makaron smażony - 5576 przepisów (strona:155/372)

Omlet ze spaghetti i szpinakiem 127

miękkości, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy makaron i kulki mrożonego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron zmięknie, a szpinak się z nim połączy wlewamy rozmącone jajka. Na wierzchu układamy kawałki serka topionego. Smażymy kilka minut aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem

VioletoweKucharzenie
MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE 153

małe cebule, 2 duże ząbki czosnku,  tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty

JejKuchnia
Wołowina po Tajsku 154

się zredukuje.  Dodajemy resztę sosu sojowego i ostrygowego , paprykę słodką i biały pieprz oraz sól do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z łyżką oleju sezamowego i dodajemy na patelnię . Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną częścią dymki. Smażymy jeszcze 5 min i gotowe. Możemy dla mocniejszego smaku i aromatu dodać więcej sosu sojowego i ostrygowego ale to wszystko zależy wyłącznie już

Niezły Młynek
Wątróbka z boczkiem 149

Dokładamy boczek. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i doprawiamy przyprawą do mięsa. Dodajemy do boczku i cebuli. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości wątróbki. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy na osobną patelnie, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do ścięcia się jajek

VioletoweKucharzenie
Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 480

połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego  papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy  cebulka papryka czerwona Opcjonalnie: makaron sojowy, groszek.  Kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek do garnka i delikatnie smażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze sekundę smażymy

Mango Papaja
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym 119

śmietanki 30% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Na patelni roztopić masło i chwilkę podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż zmięknie i odparuje woda, która może się wybić ze szpinaku. W między czasie śmietanę wymieszać

kuchnia doski
Spaghetti bolognese 132

wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę

Gotowanie i blogowanie
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 372

wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy(...)Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało można zupę skropić sokiem z limonki. Jeśli Wam za mało ostro – po wstępnym smażeniu kurczaka razem z papryką i pieczarkami dodajcie cienko pokrojone chili. Ta sama zupa, ale przygotowana na mięsie

Karo in the Kitchen
Spaghetti puttanesca 127

które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. Składniki: ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti 4 pomidory 2 łyżki passaty pomidorowej albo puszka pomidorów 4 ząbki czosnku łyżka oliwy 10 filecików anchois w oleju natka pietruszki łyżka liści bazylii 2 garści czarnych(...)małże Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę, szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać filecki anchois i smażyć na niewielkim ogniu do rozpuszczenia rybek. Dodać pokrojone pomidory i passatę (pomidory z puszki). Dusić do rozpadnięcia się pomidorów. W międzyczasie wstawić makaron i ugotować al dente (do gotowania nie dodawać oliwy, a po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą – dzięki temu

Pociąg Do Kuchni
Łazanki z Cukinią i Pieczarkami 288

Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia.   Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu "łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło  Łazanki z Cukinią i Pieczarkami(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.  Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron "łazanki" gotujemy w osolonym wrzątku (możemy do gotującej wody dodać ok. 2 łyżki oleju - wtedy makaron nie powinien

Słodka Strona
Cannelloni z mięsem mielonym 249

łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni *  kostka parmezanu Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie: Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min. W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy sos pomidorowy znajdziecie(...)tutaj Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe. Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi. Teraz będzie trochę zabawy :) Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby. Polewamy

Smaki Edyty
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 217

czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między(...)innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link do przepisu :  Przygotowanie makaronu na lazanie lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz

Uwaga Babcia Gotuje
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami 311

Wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W tym czasie gotujemy brokuła podzielonego na różyczki w osolonej wodzie (około 10 minut) oraz makaron w osobnym garnku (woda na makaron powinna być tak słona jak woda morska-czyli dość mocno

Mango Papaja
Sajgonki z kurczakiem 188

schować rożne składniki z łatwością zmieniając ich smak.   Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do smażenia sól, czarny pieprzem 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka sosu chili Sambal Oelek łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku ½ opakowania grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego pół pęczka natki pietruszki lub kolendry około 25-30 arkuszy papieru ryżowego Sposób wykonania: Kurczaka myjemy(...)bambusa, grzyby mun i makaron ryżowy. Doprawiamy sosem sojowym. Na woku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą. Na dolnej część papieru na środku umieszczamy farsz. Nakładamy kilka listków natki pietruszki. Skrzydełka papieru zawijamy do środka i papier zwijamy w rulon. Uwaga: układać zwinięte sajgonki tak aby się nie stykały ze sobą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto

Pyry na Gaz
Filet kurczaka z warzywami w sosie z ryżem lub makaronem 283

ćwiartki. Filet z kurczaka myjemy, okrajamy z błonek i tłuszczu, kroimy w kostkę Następnie wraz z cukinią i brokułem smażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie  gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa miękkie, na patelnie dodajemy kilka łyżek śmietany, tak by pokryły wszystkie składniki

Taste Of My Day
Kurczak faszerowany rukolą 134

blogu przepis na szybki i zdrowy obiad: Kurczak faszerowany rukolą podany z makaronem bezglutenowym z bobem i zielonym groszkiem. Polecam też Pierś kurczaka faszerowana rukolą gotowana na parze składniki: pierś kurczaka lub 2 ćwiartki kurczaka garść rukoli 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka lub wyluzowane(...)oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry. Plastry faszerowanego kurczaka, podajemy z makaronem bezglutenowym i dekorujemy listkami rukoli. Przepis na makaron będzie podany w następnym poście. The post Kurczak faszerowany rukolą appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba inspirowana orientem 144

papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka(...)wglądu  na to, że całe smażenie musi odbywać się na największym ogniu, Następnie dorzucamy paprykę i papryczkę ostrą i smażymy, Podlewamy sosem sojowym i po chwili dorzucamy cebulę i cukinię. Dodajemy sok z pomarańczy i grzyby (wedle uznania). Makaron soba gotujemy według przepisu na opakowaniu - czas zależy od grubości makaronowych nitek. Odcedzamy,  i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy

Kuchnia od dwojga
Sajgonki z kurczakiem 358

wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego

Kulinarne przygody Gatity