makaron smażony - 5576 przepisów (strona:128/372)

Spaghetti z warzywnym sosem 185

pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski(...)groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką 162

prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny oliwa z oliwek Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około(...)smaż do momentu aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 2 minut. Dodaj szczypiorek (zostaw około 1 – 2 łyżek na koniec). Dodaj dynię i makaron, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Posyp pozostałym szczypiorkiem

Moja pasja smaku
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 146

fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty(...)zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy salmon curry (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil 1 large onion, finely chopped 1 teaspoon ground coriander

karmelowy
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 274

350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 150g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych 1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia(...)kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone w piórka cebule i szklimy. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy wszystko razem tak około 5min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy

Symfonia Smaków
Alu patra czyli ziemniaczana rolada. 220

patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka curry łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka sambal oelek(...)masy ziemniaczanej i dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ciasto rozwałkowujemy trochę grubsze niż na makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy z obu stron na oleju (oleju wlewamy na ok. 1 cm do patelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki

vegetanie
Pappardelle z ragu z baraniny 196

pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki chili, chwilę smażyć aż wydobędą się z nich aromaty. Dodać(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut.  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem ragu i dokładnie

Codzienne Gotowanie
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 300

pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne

karmelowy
Krewetki z maślanym czosnkiem 145

plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy plasterki czosnku i krewetki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu.  Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami

Gotowanie i blogowanie
Makaron z bobem a’la carbonara 186

odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Jeśli sos zbyt zgęstniał można dolać trochę wody z makronu

Kolizje Smaków
Makaron z sosem szparagowym 153

żółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek(...)się jak zostaną pojedyncze grudki, sos nie będzie miał idealnie jednolitej konsystencji) dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;) przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orientalny rosół z kaczki 247

chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę

Mango Papaja
Spaghetti a'la bolognese 167

balsamiczny parmezan PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo  ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę-wszak to a'la bolognese

Kopystką po garach
Makaron penne z łososiem 180

kawałki (na 1 kęs). Łososia solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Na oliwie smażymy łososia. Trwa to około 4 minuty. Usmażony łosoś będzie miał barwę lekko jasno pomarańczową. Pod koniec smażenia dodajemy cytrynę. Podsmażoną(...)Dodajemy również pozostałe 5 łyżek oliwy, pokrojone liście bazylii, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość podsmażamy 3 minuty.  Ponownie dokładamy rybę, podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Smaczny sos do makaronu z grzybami i kalafiorem 159

philadelphia 150 g mleka lub śmietanki 1 doniczka świeżej bazylii ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 250 g makaronu, waga sucha Pokrój boczek w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smaż aż cebula zeszkli się. Na drugiej patelni rozgrzej masło i smaż boczniaki porozrywane na kawałki. Smaż małymi porcjami. Wtedy grzyby smażą

codojedzenia
Makaron z sosem cukiniowym 157

solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia. 2. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania wody.  3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem

Szefowa kuchni