trochę oliwy z oliwek. Makaron mieszamy od czasu do czasu. Po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu wody wsypujemy makaron do pojemnika i dodajemy 2-3 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy całość. Na patelnię wrzucamy posiekany (wygnieciony) czosnek i całość smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia. W czasie smażenia kroimy pomidorki na ćwiartki i siekamy bazylię. Przygotowane produkty
Sprawdzone przepisy kulinarnejajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.Cebulę pokroić i lekko zeszklić na oleju, dodać czosnek, pokrojone marchewki i podsmażyć.Dodać koncentrat
Moje domowe kucharzeniekurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki 1 łyżka oleju Dodatkowo makaron natka pietruszki do posypania Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż będą rumiane. W małym rondelku przyrządź sos. Pokrój drobno cebulę
codojedzeniaoleju kokosowego Olejowy Raj Wykonanie: Krewetki zmieszaj z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oleju kokosowego około 5 minut. Podlej białym winem. Na małym ogniu duś krewetki aż wino odparuje, dodaj suszone pomidory. Makaron ugotuj wg opisu na opakowaniu. Do makaronu dodaj krewetki, udekoruj natką pietruszki. Kto według Was wygrał? Piszcie
Bike By Lifepatelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron
Kolizje Smakówlook wrong? Składniki (na 2 porcje) 2 łyżki posiekanego koperku 135 g naturalnego jogurtu około 200 g makaronu razowego świderki Makarony Polskie 1/2 szklanki wody 1/4 kostki rosołowej* pieprz do smaku 1 cebula olej lub oliwa z oliwek do smażenia 6 dużych pieczarek * u mnie drobiowa Przygotowanie Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Kapelusze przecinamy na pół, a następnie kroimy w plasterki(...)sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją producenta. Do ostudzonego (!) zawartości patelni dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy i próbujemy. Patelnię
Słodkie okruszkiobiad. Składniki: (na 2 porcje) 2 łyżki posiekanego koperku 135 g naturalnego jogurtu około 200 g makaronu razowego świderki Makarony Polskie 1/2 szklanki wody 1/4 kostki rosołowej * pieprz do smaku 1 cebula olej lub oliwa z oliwek do smażenia 6 dużych pieczarek * u mnie drobiowa Przygotowanie: Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Kapelusze przecinamy na pół, a następnie kroimy w plasterki(...)sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją producenta. Do ostudzonego (!) zawartości patelni dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy i próbujemy. Patelnię
Słodkie okruszkipodsmaż czosnek. Uważaj, by go nie przypalić. Smaż około 30 – 40 sekund, po czym dodaj suszone pomidory. Smaż całość około 1 minuty, następnie dodaj śmietanę kremówkę. Dopraw paprykami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pogotuj 2 – 3 minuty, dodaj makaron z brokułem, boczek i tarty ser grana padano. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 2 minuty. Makaron wyłóż
Moja pasja smakuspaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy boczek, smażymy przez kilka minut aż się stopi(...)zarumieni. Dorzucamy starty na tarce czosnek i smażymy przez minutkę. Dorzucamy szparagi (łodygi i główki). Smażymy kilka minut. W między czasie wbijamy do miski jajka oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka
Kolizje Smakówpapryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał
Na słodko lub wytrawniekapusty,lub jedna duża 2 cebule 4 kiełbaski(można również użyć boczek surowy wędzony) opakowanie makaronu łazankowego olej, sól,pieprz Przygotowanie: kapustę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju przez kilka minut,podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości, cebulę obieramy,kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie oleju aż się zarumieni i zmięknie,dodajemy do kapusty kiełbaskę kroimy
Swojskie jedzonkorozgrzewamy do temp. 200 C szpinak płuczemy, podsmażamy na maśle, aż zmięknie i pod koniec smażenia delikatnie solimy łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rozgrzanego piekarnika - czas pieczenia to około 15 minut wszystkie składniki razem mieszamy na dużej patelni - łososia, szpinak i makaron całość zalewamy śmietaną 30% i gotujemy przez chwilę do zgęstnienia, na koniec dodajemy świeżo zmielony
zobacz ich smaksuszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz 250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min. Sos pomidorowy Na rozgrzanym oleju(...)smażymy pokrojoną szalotkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy pomidory, suszone oregano, listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego sosu wkładamy klopsiki i na małym ogniu podgrzewamy kilka minut. Klopsiki w sosie pomidorowym podajemy
La grande e la piccola cuocasolą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki
My simple kitchendrewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chilli (ach ten zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki, kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty
Brzuszki Łakomczuszki