makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:181/561)

Pulpeciki z indyka z kurkami i makaronem 162

sól. pieprz 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki mąki pszennej ok 300 g makaronu pełnoziarnistego Lubella Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki. Do zmielonego mięsa(...)przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego i wrzucać na patelnię do kurek. Gotować ok 10 minut, w trakcie przekręcić pulpeciki aby równomiernie się gotowały. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos. Makaron ugotować i nałożyć na talerze. Polać sosem z kurkami i pulpecikami

Monia miesza i gotuje
makaron i sezonowe warzywa 138

świeża 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy z oliwek Sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 500g makaronu 10małych pomidorków przekrojonych na pół 50g startego parmezanu 250ml rosolu ,lub bulionu warzywnego Wykonanie Na rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając

w mojej kuchni
makaron z cukinią i serem 154

tartego sera (jaki macie w lodówce ja miałam grana padamo) przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany) łyżka oleju Przygotowanie: makaron ugotować al dente (trochę mniej czasu niż podaje przepis na opakowaniu) na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę dodać pokrojoną cukinię (w zależności jaką macie, ale chodzi o to żeby były

Gotowanie z pasją
makaron z cukinią i serem 136

tartego sera (jaki macie w lodówce ja miałam grana padamo) przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany) łyżka oleju Przygotowanie: makaron ugotować al dente (trochę mniej czasu niż podaje przepis na opakowaniu) na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę dodać pokrojoną cukinię (w zależności jaką macie, ale chodzi o to żeby były

Gotowanie z pasją
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 111

łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić pod przykryciem do miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone(...)zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka brokułowa 608

osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodą Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę,  sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym i Pomidorami 71

SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki

Dziś Ja gotuje
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami 264

duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy ok 10 minut, następnie

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone 182

serka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka pieprzu ziołowego; Oliwa/olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z oleju. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażyć (około 3 - 4 minuty). Następnie do podsmażonej cebuli(...)tuńczyka dodać startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty). Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO!    Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może

Gospodyni Miejska
Makaron z mięsem a la lazania 141

Proste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać potarty ser i odstawić do przestudzenia. Jak już jest chłodniejsze dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Przygotowanie sosu beszamelowego – masło roztopić na patelni dodać mąkę i rozmieszać. Chwilkę smażyć. ale nie dopuścić żeby zbrązowiało. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać przez cały czas. Dodać vegetę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Makaron alla carbonara z awokado 191

kremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wycisnąć sok z połowy cytryny(...)praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Makaron

Gospodyni Miejska
Makaron z warzywami na szybki obiad :) 187

duże garście świeżego szpinaku  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na średnim ogniu posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zrumienienia. Kolejno dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną(...)przykryciem przez 20 minut.  Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.  W międzyczasie ugotuj makaron.  Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość, ok. 5 minut.  Następnie do mieszanki warzywnej dodaj makaron, całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Sajgonki - jakie pyszne. 4349

Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z kurkami 138

wszystko szykuję w jednej głębokiej, wysokiej patelni/szerokim płaskim rondlu – do takiego naczynia na koniec przekładam makaron i mieszam go z sosem – wygodnie! Na dnie patelni/rondla rozkładamy plasterki bekonu i wysmażamy go na małym ogniu na złoto i chrupko – gorący bekon ściągamy z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy na papierowym ręczniku – ostudzony stwardnieje i będzie się dał drobniutko pokruszyć(...)zapach. Na patelnię wlewamy wino, wszystko ze sobą mieszamy i na małym ogniu odparowujemy 2/3 płynu. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietankę. Dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, pokruszony boczek, mieszamy i zagotowujemy sos – gotujemy 2 minuty aż lekko zgęstnieje, próbujemy – solimy i mocno pieprzymy do smaku.   Przekładamy do sosu ugotowany al dente i odcedzony makaron, mieszamy go dokładnie

Karo in the Kitchen
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 372

miseczki dorzucamy pokroonego  kurczaka i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Brokuł kroimy na różyczki i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Możemy go również ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy(...)dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego

Kolizje Smaków