makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:163/561)

Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 121

Składniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką

KreatywnePiny
Kurczak w migdałach z cytrynowymi noodlami z cukinii i marchewki 134

obieramy, cukinie dok\u0142adnie szorujemy, nast\u0119pnie u\u017cywaj\u0105c spiralizatora lub obieraczki robimy z warzyw \"makaron\". Cytryn\u0119 kroimy na p\u00f3\u0142, jedn\u0105 po\u0142\u00f3wk\u0119 kroimy w plastry.\r","Kiedy kurczak b\u0119dzie gotowy, \u015bci\u0105gamy go z patelni i wrzucamy warzywa. Wyciskamy do nich sok z po\u0142owy cytryny, doprawiamy sol\u0105, pieprzem(...)stronę. Kiedy kurczak się smaży przygotowujemy noodle. Marchewkę obieramy, cukinie dokładnie szorujemy, następnie używając spiralizatora lub obieraczki robimy z warzyw "makaron". Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry. Kiedy kurczak będzie gotowy, ściągamy go z patelni i wrzucamy warzywa. Wyciskamy do nich sok z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (nie więcej niż 1/4 łyżeczki). Smażymy

Mostek w kuchni
Makaron z pieczarkami 123

inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj posiekaj cebulę oraz czosnek, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki. Duś pieczarki około 3-4 minut, przewracając je na drugą

nietylkopasta.pl
Łazanki z kapustą i kiełbasą 161

Składniki: 1/4 główki kapusty 2 kiełbaski np. śląskie 1 cebula olej sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę gotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy. 3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti Carbonara 174

wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni łopatką i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę aż zmięknie i się zeszkli (polecam podlać w pewnym momencie wodą), dorzucamy drobniutko posiekany czosnek(...)śmierdzący. Nie mieszamy zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono

Jedzeniomania
rozgrzewająca zupa imbirowa 145

swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki(...)proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny 183

łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą jej wspaniałą słodycz(...)łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ponieważ spowoduje ona, że nasz sos zamiast cudowanie obkleić makaron po prostu z niego spłynie). Makaron

DefinicjaSmaku
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 155

czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu(...)warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru. PULPECIKI: Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew. Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli

Ostra na Słodko
Spagetti z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami 156

pomidory z oleju parmezan do posypania 3 -4 łyżki oliwy + do polania sól i pieprz do smaku  Przygotowanie Ugotować makaron, al dente. Liście czosnku umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę (można użyć oleju z pomidorów), dodać pokrojone liście czosnku (zostawić trochę do przybrania) i pomidory, przemieszać, dorzucić odcedzony

Stare Gary
Ekspresowe spaghetti z cukinią 155

Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik, posiekaną bazylię. Wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Gotowe! Smacznego! ps. Cukinię uwielbiam, i planuję sporo jej posiać w ogrodzie, jest bardzo łatwa w uprawie! Przygotowanie

greenscarf
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 284

ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony

Gospodyni Miejska
Czarny makaron z łososiem (tagliatelle al nero di seppia con salmone) 177

słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina biały pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około(...)minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni po łososiu wlać obie śmietanki, zamieszać i gotować przez chwilę, aż sos trochę się zredukuje. Doprawić solą i białym pieprzem. Makaron wymieszać z sosem i mieszając chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, a na wierzch położyć łososia. Smacznego

Oryginalny smak
Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi 119

wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych

Kolorowy Przepisownik
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 169

150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę(...)łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego

Kulinarna Pokusa
Krewetki w sosie z pastą pesto z suszonych pomidorów 155

Szybki i pyszny obiadek. Kilka minut i gotowe. Można podać to danie z ryżem, makaronem lub bułeczką. Jeżeli krewetki są mrożone to odmrozić . Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pastę i pokrojoną drobno chili. Jeśli nie macie świeżej chilli można dodać chili w proszku. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać krewetki, wymieszać. Wlać pomidory z puszki

Kuchnia Pokoleń