gram półtłustego, dość suchego twarogu 1/2 kg pieczarek 6 cebul 250 ml śmietanki 12% sól, pieprz vegeta Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, przyprawiamy vegetą. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojone pieczarki, wszystko razem dusimy jeszcze chwilkę. Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy do niego śmietankę, przyprawiamy
Kuchenne aromatyDzień dobry, Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji
Chilli Czosnek i Oliwakwaśnej śmietany 18% 1 cebula duży pęczek natki pietruszki ok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu) 1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie) 6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki. Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy
IMPRESJA SMAKUpomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść liści świeżej(...)oliwy, dodać mięso mielone i cebulę. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe po czym dodać puszkę pomidorów krojonych i smażyć jeszcze 2-3 minuty, wyłączyć palnik. W garnku zagotować wodę, dodać do niej oleju, osolić, wsypać makaron i krótko gotować (u mnie były to 3 minuty od momentu wrzucenia do garnka, wszystko zależy od wybranego przez Was makaronu
Passions hobbies lifePadano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw zgotować ją w czajniku. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Plastry boczku pokrój w 0,5 cm paski, rozgrzej sporą patelnię i wrzuć na nią pokrojony boczek, smaż aż się zrumieni. Dodaj posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Ser zetrzyj
Martyna Cookssmaczna a że mamy akurat sezon na dynie to polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego 500 g dyni obranej i oczyszczonej 500 g pieczarek 300 g sera mozzarella 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia na sos beszamel: 500 ml mleka 30 g mąki pszennej (2 łyżki) 30 g masła (2 łyżki
Uwaga Babcia Gotujesoczewicy cebula ok 200 g ziemniaków 1 zielona papryka ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę(...)momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć. Dołożyć kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion, dodać soczewicę i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym
Stare Garykrewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać i usunąć(...)osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą. Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente
Kuchnia Bon Appetitmnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam o planach kulinarnych z nim związanych. Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło(...)pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku POZOSTAŁE: 9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania 3 kulki mozzarelli [3x125g] 100g sera żółtego - starty na dużych
Grunt to przepis!kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę i smażyć wszystko przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną papryczkę chilli - ja dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę(...)natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki wody z gotowania makaronu i wszystko razem wymieszać. Podawać ze startym parmezanem i natką pietruszki
Kulinarne Inspiracjeczosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu Przygotowanie: W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę(...)dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione. Na wykałaczki nadziej po klopsiku, kokardce i bazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym. Smacznego! English version Meatball pasta canapes
karmelowyłyżki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki A jak to zrobić: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać passatę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając
Kuchnia w opałachwędzonym łososiem i żubrówką Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka cebulę. Smażymy, aż cebula nam się zeszkli. Wtedy dodajemy 40 ml białego wina. Gdy wino nam się zredukuje dodajemy śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 5-7 minut. Do sosu dodajemy
ClauditteMissCookingmniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty
psgotujemyłyżki parmezanu - pół pęczka natki pietruszki - sól morska, grubomielony pieprz - 2 łyżki masła Makaron gotujemy al'dente w duzej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na suchą patelnie i smazymy na chrupko. Mniej więcej w połowie smażenia, gdy część tłuszczu już się wytopi, dodajemy posiekane papryczki chilli. Zdejmujemy z patelni i odkładamy(...)cebula się zeszkli dodajemy łyżkę masła i boczniaki pokrojone w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż woda z grzybów odparuje i zaczną nabierać złotego koloru. Gdy boczniaki się zarumienią, dodajemy śmietankę i chwile gotujemy aż trochę zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, makaron i parmezan. Wszytsko dokładnie mieszamy. w razie potrzebu dodajemy więcej soli i pieprzu. Tak przygotowany
Cook&LovePRZYGOTOWANIE : Jajka mieszamy z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuł rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na patelni , na oleju podpiekamy makaron z brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Po chwili wlewamy roztrzepane jajka, zmniejszamy gaz i smażymy omlet około 5 minut, jeżeli nam się uda to go przewracamy na drugą stronę lub przekładamy z patelnią do piekarnika na 3-4 minuty. Omlet
Kulinarne Fantazje Marioliugotowany makaron 2 jajka kawałek boczku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. 2. Na patelnię dodać makaron, chwilkę podgrzać, po czym wlać roztrzepane jajka i dodać przyprawy wedle smaku. 3. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, można podać z keczupem choć bez niego smakuje równie dobrze. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje
Kuchnia domowa Aniłyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam. Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby. Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku. Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała. Doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam sos sojowy. Wlałam
potrawyregionalnemiseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka
Moja pasja smakuByłam ostatnio na ryneczku i kupiłam duży pęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wody. Cebulę pokrój w plastry i podsmaż na dwóch łyżkach masła. W między czasie ugotuj makaron. Następnie połącz kapustę z cebulą i makaronem. Dopraw solą, pieprzem i wegetą do smaku, wymieszaj. Całość wstaw do piekarnika i smaż przez około 60 minut w 160 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Aniduża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor. Paprykę, pieczarki i pora myjemy, kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do patelni. Przyprawiamy
Kitchens AlphabetOlej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów