obiad, czyli stir fry z kurczakiem. Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatityszparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później(...)dosłownie w ostatniej chwili, bo są bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum
Kulinarne przygody Gatityzmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, cukinię i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno siekamy. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy na średnim ogniu często(...)minuty. Dodajemy czosnek, papryczkę chili i cukinię. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy suszone pomidory i szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy około 50 ml wody z gotowania makaronu, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i dodajemy tarty parmezan. Gotujemy na małym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty
cool and mintysię przegryzło. Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Podsmażyłam wszystko na oleju. Smażyłam nie za długo, żeby nie były za suche. Posoliłam i dodałam pieprz. Następnie podsmażyłam ale również nie na wiór;-) pierś z kurczaka. Podgotowałam makaron al dente. Rozłożyłam go na blasze. Na niego rozłożyłam usmażonego kurczaka. Następna warstwa to pieczarki z cebulą. Posypałam
potrawyregionalneprzymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera pleśniowego dwie "gałązki" natki pietruszki łyżeczka pieprzu ziołowego ze sporą ilością kminku łyżka oleju do smażenia Kurki dobrze oczyścić (żeby potem piach nie chrzęścił nam między zębami) i ewentualnie wypłukać. Kurki
Weekendy w domu i ogrodziesię przyda). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sardele. Smażymy do momentu, kiedy sardele całkowicie się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchensosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Boczek pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebulki pokroić w piórka, szczypiorek ukośnie(...)rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony boczek, czosnek i lekko podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Następnie dodać szczypiorek i chwilkę podsmażać. Nie wyłączając gazu, dodać ugotowany makaron, pieprz i wlać przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smaksprężystość. Mogę go z czystym sumieniem polecić i sama już wiem że na pewno będzie gościł na moim stole. Piórka z krewetkami i cukinią Składniki: - 250 g makaronu piórka Elovena - 200 g krewetek - 2 małe cukinie - 250 ml śmietany 18% - mały kieliszek koniaku - szafran - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz(...)krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem, gdy cukinia będzie al dente wyjmujemy i dokładamy do krewetek. Na patelnie ze smażenia wlewamy koniak i odparowujemy. Wlewamy śmietanę, dodajemy szafran dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. W między czasie przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy krewetki z cukinią, natkę pietruszki i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy
Kulinarne życiepodgrzewamy masło, na które wrzucamy cebulę. Szklimy ją, mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy czosnek i smażymy do czasu, aż straci mocny zapach surowizny. W miseczce bardzo dokładnie mieszamy całe jajka ze śmietanką, pieprzem, koperkiem i startym serem. Odcedzamy makaron, zostawiając sobie łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę
Karo in the Kitchenmorskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem. Składniki: 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 500g małży w muszlach 150ml białego wytrawnego wina papryczka chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka pietruszki do posypania płatki startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku
Pyry na Gazporcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży rozmaryn(...)czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy
Moniki Smakołykikoncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / tylko listki WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy, wykładamy na duży talerz. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki(...)czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dolewamy wodę z gotowania makaronu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, posypujemy natka pietruszki
cool and mintyłyżki * cebula dymka – 1 pęczek * trawa cytrynowa – 2 szt * cukier puder – 0,5 łyżeczki DODATKOWO : * makaron – 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy. W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej ( głębokie smażenie ). Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy(...)ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso. Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka. Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkomięsa, po czym przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do mięsa wlać mleczko kokosowe i dodać brokuł obrany w małe różyczki. Gotować do momentu, aż brokuł będzie się rozpadać. Makaron ugotować al dente i połączyć z mięsem i sosem. W małym garnuszku wymieszać odrobinę wody z mąką
Passions hobbies lifestylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki 1 łyżeczka sosu sojowego 5 większych pieczarek 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek OLEOFARM 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki pieprz i sól Przygotowanie: Połowę piersi(...)mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie na pół. Połowę papryki kroimy w drobną
Słodkie okruszki