łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą jej wspaniałą słodycz(...)łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ponieważ spowoduje ona, że nasz sos zamiast cudowanie obkleić makaron po prostu z niego spłynie). Makaron
DefinicjaSmakuczerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu(...)warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru. PULPECIKI: Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew. Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli
Ostra na Słodkopomidory z oleju parmezan do posypania 3 -4 łyżki oliwy + do polania sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotować makaron, al dente. Liście czosnku umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę (można użyć oleju z pomidorów), dodać pokrojone liście czosnku (zostawić trochę do przybrania) i pomidory, przemieszać, dorzucić odcedzony
Stare GaryRogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik, posiekaną bazylię. Wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Gotowe! Smacznego! ps. Cukinię uwielbiam, i planuję sporo jej posiać w ogrodzie, jest bardzo łatwa w uprawie! Przygotowanie
greenscarfugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony
Gospodyni Miejskasłodkiej śmietany 18 % 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina biały pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około(...)minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni po łososiu wlać obie śmietanki, zamieszać i gotować przez chwilę, aż sos trochę się zredukuje. Doprawić solą i białym pieprzem. Makaron wymieszać z sosem i mieszając chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, a na wierzch położyć łososia. Smacznego
Oryginalny smakwylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych
Kolorowy Przepisownik150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę(...)łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego
Kulinarna PokusaSzybki i pyszny obiadek. Kilka minut i gotowe. Można podać to danie z ryżem, makaronem lub bułeczką. Jeżeli krewetki są mrożone to odmrozić . Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pastę i pokrojoną drobno chili. Jeśli nie macie świeżej chilli można dodać chili w proszku. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać krewetki, wymieszać. Wlać pomidory z puszki
Kuchnia Pokoleńziołami) 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 listki świeżej bazylii sól świeżo zmielony pieprz Z cukinii robimy makaron. Umieszczamy do w miseczce i odrobinę solimy. Odstawiamy. Na patelnię dodajemy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną bazylię. Mieszamy, smażymy, dodajemy świeże pomidorki przekrojone na pół. Dodajemy odsączoną z wody cukinię (cukinia
MojaQchnia.plDodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażymy. Po jakimś czasie dodajemy pokrojony w kawałki seler naciowy i jeszcze trochę smażymy. W międzyczasie zalewamy makaron wrzątkiem, a jak nam zmięknie to dodajemy go na patelnię i wszystko razem krótko smażymy. Podawać posypane szczypiorkiem Idealne na wynos
Kryzysowa Książka Kucharskadwóch stron na złoto brązowo. -- Jak wszystkie kotlety się usmażą, to wówczas dodajemy wcześniej przygotowany sos. Całość przesmażamy dokładnie mieszając i gdy na patelni się zagotuje wyłączamy grzanie. Serwujemy na gorąco do ryżu, makaronu, ziemniaków lub z pieczywem. Smacznego
chleba naszegowiększe kawałki, pozostałą rozdrabniamy np. widelcem. Ważne: w zagłębieniu dyni, zbierze się olej, którego nie wylewamy, dodamy go do smażenia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dolewamy olej z upieczonej dyni i szklimy czosnek. Następnie dodajemy dynię rozdrobnioną, i w kawałkach, paprykę wędzoną, całość doprawiamy
Moniki Smakołykidodaje koncentrat, najpierw 1 łyżkę a następnie smakuje całość i jeśli mi odpowiada to tak pozostawiam. 3. Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron, mieszam z bigosem, podsmażając/podgrzewając (zależy czy używamy patelni czy garnka) całość przez chwilkę. Gotowe łazanki wykładamy na talerz i już możemy je zajadać. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili dodać rozmrożony szpinak (można dać zamrożony ale wtedy czas smażenia się wydłuży). Szpinak przesmażamy
Kopystką po garachbazyliowego 2 łyżki kaparów 150 ml śmietany do zup niepełna łyżka mąki woda lub bulion sól, pieprz, liść 2 szt, ziele 3 szt Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka obsmażamy na patelni kilka minut z każdej strony. W garnku gotujemy wodę lub bulion, dodajemy pesto bazyliowe i przyprawy. Zagotowujemy. Następnie dodajemy kapary i indyka. Gotujemy 15 minut
Życie zaczyna się w kuchnifeta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą(...)mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzenieNie pamiętam czy kiedykolwiek w życiu jadłam prawdziwe bolognese. Podejrzewam, że nie, ponieważ będąc dzieckiem (czyli w moich wszystkożerczych latach) odrzucało mnie od wszelkich sosów, zwłaszcza
Kasia Sarnasosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę mieszając z resztą składników. Dodajemy sos zrobiony z octu, wody, sosu sojowego i cukru. Podsmażamy chwilkę mieszając szybko, by połączyć produkty
Życie zamknięte w smakuwstążki boczniaki zrobione według tego przepisu 3 ząbki czosnku opakowanie śmietany 18 (moje miało 150g) sól pieprz czosnek niedźwiedzi (łyżka) 1 pomidor Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczniaki i pomidora podsmażamy lekko na patelni. Dodajemy czosnek i po paru sekundach śmietanę i przyprawy. Gotujemy około 5 minut aż sos zgęstnieje. Sos można zagęścić jeszcze żółtym serem albo rozwodnic
Lubczyk i Waniliaoleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy na ząb, cedzimy, skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnie z pomidorami i kukurydzą, ściągamy z ognia, dodajemy garść parmezanu i mieszamy podrzucając patelnią. Dodajemy tuńczyka odsączonego i mieszamy delikatnie. Smacznego
BaRepaskosteczkę. Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę. Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki. Smażymy po kilka minut w każdej strony. Podajemy solo lub z porem delikatnie podsmażonym na masełku
Ostra na SłodkoSposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę
Gospodyni Miejska