makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:163/561)

Makaron z sosem a'la ratatouille 222

ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych(...)marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z kurek z piersią z kurczaka 198

pokrojoną w kostkę. Smażymy 10min, dodajemy bulion drobiowy rozpuszczony uprzednio w  szklance z ciepłą wodą i 3 łyżkami jogurtu. Całość mieszamy na patelni. Na koniec dodajemy czosnek i koperek. Podajemy z ugotowanym al dente pełnoziarnistym makaronem

upichcona
Penne z pesto z rukoli 271

sezam i oliwę mam zawsze. Krótka myśl i działanie, wciągu 15 minut miałam gotowy obiad. W czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu, 1/2 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, trochę(...)zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron naleśnikowy 178

szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiadamy nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne (sam olej w cieście wystarczy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron naleśnikowy – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, a następnie powoli(...)pomocą ubijaczki do jajek. Na koniec dodać dwie łyżki oleju oraz szczyptę soli i wymieszać ponownie. Odstawić ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie, na dużej patelni (u mnie o średnicy 30 cm) usmażyć dość cienkie naleśniki (opcjonalnie użyć niewielką ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiada się nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku

Kulinarne Przeboje
Kocham Farfall 170

bedzie potrzebne? 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku zabek czosnku garsc swierzych lisci tymianku duza wloska kapusta tarty parmezan (Parmegianno Regiano) 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego sol, pieprz oliva z olivek Zacznij od rozgrzania patelni, na nia wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć na złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej(...)dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego zmielonego świeżo pieprzu, soli oraz swieżej oliwy z oliwek. Calość mieszamy z makaronem. Na wierzch posypać parmezanem. Pychota. Uwielbiam. Zapach. Smak. Oliva z farfalle na ustach... Polecam

Lajtkraft food intolerance
Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem 185

mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około(...)momentu aż mięso nie będzie surowe. Bakłażan i cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać czosnek, śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy

Passions hobbies life
Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego 178

zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień(...)czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość). Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką. Podajemy ciepłe. * Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbować Smacznego

Słodkie okruszki
Frittata z tuńczykiem 160

oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti. Wszystko mieszamy dokładnie.  Masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy jak omlet z każdej strony, aż masa jajeczna się zetnie, a makaron lekko zarumieni. Można podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ja posypałam jeszcze dodatkowo wierzch odrobiną tuńczyka

Bon appetit mon amie
Prosty makaron z szynką i brokułami w sosie serowym 155

miękkości***. Należy spróbować - kwiat ma być miękki - ale łodyżka ma stawiać lekki opór zębom. Odcedzamy łyżką dziurawką. W wodzie po brokule gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty

kawawszklance
Makaron z cukinią 220

pieprz Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości. 4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić

Kuchnia domowa Ani
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 291

ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone(...)każdej strony po ok 10 minut obficie polewając je pozostałą marynatą. Ostawiamy na 10 minut. Makaron rozdzielamy, starając się go nie połamać. Zalewamy go wrzącą wodą - mieszamy aby cały był pokryty wodą i odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron w śmietanowym sosie z cukinią, koperkiem i natką pietruszki (wegański) 186

proszku, ok. 0,5-1 płaskiej łyżeczki) - 3 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka koperku - sól, pieprz, ulubione przyprawy *opcjonalnie: parmezan, lub wegański parmezan do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię (obieramy - gdyż moja była z supermarketu, nie z własnego ogródka) kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka i smażymy na łyżce oleju wraz(...)objętości początkowej, co jakiś czas odlewając nadmiar wody. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy, papryczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do zawartości patelni. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy i mieszamy. Sos możemy wymieszać z ugotowanym makaronem, bądź podać osobno. Posypujemy parmezanem (np. wegańskim). Smacznego

Be Fit Be Strong
Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami 240

olej Wykonanie: Kapustę poszatkowałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Cebulę posiekałam. Koperek umyłam i drobno posiekałam. Makaron ugotowałam al’dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Czas wg zaleceń producenta. Odcedziłam. Kapustę ugotowałam al’ dente około 10 minut. Odcedziłam. Na dużej patelni rozgrzałam 4 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i zeszkliłam ją, a za chwilę dodałam pieczarki. Wymieszałam i smażyłam około(...)dodanie makaronu.   Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku,   a na końcu wsypałam posiekany koperek. Moja potrawa już gotowa. Wszystko przełożyłam do większego garnka. Łazanki z młodą kapustą wyszły bardzo smaczne. Są doskonałe w dniu, kiedy się je zrobi, ale również na drugi dzień, odsmażone na patelni smakują wyśmienicie. Przekonajcie

Kuchnia u Krysi
Maślana ryba z bobem i fasolką 131

Patelnia rozmaitości tak powinna się nazywać. Wykorzystałam wędzoną rybę maślana która bardzo fajnie łączy się z boczkiem i warzywami. W sezonie kiedy warzyw mamy od wyboru do koloru nie można się ograniczać. 1 ryba wędzona maślana 100 g makaronu czarnego nitki 1/4 brokuła 150 g fasolki szparagowej zielonej 250 g bobu 6 plastrów boczku wędzonego 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz(...)gorącej wodzie. Bób też gotuję aldente, po ugotowaniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę  doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką

wesoła kuchnia
Carobnara z cukinią 156

sera pleśniowego. Będzie równie smaczne! Składniki: makaron spaghetti kawałek boczku 2 małe cukinie łyżka śmietnay biały pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę a cukinię ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cukinię. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprze, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy śmietanę

Życie ze smakiem
Makaron z pulpetami w sosie chińskim 215

dente. Mięso przyprawiamy wegetą oraz pieprzem (około łyżeczki przypraw), formujemy małe kuleczki i pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Na patelni mieszamy sos sojowy, maggi oraz miód po czym dodajemy nasze pulpety. Podgrzewamy przez około 5 minut. Mieszamy z makaronem

Klasyka Gotowania
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 140

masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji  Przygotowanie :  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem 2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem i przyprawami, gdy szpinak się rozmrozi

zdrowa vege kuchnia
SzaFran Spaghetii 188

startego parmezanu - sól, pieprz - 2 żółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min . ale sprawdź dokładnie na opakowaniu. W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj z wodą na patelni i gdy tylko się zagotują składniki wyłącz ogień. Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę(...)Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. MIESZAJ Co chwila mieszaj i jeżeli  gotujesz w tym czasie makaron, to też go zamieszaj. A jeżeli makaron już się ugotował, odcedź, ale zostaw sobie pół szklanki wody

Pasje Jolki