duety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 średnia cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska lub himlajska świeżo zmielony pieprz szczypior malutka garstka nasion słonecznika Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na patelni na oliwie. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki(...)następnie te plasterki na 3 paski. Ja używam do tego spiralizera. Cukinię dorzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty. Kuchenkę wyłączamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy go do cukinii i dokładnie mieszamy. Odcedzony makaron mieszamy z cukinią, posypujemy
Kulinarne przygody Gatitypieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan. Przyprawić odrobiną soli, miksować, aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej
Magda Kucharzyczosnku gałka muszkatołowa suszona ostra papryka oregano sól Przygotowanie: Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory. Wszystko podsmażać
Food Squarezamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół na kościach a la zupa pho. Oryginalna, wietnamska zupa pho również przygotowywana jest na kościach. Tyle, że wołowych:) Nasz przepis to wariacja(...)Szkielet upieczonego kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić
Niedzielny kucharz250g szpinaku (u mnie mrożony) 200g boczku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka parmezanu 1łyżka masła 1/2 jogurtu naturalnego sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy na boku. Na patelni na maśle podsmażamy podkrojony w kostkę czosnek, po 5 minutach dodajemy boczek. Mieszamy na średnim ogniu i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy szpinak
Kitchens AlphabetWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam
JejKuchniaużyłam bezglutenowego - porcja 50 g) Wykonanie Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy makaron według przepisu. Podduszony szpinak zostawiamy na około 10 min do wystudzenia. Następnie dodajemy jogurt i doprawiamy - całość podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym
Health-Fit-Lifekurczaka 200 g mozzarella, utartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka oregano ¼ łyżeczki kajenskiego pieprzu ¼ łyżeczki czarnego pieprzu szczypta cynamonu 300 g makaronu Pokrój kurczaka na małe kawałki. Oprósz przyprawami i smaż na maśle przez 3 minuty, podrzucając patelnią od czasu do czasu. Przełóż mięso na talerz. Pokrój pomidory w paski, czosnek w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż lekko
codojedzeniasolą wg przepisu na opakowaniu. Ugotować brokuła. Krok 2 Pokroić pieczarki i paprykę na kawałki. Pociąć pora w plastry. Podsmażyć na patelni. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do tortilli. Dodać łyżkę śmietany i poddusić. Dodać wszystko do makaronu i wymieszać. Dodać też brokuła. Krok 3 Pokroić kurczaka na kawałki. Podsmażyć. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Dodać oliwki. Jeszcze
CoolinarniePLporcja jest duża wystarczy na obiad dla 4-5 osób. Smaczny pomysł na obiad. Przygotowanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą(...)pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny
Kuchnia Pokoleńwodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta
Wędrówki po kuchnicukinia pestki dyni (2 garście) natka pietruszki wędzona papryka 1/2 szklanki śmietany 30% suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól makaron Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w paseczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam, dorzucam pokrojoną w plasterki a potem na ćwiartki cukinię, pestki dyni, solę. Dodaje natkę pietruszki, wędzoną paprykę, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
kruche babeczkiposypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić(...)mleko-wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez
In my kitchenząbki czosnku pomidory w puszce opakowanie oliwek - na jeden raz łyżka kaparów olej do smażenia natka pietruszki zioła prowansalskie sól i pieprz makaron Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oleju do zrumienienia. Następnie na patelnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy do zrumienienia. 2 Na patelnię dodajemy pomidory w puszcze. Całość solimy i pieprzymy oraz doprawiamy ziołami
Kuchnia BazyliiPrzygotowanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie na miękko, odcedzamy studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na maśle, razem z rozmrożonymi warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ogrzewając mieszamy aż płyny odparują. Jogurt mieszamy z jajkami, ricottą i kurkumą. Małe porcje makaronu rozkładamy do foremek na tarteletki, wylewamy po dwie łyżki masy jajecznej
Kulinarne Fantazje Marioli