już gratis! Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) ! Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle). Składniki: 150g makaronu może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny, 300g szpinaku baby, 2-4 suszone pomidory w oleju, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oliwy lub oleju, 1-2 łyżki(...)przypalił!). Szpinak myjemy, suszymy, obieramy z łodyżek i kroimy. Wrzucamy na patelnię i smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Szpinak jest już gotowy. W garnku gotujemy makaron. Po wyłożeniu makaronu na talerze nakładamy szpinak. Druga możliwość to dołożenie ugotowanego makaronu na patelnię
IzaGotujerozmrożonych krewetek średniej wielkości - papryczka pepperoni czerwona - 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - 3 łyżki masła - odrobina pieprzu i soli - limonka - bagietka z masełkiem czosnkowym lub makaron ryżowy Przygotowanie: Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy je od strony grzbietu i wyjmujemy cienkim(...)patelnię. Podsmażamy około 1 minuty, żeby smaki rozeszły się po patelni. Oprószamy pieprzem, nakładamy krewetki, smażymy po 1,5 minuty z każdej strony i na 40 sekund odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką lub makaronem ryżowym (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym winem. Enjoy
W poszukiwaniu inspiracjiszybki obiad z makaronem. Lubicie potrawy z oberżyną, to zapiekanka makaronowa z oberżyną na pewno Wam przypadnie do smaku. Bardzo lubię sosy z bakłażanem czyli oberżyną…tak, tak to warzywo ma dwie nazwy, które stosuję zamiennie. Nie dziwcie się więc jeśli piszę bakłażan lub oberżyna. Lubię smak tego warzywa i przyznam, że wolę smażonego bakłażana. Jednakże bakłażan bardzo wciąga(...)paski, solę i odstawiam na durszlaku. Bakłażan puszcza soki przez co szybciej się smaży przy minimalnej ilości tłuszczu. Czasami grilluję warzywo w całości, jeśli mam zamiar przygotować przystawkę z jogurtem po persku . Czasami kroję bakłażana na cienkie plasterki i panieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić. Zapiekanka makaronowa to proste danie
codojedzeniapatelnie i grzejcie piekarnik! Dla 2 osób Czas przygotowania: 25-30minut Składniki: 250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości) Suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego 200g Makaron świderki z pszenicy durum 1 bakłażan 4 łyżki śmietany 36% Pieprz biały Sól himalajska Czosnek niedźwiedzi Oliwa z oliwek Olej rzepakowy Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni(...)części i również dodajemy. 3/ Na rozgrzaną patelnię wykładamy indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - smażymy ok 15 minut, czasem go przykrywając (Indyk potrzebuje więcej czasu od kurczaka by zmięknąć). 4/ W garnku z wodą z odrobiną oleju gotujemy makaron przez 9 minut a następnie odcedzamy. 5/ Gdy indyk już jest miękki przekładamy go wraz z pomidorami
Kuchnia PROzdrowotnadomowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną(...)dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach
OstryKęsdomowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną(...)dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach
OstryKęsstarty czosnek. Wlałam sos z obranymi ze skórki pomidorami. Chwilę smażyłam,żeby nabrał gęstości i przeszedł smakiem- posoliłam,dodałam pieprzu i pęczek pokrojonej świeżej bazyli. Po usmażeniu wszystko zmiksowałam blenderem i uzyskałam piękny o gęstawej konsystencji sos, pachnący bazylią i pomidorami. Ugotowałam al dente makaron do spaghetti nr.4 Lubelli który następnie wymieszałam z sosem. Wyłożyłam spaghetti na talerz
potrawyregionalnemleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku. Przygotować(...)mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym
W poszukiwaniu inspiracjiPRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut. Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub zwykłego) 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę(...)mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę podsmażać, aż lekko zwiędnie. Następnie dodać ugotowany makaron, sok z limonki i olej sezamowy. Wymieszać, doprawić sosem sojowym. Przełożyć na talerze i posypać uprażonymi
Oryginalny smakduża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka) Dodatkowo: * makaron spaghetti * ciecierzyca w puszce Ajwar: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół. Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej(...)dodać czosnek i razem poddusić. Dodać pomidory Dorzucić upieczone warzywa i pomidory. Wszystko zmiksować, doprawić płatkami chili i smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli około 30 min. Na koniec posolić, popieprzyć i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sosem polać makaron wraz z ciecierzycą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącarozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj
Moja pasja smakuDanie jest trochę pracochłonne, ale efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana padano (lub parmezan) olej do smażenia Przygotowanie: Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym(...)mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek na opakowaniu. Do przestudzonych muszli nakładaj łyżeczką farsz. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem za pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj aby makaron
Alutka-Gotujeosoloną wodę. Gotujemy ok 4 minuty. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę i smażymy na oliwie z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy posiekane na mniejsze cząstki pomidory i podgotowanego brokuła. 2. Do wcześniejszych składników dodajemy pesto, całość mieszamy. Brokuła delikatnie rozgniatamy. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z naszym brokułowym sosem. Posypujemy startym serem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie