)pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Całość smażyć aż cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać oliwą z pomidorów. Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać Philadelphię i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze chwilkę i od razu podawać. Smcznego
Codzienne GotowanieSkładniki na 2 porcje: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 marchewka 250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego) 1 szklanka bulionu warzywnego świeży rozmaryn i natka pietruszki sól, pieprz do smaku W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczarki. Smażyć kolejne 5-7 minut. Dodać
Moja Galeria Smakukroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy
vegetaniecebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem(...)cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego
kolorowotorcikowoSzybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (1 łyżeczkę) Na rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas. Dodać umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki, wymieszać
Kuchnia Pokoleńłyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 1 pierś z kurczaka Ponadto: Makaron rurki lub swiderki sól olej woda Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę. Smażymy na patelni. Zdejmujemy i przekładamy do miseczki. Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy
Słodki Zakątekśmietany 30% 1 garść rodzynek złotych 50 g kiełków rzodkiewek sól, pieprz makaron wg uznania Nastawiamy wodę i gotujemy makaron. W tym czasie przygotujemy potrawkę. Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry. Cebulkę drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić masło i obsmażyć mięsko z obu stron. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę mieszając. Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz oraz umyte
Kulinarny karnet Christophera