makaron smażony - 5576 przepisów (strona:158/372)

Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie... 130

pęczka świeżej natki pietruszki - białego bakłażana - najwyższej jakości oliwę z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 11 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek około 3 łyżki. Bakłażana kroimy na bardzo cienkie podłużne paski, układamy na talerzu solimy, po 5 minutach, smażymy na patelni, z posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Bakłażan ma być miękki, nie może być

SMYKWKUCHNI
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles 219

patelni na talerz. Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i wołowinę i podgrzej. Następnie wymieszaj skrobię z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wlej do patelni

karmelowy
Spaghetti bolognese 152

bazylii (można zastąpić suszoną) mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli makaron spaghetti (ilość wedle uznania) WYKONANIE Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów

Passions hobbies life
Faworki kokardki 136

cienko,  aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.   Kokardki smażymy na rozgrzanym oleju w temperaturze ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony

Niezły Młynek
Spaghetti 234

cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory

kgwjanczewo
Walentynkowa kolacja - Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 96

łyżki przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier(...)przywarł nam do patelni.  Dodajemy posiekane suszone pomidory i  przyprawiamy całość 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z makaronem spaghetti lub wstążkami.  Smacznego i przyjemnych walentynek

Klasyka Gotowania
Spaghetti z wołowiny i warzyw 144

Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki    Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem(...)podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu

Różowa kuchnia
Wstążki z sosem serowo-orzechowym 150

czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju, wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy.  Makaron rozkładamy na talerze polewamy przygotowanym sosem

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa 286

ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak

Kolizje Smaków
Włoska zupa- minestrone 102

łyżki mrożonej kukurydzy 5-6 pomidorów malinowych 6-7 łyżek drobnego makaronu szczypta chili, bazylii i oregano szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli natka pietruszki Ziemniaki obieram. Pomidory pozbawiam skórki. Cukinię, ziemniaki, paprykę i pomidory kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekany drobno czosnek i szalotkę. Dodaję(...)przyprawy oraz pokrojone wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Przez 2-3 minuty smażę całość. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję bulion i gotuję wywar przez 10 minut. Następnie dodaję fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz kukurydzę. Całość gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy dodaję makaron i gotuję jeszcze 3 minuty. Ściągam zupę z ognia, doprawiam solą oraz pieprzem

Mango Papaja
Makaron z kurczakiem w sosie słodko - kwaśnym 151

duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.  Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu ok 5 minut , następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy

Cukier&Puder
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 150

Składniki: 300-400 g filetu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej(...)śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia

Czerwona Porzeczka
Penne w kremowym grzybowym sosie 125

garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie). Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej. Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Penne w kremowym grzybowym

greenscarf
Lasagne z cukinii 208

naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano(...)tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz   Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cukinii i pora. 220

duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut(...)kostkę cukinię oraz marchew. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec mleczko kokosowe. Doprawić curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i posiekaną natką pietruszki

zadanie-gotowanie