makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:188/561)

Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 222

przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju itp.  2. Gdy boczek ładnie się(...)się zeszkli dodajemy mięso.  3. Pomidory (koniecznie bez skórek) kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię, gdy mięso nie jest już surowe. Ponieważ nie lubię bezczynnie stać nad patelnią i ciągle muszę w niej mieszać zazwyczaj "pomagam"  pomidorom drewnianą łyżkom rozlecieć się na mniejsze kawałki ;) 4. Kiedy nie widać już wielkich kawałków pomidorów zabieramy się za przyprawianie naszego

Kraina Tysiąca Smaków
Lasagne drobiowa 104

skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka(...)wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć

Bullio
Lasagne drobiowa 148

skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka(...)wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć

Bullio
Lasagne drobiowa 612

skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka(...)wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć

Bullio
Makaron z serkiem ziołowym, pieczarkami i boczkiem 163

Pieprz.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić(...)serek śmietankowy z ziołami, wlać mleko i wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu

Gospodyni Miejska
Sałatka w słoiku z krewetkami i makaronem shiritaki oraz grillowane warzywa. 241

lubimy lub według np. tego przepisu na pikantne krewetki . Cebulę i paprykę kroimy w ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej. Na spód słoika wlewamy sos z naszych krewetek, około 2-3 łyżek, potem układamy grillowaną cebulę, paprykę, makaron. Na makaron kładziemy krewetki, a potem dodajemy pomidory koktajlowe, zieloną cebulkę i na to wszystko posiekaną pietruszkę. Ilości warzyw specjalnie

PaleoLife
Chow mein z wodorostami 170

przygotowania: 15 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Wodorosty wsypujemy do miski. Zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na ok. 10 min. Makaron gotujemy w posolonej gorącej wodzie przez 3 - 5 min, aż będzie miękki. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki zalewy z pomidorów (opcjonalnie oliwa lub olej). Wsypujemy czarnuszkę i szczyptę soli. Smażymy przez ok. minutę. Dodajemy

Weganka gotuje
Szpinakowe pesto z proteinowym makaronem 107

plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni do blendera wrzucamy słonecznik, umyty szpinak, rozduszony ząbek czosnku, ser i miksujemy na pesto/ przyprawiamy wg. smaku ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron. SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 264

startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak  i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie(...)patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron

Fabryka pomysłów
Spaghetti 147

czosnkiem 300 g czosnek 4 ząbki pomidory z puszki ( cała puszka) keczup woda parmezan 200 g sól i pieprz do smaku makaron 300 g Krok 1 Karkówkę myjemy,osuszamy i mielimy na średnich oczkach, prosto na patelnie. Dolewamy odrobinę oleju i smażymy do zarumienienia. Ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy

Różowa kuchnia
Zapiekanka – Makaron z Dynią i Pieczarkami w Sosie Beszamel 164

dyni. Ser mozzarella kroję w drobna kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Teraz podsmażę składniki na patelni: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 10 minut dynię razem z pieczarkami i czosnkiem. Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel: W garnku rozpuszczam masło. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z zielonymi szparagami. 266

gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany. Do powstałego sosu

Miksturownik
53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 211

wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki na pesto przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Jeżeli podajemy z makaronem, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą, tylko

Be Fit Be Strong
Makaron z grzybami - castellane z suszonymi grzybami 115

Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym (kilka kropel) i cukrem (szczypta, dwie). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do grzybów. Wymieszać na patelni. Przed podanie posypać parmezanem. zastawa

królestwo garów
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 107

pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie:  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą

Dziś Ja gotuje
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami, rodzynkami i płatkami migdałów 122

minut. Na koniec gotowania dodaj oliwki czarne oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj sos jeszcze 5 minut. Na koniec wymieszaj sos z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem posyp danie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables 199

łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 400-500 g świeżego makaronu udon 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie : Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni(...)samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj brokuły i groszek i smaż mieszając, aż lekko zmiękną przez koło 3 minuty. Następnie dodaj sos hoisin, sos sojowy, chili i 3/4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień

karmelowy
Makaron z cukinią i kozim serem 146

tagiatelle lug spaghetti (250g) - opakowanie serka koziego - starty parmezan - szczypta kurkumy - oregano - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu; - pokrojoną pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i kurkumą i smaż na patelni z oliwą; - następnie na patelni, na której smażony był kurczak podsmaż pokrojoną cukinię (również dopraw), dodaj usmażonego kurczaka

MintTaste
Kurczak Cacciatore 445

Włoskie danie- kurczak Cacciatore, czyli kurczak duszony na patelni, zatopiony w sosie pomidorowym, z pieczarkami i oliwkami. Podajemy go z makaronem, ryżem lub bagietką. Danie aromatyczne, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Składniki: 6 udek z kurczaka (około 700 g) sól pieprz oliwa z oliwek, do smażenia- kilka łyżek 2 cebule 250 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku

Smak mojego domu
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 123

pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą

Dziś Ja gotuje
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry 238

łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych duża garść świeżej kolendry, posiekanej makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, czosnek i imbir

karmelowy
Chili con carne w muszelkach 171

chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż. Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj 4 łyżki wody, posiekaną cebulę i czosnek

Alutka-Gotuje
Makaron na zielono w sosie śmietanowym 178

szpinaku 3 ząbki czosnku 40 g masła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu(...)świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wlać śmietanę, szklankę wody, dodać makaron i odcedzony z zalewy groszek konserwowy. Całość posypać solą i pieprzem, wymieszać, nałożyć pokrywę i smażyć w ten sposób

Passions hobbies life
MAKARON RIGATONI Z WŁOSKĄ PANCETTĄ 245

łyżeczka sól i pieprz woda – pół szklanki – 100 ml śmietana 12% – 6 łyżek ser grano padano do posypania PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Dusić pod przykrywką na małym ogniu przez 15 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI 150

minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem

kuchniabellissima.wordpress.com
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 385

makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano. Gotowe. Smacznego

Bon Ton Italia
Kurki w sosie mascarpone 336

Delikatne, kruche i pyszne kurki otulone kremowym sosem mascarpone. Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie . Składniki: 400g kurki leśnej 250g mascarpone 200g śmietanki 30% cebula szalotka pęczek koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z makaronem,kurczakiem i warzywami 212

mieszanki warzyw 200 g sera żółtego 250 ml śmietany 2,5 ząbka czosnku sól pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al’dente. Pierś kroimy w kostkę,przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa do kurczaka i smażymy na patelni(...)złoty kolorek, przekładamy na inne naczynia. Kroimy pieczarki w kwadraciki i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko włącznie z mieszanką warzyw d oprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę

Gotowanie-uk
,,Koszyczki makaronu szpinakowego’’ 117

składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki półkule smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi

Podróż w kulinaria
Makaron z pesto z buraków 305

cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka orzechów włoskich do dekoracji. Ugotowane/upieczone buraki (obrane ze skórki) wkładamy do malaksera. Dodajemy orzechy, starty ser, obrane ząbki czosnku, skórkę

Poezja smaku
Sos grzybowy z mrożonych grzybów leśnych. Najlepszy. Najsmaczniejszy. Aromatyczny. Wegetariański. 544

Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek  czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze

Naturalna Kuchnia
Krewetki w sosie serowym z pietruszką 237

ugotowany al dente makaron (gotujemy makaron w trakcie przygotowywania krewetek) Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Krewetki (obrane i oczyszczone) wyjmujemy z zamrażarki na 1 godzinę przed przygotowaniem posiłku. Gdy się rozmrożą, płuczemy je pod bieżącą, zimną wodą na durszlaku, osuszamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę pietruszki również drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek(...)czosnek nie może się zrumienić, tylko oddać oliwie swój smak. Wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Na patelnię przekładamy pokruszony ser rokpol i wlewamy 100 ml mleka i 100 ml wody z gotowania makaronu, doprawiamy pieprzem. Kiedy ser się rozpuści, a krewetki zwiną się danie jest gotowe. Wystarczy dorzucić do sosu ugotowany makaron, doprawić krewetki świeżo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami 763

pieczarek mały por ok 180 g śmietany 30% 150 g sera żółtego bazylia, oregano sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, pieczarki w plasterki. Por i pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy do nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 168

duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze

Kuchnia co dnia
Chow mein z kurczakiem i warzywami 167

szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodać filet z kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać

Moja Galeria Smaku
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 209

parmezanu garść liści szałwii + kilka do dekoracji 1/2 łyżeczki soli i łyżka oliwy do gotowania makaronu Instrukcje Boczek kroimy na cienkie (2-3mm) i niezbyt długie paski – ok. 25-30 sztuk (patrz zdjęcie). Pomidory kroimy w cienkie paski. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej, bo dodatkowego tłuszczu, paski boczku. Smażymy je przez 3 minuty kilkukrotnie mieszając(...)zarumienić. Na pół minuty przed końcem smażenia boczku kładziemy na wytopionym tłuszczu szałwię. Mieszamy ją kilka razy. Po zestawieniu patelni z ognia dodajemy pomidory. Całość mieszamy dokładnie ze sobą i przykrywamy, aby składniki nie wystygły. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Koniec gotowania powinien przypaść krótko po zakończeniu

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 173

mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem. Smacznego

BaRepas
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 167

dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie posypujemy ziołami prowansalskimi

Smakowy Raj
Makaron orkiszowy 145

Przygotowanie : Makaron orkiszowy ugotować. W międzyczasie posiekać w półplasterki cebulę i zeszklić na patelni. Następnie pokroić szynkę. Dodać stopniowo na patelnię.Doprawić garam masalą, solą i pieprzem do smaku. Do tego surówka ..Pycha

w mojej kuchni
Kurczak w sosie cebulowym 268

smaku solą i pieprzem.    Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem.   Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym 373

cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki oraz niedużą iloś ć soli, by szybciej zmiękły. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy całoś ć będzie usmażona, wrzucamy posiekaną pietruszkę, mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie przekładamy zawartoś ć patelni do jakiegoś naczynia i niech sobie tam leży :) Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu i wrzucamy na niego(...)odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł za gęsty, możemy rozcieńczy ć go wodą. Standardowo - szkoły podawania są dwie - gotowym sosem polewamy makaron albo mieszamy wszystko razem. Podajemy z listkami pietruszki. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania