gouda 100g sera z niebieską pleśnią 100g sera parmezan Twarde sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, miękkie kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w solonej wodzie. Boczek i szalotkę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę(...)się nie przypaliło. Następnie dodajemy sery twarde i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczeni. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki i białym pieprzem. W dużej misce lub dużym garnku łączymy z makaronem i delektujemy się smakiem ;). Do takiego sosu doskonale nadają się i inne makarony np. spaghetti czy też tagliatelle. Czytałam, że również nadaje się do gnocchi. Kategoria: Danie główne , Mięsne Tagged
Mam apetyt na ...Składniki makaron nitki, 100g papryka czerwona, 1 szt filet z kurczaka, 1 połówka kukurydza, 1/2 puszki brokuł, 3-4 różyczki ser żółty, 100g majonez, 4-5 łyżek jogurt naturalny, 3-4 łyżki czosnek, 2-3 ząbki sól, pieprz olej, do smażenia przyprawa Gyros, 1 łyżka Przygotowanie(...)Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem
Gotowanie moimi oczamiząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni
Podróż w kulinariawina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki. 2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki(...)solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu. 4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory. 5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem. 6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy. Podajemy
W kuchni Katielekko się zarumieni dodajemy pokrojony w kostkę włoski boczek. Prażymy ,dodajemy cebulę i szklimy. Następnie pieczarki -boczniaki Smażymy do czasu aż cebula zeszkli się na lekko złoty kolor. Dodajemy szczypiorek ,i zalewamy Carbonarą. Łączymy wszystko, dodajemy bezpośrednio na makaron posypując parmezanem. Smacznego
Viola cooks with passionząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone(...)pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno. Zupę możemy posypać startym parmezanem jak ktoś lubi Smacznego
Kuchenne Wariacjesuszonego oregano sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Cukinię kroimy na półplasterki, podobnie cebulę. Na oliwie z oliwek smażymy, brokuły z cukinią i cebulą, aż będą półtwarde. Doprawiamy do smaku, dodajemy słodką paprykę w proszku i suszone oregano. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z warzywami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można, zamiast słodkiej papryki, dodać ostrą
Moja smaczna kuchniaużycia oleju - wystarczy oliwa z pomidorów. Dodajemy pokrojony w kostkę filet, po zarumienieniu dodajemy pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy do wyparowania płynów. 3. Dodajemy śmietankę, rukolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem, posypujemy startym serem
Szefowa kuchniwrzątek wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10minut, odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z mlekiem oraz(...)Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem.Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym estragonem
Walijskie Pichcenienajmniejszą kosteczkę, natkę siekamy, a czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztapiamy 20g masła wraz z czosnkiem. Gdy masło całkowicie się roztopi, zmniejszamy ogień, a na patelnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i kładziemy krewetki na jednym boku, smażymy ok. 1,5-2 minuty. Po tym czasie dolewamy wina(...)zwiększając delikatnie ogień czekamy na jego odparowanie. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy krewetki na drugą stronę, posypujemy chili i smażymy ok. 1,5-2 minuty. Na koniec dodajemy 20g masła, posiekaną natkę pietruszki, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i podajemy wraz z makaronem. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy ze smakiem, nie zjadając ogonków. Smacznego
Be Fit Be Strongkilka minut wrzątkiem. Dorzucamy na patelnię rybę (skrapiamy sokiem z cytryny) z groszkiem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż łosoś się zetnie. Jogurt mieszamy z serkiem, doprawiamy 1/2 łyżeczki gałki i dolewamy na patelnię. Odcedzamy makaron i mieszamy z powstałym sosem - od razu podajemy. Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne Rewelacjeobieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje
Mania Gotowaniawieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć(...)cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć
Ala piecze i gotujepietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jasną część pora kroimy na plasterki. Marchew obieramy(...)obsmażamy w pierwszej kolejności marchewkę. Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone w paski grzyby shitake i cebulę oraz jasną część pora. Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do warzyw ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami. Podajemy z posiekaną natką z pietruszki. warzywa można wymieszać z sosem sojowym i posypać sezamem. Zamiast natki pietruszki
Moja smaczna kuchniajestem zdrowa i w dobrej formie. Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 150 g twardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka(...)dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw. Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente. Świeży makaron wystarczy gotować od 3 do 6 minut (sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz
Chilli Czosnek i Oliwa