mały (300 ml) sok pomidorowy 1/2 szklanki wody 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, chilli 400 g makaronu pełnoziarnistego WYKONANIE Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu(...)puszki, sok pomidorowy, wodę, dodać zioła prowansalskie, nieco soli, pieprzu i chilli. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju makaron. Do ugotowanych warzyw najpierw dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, następnie odcedzony z wody makaron, ponownie wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą, pieprzem i chilli. Danie powinno być lekko pikantne (chyba
Passions hobbies lifeśrednia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie(...)cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowołyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 3 jajka 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić(...)Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę
Food Squaremąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając
Bulliomąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając
Bulliolekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Bób obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy na plasterki, a szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim tylko cebulkę. Następnie dodajemy bób, szczypiorek, podgrzewamy, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy makaron, pieprz i całość mieszamy. Makaron z bobem podajemy z serem scamorza pokrojonym na słupki. Smacznego Scamorza to tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy
Moniki Smakołykipiersi z kurczaka 1 czerwona cebula 500 ml pomidorowej pasaty 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente (około 3 - 4 minut). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, całość smażmy około 5 minut. Dodajemy pasatę, doprawiamy oregano, pieprzem, ostrą papryką i solą. Śmietanę i mąkę rozrabiamy
Delusional Trinekostka) ok. 50 ml śmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia(...)konsystencji, posłodziłam do smaku i dolałam tyle kremówki, aby konsystencja stała się lekko "luźna", ale nie płynna. Płatki migdałowe uprażyłam lekko na suchej patelni. Jak już wszystko było gotowe zabrałam się za podanie. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam do miski. Wlałam do niego mus truskawkowy i wymieszałam tak aby mus pokrył cały makaron. Na talerz wyłożyłam der biały i rozsmarowałam
Blondynka Gotujeświeżo zmielony pieprz Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki. Zacznijmy od świeżych ziół. Posiekałam je (ach ten zapach!). Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce. Wstawiłam wodę na makaron. Powinien być al dente. Teraz czas zająć się szparagami. Po przycięciu twardych końców (moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać) pokroiłam(...)minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu
potrawyregionalneprosty przepis dla chcących zjeść pyszne danie nie poświęcając przygotowaniom dużo czasu. Składniki: łopatka świeża papryka czerwona cebula sól, pieprz rozmaryn smalec makaron muszelki Mięso kroimy na kawałki (kostki wielkości 2-3 cm). Solimy. Obsmażamy na patelni z małą ilością smalcu. W garnku smażymy na złoty kolor cebulkę pokrojoną w półtalarki. Gdy mięso zarumieni się dodajemy do cebulki
tojestpyszne.blogspot.comuznania – sól i świeżo zmielony pieprz garść liści świeżej kolendry nasionka chia do dekoracji Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj pastę curry, smaż około 2 minut. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż(...)gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe, liście limonki kaffir i gotuj kolejnych 5 minut. Opcjonalnie dopraw – solą i pieprzem. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i nasionkami chia
Moja pasja smakuobiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy(...)zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu kurkowego Makaron gotujemy według instrukcji podanej na odwrocie. Odcedzamy. Na ugotowany makaron wykładamy sos kurkowy
Pan i Pani Smith w kuchniorzechów laskowych pół małej, białe cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam, że kolor czarny nie jest kolorem pożądanym. Uprażone orzechy zsypujemy na talerz(...)samą patelnię dajemy masło. Jak masło zacznie się lekko brązowić i pachnieć orzechami wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy kurki i na dużym ogniu szybko smażymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy
ladykitchensolą ziołową przypadł Wam do gustu :) Dziś chciałam Wam pokazać, jak zrobić kolejny własnoręczny gwiazdkowy podarunek - domową oliwę aromatyzowaną. Taka oliwa jest pyszna, pozwala na szybkie doprawienie sałatek i makaronów, a buteleczki z zanurzonymi w oliwie ziołami, papryczkami chilli czy ząbkami czosnku wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Oliwy aromatyzowane wdzięczą się do nas na półkach sklepowych, szczególnie w sklepach z pamiątkami(...)się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwapokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się osolonej wody na 5 minut. Wyłowić, przelać zimną wodą. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucić szparagi i makaron. Dobrze wymieszać. Dodać kawałki łososia, który idealnie będzie się rozpadał i odchodził od skóry. Doprawić całość solą i pieprzem
Karola gotuje