obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć
Smakołyki Asiminutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy śmietanę i dorzucamy połowę przygotowanej
Kolizje Smakówwolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często(...)smażymy cebulę , czosnek i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: makaron świderki (25 dag) dynia hokkaido (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) orzeszki ziemne (20 dag) - można też użyć masła orzechowego oliwa z oliwek sól woda Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Możemy użyć gotowego masła orzechowego ale polecam zrobić je samodzielnie. Orzeszki ziemne wsypujemy do naczynia blendera. Dodajemy łyżkę oliwy. Solimy. Blendujemy aż powstanie jednolita masa. Masło(...)rondelka. Dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy mieszając aż uzyskamy jednolity sos. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie aż będzie prawie miękka. Brokuła dzielimy na różyczki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 2 min. Gotujemy makaron. Do dyni dodajemy ugotowanego brokuła i sos orzechowy. Podgrzewamy wszystko mieszając przez ok 5 min. Makaron wykładamy na talerze
Weganka gotujeDobry sposób na stek. Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg(...)sól i pieprz. Steki umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię ( robiłam na grillowej) Posmarować stek olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej strony Kiedy steki są gotowe, umieścić ją w naczyniu z marynatą
Stare Garysera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić
Pasja Smakułyżki kaszy manny 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki mąki pszennej ok 300 g makaronu pełnoziarnistego Lubella Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki. Do zmielonego mięsa z indyka dodać(...)minut, w trakcie przekręcić pulpeciki aby równomiernie się gotowały. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos. Makaron ugotować i nałożyć na talerze. Polać sosem z kurkami i pulpecikami
Monia miesza i gotujecebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać szklankę wywaru lub wodę i rozdrobnioną kostkę rosołową. Gotować na słabym ogniu 20- 30 minut. Wlać śmietanę i zamieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami
Kuchnia Pokoleńgotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę i pestki dyni. Smażymy do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz dodajemy kapustę kiszoną wcześniej przesiekaną(...)dodajemy pieczarki, dużo majeranku, pieprz, ostrą paprykę i kminek według uznania. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 min i na koniec skrapiamy sosem sojowym. Mieszamy i wrzucamy do garnka z makaronem wcześniej przelanym oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy w garze i podajemy na talerze :) Będziecie zachwyceni smakiem. Ważna sprawa to kupcie dobre łazanki. Na pewno macie wypróbowane, takie które
vegetaniejest bez cukru. Zapraszam na zapiekankę - samo zdrowie! Zapiekanka: 500g mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio 2 puszki pomidorów krojonych 400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio(...)rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia. 2. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut. 3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło
Szefowa kuchnitemperaturze palenia. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy paprykę oraz marchewki i smażymy kilka minut. Odcedzamy brokuła i dodajemy go do marchewek i papryki. Dodajemy również płatki czosnku lub drobno posiekany świeży czosnek. Po chwili całość zalewamy sosem i dodajemy makaron. Po 2-3 minutach dodajemy orzeszki ziemne. Danie jest gotowe kiedy wszystkie smaki się połączą
DefinicjaSmakutofu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek Gotujemy Makaron. Szparagi obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na kawałki 3 cm, boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie smażenia czosnku dodajemy boczniaki, mieszamy i dodajemy szparagi- podlewamy wszystko mlekiem stopniowo (50 ml, mieszamy; odparuje znowu 50 ml, mieszamy
greenscarfZeszklić na oliwie z oliwek. Dodać startą marchewkę. Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cayenne. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsól i pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić
Czerwień i błękitSkładniki : 1 opakowanie makaronu penne 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (jak mały to 2) 4 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 l wody 4 łyżki mąki tłuszcz do smażenia majeranek sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki(...)przez 5 minut wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Dieta Rozdzielna i Zdrowie