makaron smażony - 5576 przepisów (strona:138/372)

MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 155

naprawdę szybko :)  Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,  kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)  Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5  łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki(...)kurczaka kroimy w średnią  kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą.  Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem

Kuchnia Paulettes
MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 155

naprawdę szybko :)  Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,  kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)  Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5  łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki(...)kurczaka kroimy w średnią  kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą.  Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem

Kuchnia Paulettes
Rurki z klopsikami i pieczarkami w sosie śmietankowo-pieczarkowym 205

Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, kaszę mannę oraz przyprawy do smaku(...)samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze

Monia miesza i gotuje
Makaron z sosem pieczarkowo-serowym 139

tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu

Bullio
Makaron z sosem pieczarkowo-serowym 154

tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu

Bullio
Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami 159

mielonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti.  2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.  3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy(...)papryczkę chilli. Zmniejszamy moc i czekamy, aż cebula się zeszkli.  6. Teraz dodajemy granulat sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut.  7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i łączymy smaki oraz składniki na patelni.  8. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerz, po czym polewamy go przygotowanym sosem i szykujemy się do piekielnej uczty.  Smacznego pocenia się

Bananowe Pole
Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem 159

śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ( użyłam Tureckiej) sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomarańczę sparzmy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciśnijmy sok.  Na patelni z masłem smażymy kurczaka pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka.  Do podsmażonego kurczaka dodajemy imbir i sok z pomarańczy

Niezły Młynek
WOK NOODLES Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 199

pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty

JejKuchnia
Penne z bakłażanem 108

cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą już zarumienione, podlać wodą i dusić pod przykryciem 2 minuty.  W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem. Makaron przełożyć do garnka, dodać, pomidorki, oliwki, rodzynki i bakłażan z cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą

pieprzny smaczek
Penne ze szpinakiem i serem ricotta 388

niej dołączam z propozycją Makaronu ze szpinakiem w towarzystwie serka ricotta :) Składniki na 4 porcje: 1 paczka makaronu penne [250g] 1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g] 1 opakowanie serka ricotta [250g] 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego - do smażenia sól, pieprz czarny - do smaku Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam(...)przecisnąć go przez praskę . Dorzucić do szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć - pilnować, aby czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku .  Szpinak podsmażony z czosnkiem Dołożyć serek ricotta i dokładnie wymieszać z zawartością patelni. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć. Po dodaniu serka ricotta W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania - ja preferuję przy tym daniu

Grunt to przepis!
Spaghetti z krewetkami 215

ząbki czosnku sól, pieprz garść świeżych listków bazylii 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy czosnkowej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę

Pasja Smaku
Muszle nadziewane mięsem 180

szklanki zimnego mleka    sól    pieprz    szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie:   Makaron ugotować al dente.   Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić(...)naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem

Amatorka kuchenna
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 229

kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury podajemy skrapiając sokiem z limonki

zobacz ich smak
Spaghetti all'Amatriciana 168

sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie około 350 g makaronu bucatini lub spaghetti (ja użyłam spaghetti pełno ziarnistego) 5 łyżek świeżo startego parmezanu   Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy

Mania Gotowania
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 178

składnikami (bez soli). Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Pomidory obieramy i ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy

BaRepas