makaron smażony - 5576 przepisów (strona:159/372)

Menu na Wigilię 4234

Uszka z kapustą i grzybami 2.        Domowy makaron, np. cienkie nitki 3.        Kompot z suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne.  Dania

Ugotować
SZPINAK Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 174

ząbki czosnku 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego 5 łyżek śmietany 30% 400 g makaronu kokardki 150 g sera pleśniowego sól, pieprz Wykonanie: Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy, co jakiś

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 237

koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej

Moje Kuchenne Rewelacje
Przepis na makaron-szybko i łatwo 281

przepis na makaron z kurczakiem i cukinią w sosie mascarpone. Bardzo łatwe danie do przyrządzenia, które zajmuje niewiele czasu. Przepis na makaron Składniki: 4 porcje 300 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem, u mnie świeży, 350 g kurczaka, filet z piersi lub ud 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 szalotka 250 g mascarpone 3 łyżki parmezanu 1 łyżka posiekanego koperku sól(...)dodaj do cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrój cukinię na słupki i dodaj do mięsa. Smaż aż mięso i cukinia lekko się zrumienią. Następnie dodaj mascarpone, parmezan i koper. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj sos. ugotuj tagliatelle lub inny makaron al dente. Ja kupiłam świeży makaron, więc zajęło mi to jedynie 3 minuty. Odcedź makaron ale zachowaj wodę

codojedzenia
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 215

imbir cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 365

użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał.  Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień

Niezły Młynek
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 179

Najbardziej słynna chyba carbonara  ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą

Brzuszki Łakomczuszki
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 320

doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego dla pogłębienia smaku. Teraz czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 200

łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy

Ratunku obiad
Penne w sosie pomidorowo - paprykowym 199

Makaron w wersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę(...)taki sam sposób pomidory i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w słupki, a potem na trzy części, smażyć na patelni. Dołożyć przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić aż wszystko zmięknie. Na koniec nałożyć sos na ugotowany makaron i posypać posiekanym szczypiorkiem

Karola gotuje
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 206

Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.  Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Krewetki w sosie serowym z pietruszką 270

sera Rokpol 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml mleka garść natki pietruszki 100 ml wody z gotowania makaronu ugotowany al dente makaron (gotujemy makaron w trakcie przygotowywania krewetek) Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Krewetki (obrane i oczyszczone) wyjmujemy z zamrażarki na 1 godzinę przed przygotowaniem posiłku. Gdy się rozmrożą, płuczemy je pod bieżącą, zimną(...)chwilkę cały czas mieszając, czosnek nie może się zrumienić, tylko oddać oliwie swój smak. Wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Na patelnię przekładamy pokruszony ser rokpol i wlewamy 100 ml mleka i 100 ml wody z gotowania makaronu, doprawiamy pieprzem. Kiedy ser się rozpuści, a krewetki zwiną się danie jest gotowe. Wystarczy dorzucić do sosu ugotowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z pesto z jarmużu, ze świeżymi ziołami i kremowym serkiem. Pyszne danie w 30 minut! 164

Apetina "Pesto i Rukola" do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki   Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej 1 minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekany czosnek oraz jarmuż, około minutę. Jarmuż ściągamy z ognia i umieszczamy

Mango Papaja
Gniazdka makaronowe z jarmużem 192

usmaż jaja tak, by żółtko było płynne  a bialko ścięte ( ja smażę takie na patelni na małym ogniu  pod pokrywką - wychodzą idealne!) Podawaj Gniazdka na talerzach, nałóż w srodek po jajku, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i startym serem typu parmezan.  Od dawna używam makaronów Lubella i bardzo je cenię. Gdy zauważyłam akcję konkursową na Durszlaku postanowiłam

Gotuj Sam!
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 236

ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz  Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek(...)zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania. 3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką

Szefowa kuchni
Spaghetti z mięsem i selerem naciowym 133

Składniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany  1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie:   Na patelni roztopić masło i podsmażyć(...)Seler umyć i pokroić , oliwki przepołowić, paprykę pokroić w słupki. Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać  z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego

Gaździnka warzy
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 176

estetyczny sposób podania makaronu - nie zachwyca on może swoim wyglądem, ale za to nadrabia smakiem. Pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Składniki na 2 porcje: 200-250 g makaronu 250 g pieczarek 200 g szpinaku mrożonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa, vegeta Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę(...)szpinak dorzucić do pieczarek i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia. Zlać trochę płynu, który wytworzył się podczas smażenia i rozprowadzić w nim łyżkę śmietany. Zawiesinę wlać spowrotem do rondla i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ewentualnie vegetą. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną

My simple kitchen
CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 198

wina wytrawnego 5 łyżek śmietany 30% sól, pieprz 2 łyżki oliwy odrobina oleju Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z tuńczykiem i cukinią 201

pęczka grubego szczypioru 2 ząbki czosnku sól ziołowa, pieprz starty grana padano  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę i szczypior drobno siekamy. Lekko odsączonego tuńczyka wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię, dokładnie mieszamy, a kiedy zacznie mięknąć (a nastąpi to bardzo szybko

Czary - gary w kuchni
Makaron z aromatycznym sosem mięsno warzywnym 152

cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem. Na koniec dodać pomidory, dusić aż powstanie gęstniejący sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa na szybko 402

ugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć

Gotowanie jest łatwe
Makaron gnocchi z pieczarkami i groszkiem 214

rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. W międzyczasie zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić groszek. Gotować go nieco krócej niż podaje opakowanie, po czym wyciągnąć sitkiem i przełożyć do pieczarek. W tej samej wodzie ugotować makaron, również nieco krócej niż podane na opakowaniu. Ugotowany przecedzić i dodać

Passions hobbies life
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 366

litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie

Kraina Miodem Płynąca
Antica Pasta i sos Bolognese 209

pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego(...)dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy. Po nałożeniu na talerze posypujemy

ladykitchen